Atlingavo liepa. Tokia, kokios ir laukiau: karšta, saulėta, gaivi vakarais, ką tik nulijus, ankstyvais rytais pasidengianti rasa. Beprotiškai galvą susukanti kvapniais liepų žiedais tyliomis dienomis be vėjo. Atostogomis. Neišbrendamomis pievomis. Tingiomis katino dienomis.
Kažkur skaičiau, kad ilsėtis – tai nesvarstant priimti visa tai, ką tau siūlo pasaulis. Taškytis vandeniu. Degintis ant lieptelio. Riedėti dviračiais. Eiti lenktynių su vėju. Plepėti iki išnaktų, o sutemus naktipiečiams apgraibomis rinkti braškes. Keltis ankstyvais rytais, kad dar viena vasaros diena ištįstų tarsi ilgas kelias ir neskubėtų baigtis. Be saiko kimšti ledus ir uogas. Salotas ir dar uogų.
Tokių dienų vakarai kvepia šiltais pušų spygliais ir garuojančia žeme. Žinau viena: rytoj vėl bus karšta diena. Karšta ir lėta – kaip ir šiandien.
~ cassata (sicilietiškas ledų ir grietinėlės desertas) ~
2 l vanilinių ledų
2 l šokoladinių ledų
250 ml riebios grietinėlės
2 šaukštai cukraus
šaukštas vanilinio cukraus arba šaukštelis vanilės esencijos
po šaukštą arba pagal skonį smulkiai pjaustytų džiovintų abrikosų, datulių, slyvų, riešutų (pistacijų, migdolų, etc.)
juodojo šokolado gabalėlių
Didelio dubens dugną ir šonus padenk maistine plėvele. Dubens dugne ir šonuose paskirstyk vanilinius ledus, tuomet – šokoladinius.
Grietinėlę išplak su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmaišyk smulkintus vaisius, riešutus, šokolado gabalėlius, sukrėsk ant šokoladinių ledų ir išlygink paviršių.
Dubens viršų apjuosk maistine plėvele ir padėk į šaldymo kamerą bent 2 valandoms. Jei laikysi per naktį, prieš patiekdamas palik šaldytuve, kad grietinėlė truputį atitirptų ir suminkštėtų.
Desertą iškelk iš dubens, išversk ant lėkštės, nulupk plėvelę ir skubėk vaišintis :)
Skanaus!
Šaltinis: Cuisine, 2011 May issue.
Recipe in English
~ cassata ~
2 l vanilla ice-cream
2 l chocolate ice-cream
250 ml double cream
2 tablespoons sugar
1 tablespoon vanilla sugar or 1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon each dried apricots, prunes, chopped + pistachio nuts and almonds
Line a medium sized mixing bowl with cling film.
Scoop out the vanilla ice-cream and press it evenly over the sides and bottom of the bowl. Repeat with the chocolate ice-cream on top.
Place the cream in a clean bowl and whip together with sugar and vanilla sugar until firm. Gently fold the fruits and nuts, chocolate into the cream until combined.
Fill the centre of the ice-cream bowl with cream. Smooth the top, cover with cling film and place in the freazer for at least 2 hours.
Invert the bowl on to a flat plate and turn out the cassata.
Cut into wedges and serve.
Enjoy!