Rodos, beprotybė sekmadienį ristis iš lovos ankstėliau. Basomis strikinėt vėsiomis virtuvės plytelėmis, išsukti sviestą su cukrumi ir vanile, miltais nusnigti stalviršius ir grindis, suraikyti obuolį, lipniais pirštais nupirštuoti arbatinuką, tarškinti kepimo formas ir girgždinti orkaitės dureles.
O tada tyliai grįžt į patalus, įsirausti ir pakilti vėl tik nosį imus kutent gardžiam aromatui, užliejusiam kiekvieną namų kampelį.
Supjaustyti nupudruotą pyragą ir dar šiltą ragauti čia pat, lovoj, tarp pagalvių ir trupinių, geriant saldžią kakavą ir žadinant dieną.
Mažos tai tradicijos – mūsų saldieji sekmadieniai.
~ varškės keksas su obuoliais ~
115 g labai minkšto sviesto
3/4 stiklinės* cukraus
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
šaukštas citrinos sulčių
180 g varškės
3 kiaušiniai
225 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
nedidelis obuolys
Dideliame dubenyje išsuk sviestą su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinos sultimis iki purumo.
Sudėk varškę ir šaukštu arba elektriniu plaktuvu su antgaliais tešlai maišyti gerai išsuk su sviestu. Jei liks varškės gumulėlių – nieko blogo.
Po vieną įmušk ir įmaišyk kiaušinius.
Miltus sumaišyk su kepimo milteliais.
Po truputį berk ir įmaišyk juos į sviesto, varškės ir kiaušinių masę – vėlgi, man patogiausia naudotis elektriniu plaktuvu.
Gausi labai tirštą tešlą – tokia ji ir turi būti.
Kepimo formą lengvai sutepk sviestu ir pabarstyk miltais.
Sukrėsk ir šaukštu išlygink tešlą.
Obuolį nuplauk, nusausink, išpjauk sėklalizdžius – nulupti nereikia.
Supjaustyk plonomis riekelėmis ir susmaigstyk į tešlą.
Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepk apie valandą – ar keksas iškepė, tikrink įsmeigdamas peilį arba medinį smeigtuką.
Maždaug po 30 minučių patikrink, ar kekso viršus neruduoja pernelyg greitai.
Jei taip nutiktų, jį pridenk kepimo folijos lakštu.
Karštą keksą sunkoka pjaustyti, tad geriausia palaukti, kol jis atvės.
Atvėsusį pabarstyk cukraus pudra.
Keksas purus, lengvas ir nesausas, skanus ir kitą dieną – tik nepamiršk nakčiai įvynioti į maišelį arba pridengti.
Labai labai skanus. Fantastiškas. Mėgstantys kepinius su varške turėtų įsimylėt nuo pirmo kąsnio :)
P.S. Obuolius gali keisti ir kitais vaisiais: kriaušėmis, persikais, abrikosais, nektarinais.
* stiklinė – 250 ml.
Skanaus!
Šaltinis: Ginger & Blonde
Dar varškės:
Suvožtiniai su varškės užtepu ir halloumi sūriu
Prancūziški lietiniai (crêpes) su varške ir apelsinais
Kalėdinis sūrio ir varškės pyragas su džiovintų vaisių, uogų ir riešutų įdaru
Labai vyšninis sūrio ir varškės pyragas
Pats skaniausias varškės pyragas
Blynai su varške, kokosų pienu ir slyvomis