Esu prisiekusi figų gerbėja. Londone gyvenau rajone, į kurį kėlėsi pirmieji graikų emigrantai – ten vis dar auga figmedžiai. Vienas jų žaliavo greta mūsų tvoros – tiesą sakant, taip ir neišdrįsau nusiskinti nuo jo nė vienos figos (geras auklėjimas, žinau, nors vaikystėj nieks netrukdydavo patikrinti, kurio kaimyno braškės skanesnės :)
Figų aromatai – vieni mėgstamiausių (iki šiol pykstu ant Rituals, kad iš prekybos išėmė jų namų kvapą ir jį pakeitė kitu, ne iš tolo neprilygstančiu pirmajam), o pačių vaisių sezono laukiu sulig vasaros pabaiga. Ir nors jos dažniausiai nuo stalo dingsta taip ir netapusios jokio patiekalo sudedamąja dalimi, šįkart – viskas kitaip.
Salotos. Čia viskas dera pagal klasikinę sūru / saldu taisyklę, figas ne sezono metu pakeistų ir meliono rutuliukai. Mocarela – pati geriausia, buivolės, o pomidorus liaupsinau jau ankstesniame įraše. Dar čia tiktų šviežios čiabatos gabalėlis – bet jis juk dažniausiai neprošal, tiesa?
R E C E P T A S
SALOTOS SU FIGOMIS
dviem:
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių
1/2 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
1 šaukštas balzaminio acto
1 česnako skiltelė
10 vyšninių pomidorų
4-6 prosciutto riekelės
4 figos
1-2 mocarelos rutuliukai
šviežių bazilikų
Keptuvėje įkaitink aliejų, ugnį sumažink ir sudėk prieskonius, actą ir išspaustą česnaką.
Pakepink ant lėtos ugnies 1 minutę, sudėk pomidorus ir retsykiais pavartydamas kepk 10-12 minučių (kol suminkštės ir įtrūks).
Ugnį išjunk.
Lėkštėse dėliok plėšytą mocarelą, perpjautas figas, kumpį, bazilikų lapelius, keptus pomidorus.
Pašlakstyk šiltu kvapniu aliejumi, pabarstyk juodaisiais pipirais.
Skanaus!