varškės keksas su obuoliais
Rodos, beprotybė sekmadienį ristis iš lovos ankstėliau. Basomis strikinėt vėsiomis virtuvės plytelėmis, išsukti sviestą su cukrumi ir vanile, miltais nusnigti stalviršius ir grindis, suraikyti obuolį, lipniais pirštais nupirštuoti arbatinuką, tarškinti kepimo formas ir girgždinti orkaitės dureles.
O tada tyliai grįžt į patalus, įsirausti ir pakilti vėl tik nosį imus kutent gardžiam aromatui, užliejusiam kiekvieną namų kampelį.
Supjaustyti nupudruotą pyragą ir dar šiltą ragauti čia pat, lovoj, tarp pagalvių ir trupinių, geriant saldžią kakavą ir žadinant dieną.
Mažos tai tradicijos – mūsų saldieji sekmadieniai.
~ varškės keksas su obuoliais ~
115 g labai minkšto sviesto
3/4 stiklinės* cukraus
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
šaukštas citrinos sulčių
180 g varškės
3 kiaušiniai
225 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
nedidelis obuolys
Dideliame dubenyje išsuk sviestą su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinos sultimis iki purumo.
Sudėk varškę ir šaukštu arba elektriniu plaktuvu su antgaliais tešlai maišyti gerai išsuk su sviestu. Jei liks varškės gumulėlių – nieko blogo.
Po vieną įmušk ir įmaišyk kiaušinius.
Miltus sumaišyk su kepimo milteliais.
Po truputį berk ir įmaišyk juos į sviesto, varškės ir kiaušinių masę – vėlgi, man patogiausia naudotis elektriniu plaktuvu.
Gausi labai tirštą tešlą – tokia ji ir turi būti.
Kepimo formą lengvai sutepk sviestu ir pabarstyk miltais.
Sukrėsk ir šaukštu išlygink tešlą.
Obuolį nuplauk, nusausink, išpjauk sėklalizdžius – nulupti nereikia.
Supjaustyk plonomis riekelėmis ir susmaigstyk į tešlą.
Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepk apie valandą – ar keksas iškepė, tikrink įsmeigdamas peilį arba medinį smeigtuką.
Maždaug po 30 minučių patikrink, ar kekso viršus neruduoja pernelyg greitai.
Jei taip nutiktų, jį pridenk kepimo folijos lakštu.
Karštą keksą sunkoka pjaustyti, tad geriausia palaukti, kol jis atvės.
Atvėsusį pabarstyk cukraus pudra.
Keksas purus, lengvas ir nesausas, skanus ir kitą dieną – tik nepamiršk nakčiai įvynioti į maišelį arba pridengti.
Labai labai skanus. Fantastiškas. Mėgstantys kepinius su varške turėtų įsimylėt nuo pirmo kąsnio :)
P.S. Obuolius gali keisti ir kitais vaisiais: kriaušėmis, persikais, abrikosais, nektarinais.
* stiklinė – 250 ml.
Skanaus!
Šaltinis: Ginger & Blonde
Dar varškės:
Suvožtiniai su varškės užtepu ir halloumi sūriu
Prancūziški lietiniai (crêpes) su varške ir apelsinais
Kalėdinis sūrio ir varškės pyragas su džiovintų vaisių, uogų ir riešutų įdaru
Labai vyšninis sūrio ir varškės pyragas
Pats skaniausias varškės pyragas
Blynai su varške, kokosų pienu ir slyvomis
Tikriausiai pas mane per storai supjaustyti obuolai buvo, nes vistiek jie sunkoki, tai ir priletino kilima, kita karta ploniau pjaustysiu :) Bet vistiek visiems patiko :)
Kristina, jes! :) labai džiaugiuosi!
o kodėl taip neiškilo, nė nežinau. bet visko pasitaiko :) svarbiausia, kad pats kepinys patiko! jis ir man nerealus, vienas mėgstamiausių greitų kepinių :)
Jurgita, kepiau šitą keksą savo namiškiams Lietuvoj, vežėmės prie Platelių ežero :) Tai jis jau buvo pačioj garbingiausioj vietoj padėtas, atseit, kad jau mano iškeptas :) Man taip gražiai kaip tau neiškilo, bet jau labai skanus buvo tai tikrai :) Labai sotus, nė gabalėlio neliko, dar spėjau mazytį gabalėlį nukniaukti nuo stalo ir parvežti tetai paragauti, kuri negalėjo prisijungti prie mūsų tą dieną :) Ačiū už receptą, labai lengvai gaminasi, tikrai dar darysiu :)
Aušra, dėkui!
ir smagu, kad padėjau atrast naują blogą šitoj didžiuuulėj blogosferoj :)
Migle, ir tikrai. šeštadieniai mūsų paprastai visai kitokie, o sekmadieniai visad siejas su namais, lengvu tinginiu ir kepiniais :)
Vilma, :))
aš, prisipažįstu, jį jau kepiau bent 5 kartus… per pastarąsias 2 savaites! ok, iš jų kartas – svečiams, kitas – vyro kolegoms, tik prie likusių 3 sudorojimo prisidėjau :))
pamėgink – žinau, kad patiks. ir blogą pildyk, hey! tų varškės-obuolių sausainių taip ir nėr – nuostolis skaitytojams! :)
ačiū, Indre :)
dėkui, Jurgita.
o sinoptikai mėgina džiugint – jau tuoj tuoj… galbūt po kelių savaičių :) bet ko vertos tos kelios savaitės prieš kelis laukimo mėnesius :)
Jurgita, sitas tavo keksas man labai labai!! ir koks idomus atradimas – Ginger & Blonde; labai vertingas sitas tavo irasas;
Nuostabios tos tradicijos! Nuostabūs sekmadieniai! Ypač, kai prasideda sąldžiu kąsneliu ir namais, tokiais kvapniais ir paskendusiais miltų debesyje :)
Tobuli sekmadieniai…
Keksas – apalpimas! Nors po sočių pietų, bet griebčiau vieną riekę desertui. Ir antrą – „į stalčiuką” pavakariams. :)
Kaip gardžiai atrodo. O nuotraukos nuostabiai pavasariškos ;)
Skanu, nuostabios nuotraukos. Pavasari, greičiau ateik ir sušildyk :)