caponata

Tai nėra išvaizdžiausias patiekalas pasaulyje – bet šiuo atveju ne išvaizda karalienė.

Baklažanai man – tobula daržovė. Tik paruošti juos reikia mokėti, kad nebūtų guminiai ir sugėrę per daug riebalų. Dėti kepti juos (čia – stambiais gabalėliais, kad neprigertų daug aliejaus ir išliktų tik jiems būdingas įstabus kremiškumas) geriausia į labai gerai įkaitusį aliejų, sūdyti – baigiant kepti. Pomidorai – tik geriausi ir labiausiai prinokę, saldžiausi.

Caponatą, sicilietišką baklažanų troškinį, esu mėginusi prieš daug metų – nepavyko ir nepatiko. Regis, nebuvo palankus metų laikas, pomidorai per rūgštūs, baklažanai – per riebūs. Bet tai, kas itališka, tiesiog negali būti blogai, jų virtuvė – mano širdies virtuvė, todėl antras kartas, tinkamas metų laikas, galų gale, daugiau patirties, ir rezultatas – labai.

Caponata skani karšta su duona (nebūtinai šviežiausia, valgiau su vakarykšte čiabata, nuostabu, puikiai sudažo padažą), skani ir kitą dieną šalta – kaip užkandis, brusketų dalis (čiabatos riekelės, pakeptos orkaitėje su šlakeliu aliejaus ir įtrintos česnaku).

Tai vasariškas patiekalas iš šalies, kur daržovės žiba saulėje ir varva medumi. Dėl kai kurių receptų verta laukti vasaros pabaigos.

R E C E P T A S

CAPONATA

4 sočios porcijos

alyvuogių aliejaus

2 vidutiniai baklažanai

1 šaukštas džiovintų raudonėlių

1 raudonasis svogūnas

2 česnako skiltelės

kelios petražolių šakelės

2 šaukštai baltojo vyno acto

po 1 šaukštą smulkintų petražolių ir bazilikų

2 šaukšteliai kaparėlių

saujelė žaliųjų alyvuogių be kauliukų

2 dideli puikiai prinokę pomidorai

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

migdolų plokštelių pabarstyti

Keptuvėje įkaitink kelis šaukštus aliejaus. Sudėk stambiai pjaustytus baklažanus, apibarstyk raudonėliais ir kepk 4-5 min. apversdamas. Jei keptuvė mažesnė (aš naudojau ketaus puodą), kepk dalimis.

Kai baklažanai bus rusvi, sudėk smulkiai pjaustytą svogūną, plonomis riekelėmis pjaustytus česnakus, smulkintas petražoles su koteliais, pasūdyk. Kepk kelias minutes pamaišydamas. Jei atrodytų, kad daržovės svyla, įpilk dar šiek tiek aliejaus.

Actą sumaišyk su žolelėmis ir užpilk baklažanus, sudėk vandeniu perlietus kaparėlius, alyvuoges. Pakepink maišydamas, kol actas nugaruos, tada sudėk pjaustytus pomidorus.

Troškink apie 12-15 min. ant lėtesnės ugnies. Stebėk, kad baklažanai nesuvirtų.

Baigdamas troškinti, jei reikia, dar pasūdyk, pabarstyk pipirais.

Patiek pabarstęs kepintomis migdolų riekelėmis.

 

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *