karamelinės istorijos: sūrio pyragas
Kupinos saujos pavasario.
Tokio visokio, su degustacijomis, renginių lankymais, naujomis knygomis, skaniais susitikimais su seniai matytais, su pirmaisiais gimtadieniais ir žingsneliais, imančiais žydėti sodais ir naujais, įdomiais darbais, neišmiegotomis naktimis ir apsivertusiomis dienomis.
Karamele ir dar daugiau karamelės. Pamenat irisus? Tuos mažus, kvadratinius dalykėlius, limpančius prie dantų ir tirpstančius burnoje. Arba karvutes. Skaniausias šviežias, kurias perkandus pasirodydavo tąsi ir beprotiškai saldi karamelė. Nežinau, kodėl – galbūt dėl to, kad namuos jau vis drąsiau žingsniuoja Mažylis – mintyse labai daug vaikystės. Net mama – dabar jau močiutė – iš senų užrašų knygelių ėmė ruošti seniai pamirštus skanėstus, kuriais saldino mūsų su broliu mažąsias šventes.
Taip jau susidėliojo, kad po skaniųjų skruzdėlynų eilė atėjo dideliam ir sočiam sūrio pyragui. Karameliniam, žinoma. Arba irisiniam, jei geriau pagalvosi. Mat pyrago viršutinis sluoksnis toks… Labai geras. O virš šalto sūrpyragio – visai kaip vaikystės ledai, užlieti auksaspalve karamele.
~ karamelinis sūrpyragis ~
pagrindui:
150 g sausainių
70 g sviesto
įdarui:
50 g minkšto sviesto
50 g cukraus
2 šaukštai vanilinio cukraus
300 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
400 g kambario temperatūros kreminės varškės (būna tokios, skirtos būtent sūrpyragiams)
250 g kambario temperatūros maskarponės sūrio
3 dideli kiaušiniai
šaukštas miltų
viršaus karamelei:
100 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
2 šaukštai pieno
šaukštelis sviesto
Pyrago pagrindui skirtą sviestą ištirpink.
Sausainius sutrink į trupinius ir sumaišyk su sviestu.
20 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną padenk sausainių mišiniu. Tvirtai prispausk.
Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepk apie 8 minutes. Orkaitės neišjunk.
Įdarui skirtą sviestą išsuk su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
Sudėk karamelizuotą pieną ir labai gerai išmaišyk.
Po vieną įmušk kiaušinius ir išsuk plaktuvu.
Sudėk maskarponę, varškę, miltus ir maišyk tol, kol gausi vientisą masę. Nepermaišyk.
Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepk 45-50 minučių, kol pyragas sutvirtės, o jo viduriukas dar bus nestandus.
Palik pyragą atvėsti orkaitėje pravėręs jos dureles.
Paruošk viršaus karamelę:
į prikaistuvį sudėk karamelizuotą pieną, supilk pieną.
Maišyk ant lėtos ugnies, kol karamelė ištirps.
Sudėk sviestą, maišyk, kol ištirps. Tuomet šluotele plak, kol gausi vientisą karamelę.
Dar šiltą karamelę užpilk ant atvėsusio pyrago.
Pyragą palik šaldytuve nakčiai.
N.B. Jei naudosi įprastą varškę, keliskart pertrink ją per sietelį.
Maskarponę ir kreminę varškę geriausia naudoti kambario temperatūros, kad tolygiau įsimaišytų į pyragą ir neliktų gumuliukų.
Skanaus!
Migle, ooo taip :) toks šventinis reikalas, sakyčiau, kada nuodėmiauji nesukdams galvos :)
Asta, pamiršau tada susitikus paklaust, bet tu visai visai cukraus nebevartoji? ar keiti jį kažkuo?
Ieva Marija, ačiū :) ir aš, beje, save dažnai kankinu, prieš miegą sklaidydama receptų knygas ir blogus :)) nieko nepadarysi. užtat sapnai skanūs :)
aure, ačiū! labai gera žinoti, kad pavyko ir patiko :)
įkvėpimo pilno pavasario!
Labai smagu, kad ir kiti žmonės taip jaukiai sutinka pavasarį :) Ačiū už receptą, buvo Velykų stalo desertų topas! būtinai traukiu į favoritų sąrašą! Nuostabus skonis, nuotraukos ir nuotaika. Kaip visada:)
O tu Dieve kaip nuostabiai atrodo… Ant nakties taaaaip užsimaniau! Nuostabios nuotraukos :)
ir kaip tokio nenorėti? :) sunkus gyvenimas be cukraus, tenka akimis ekraną laižyti :)
Vaje vaje! Čia tai bent nuodėmė! :)