
Šiokiadienių rytai dažnai skubūs ir besiverčiantys per galvas. Rimtais veidais, nuspalvintomis blakstienomis ir išlygintais sijonais. Savaitgalių rytai – kitokie. Labiau atsipūtę, kažkur pametę kaklaraiščius ir vieną šlepetę, prasegę viršutinę (naktinių) marškinių sagutę ar dvi, kartais susiglamžę, dažniausiai susivėlę, besišypsantys mielais užmiegotais veidukais.
Tokiems rytams ir skirti šie sumuštiniai – kai nebijai smagaus česnako kvapo, kai turi laiko per akis neskubėdamas susipjaustyti daržoves, pasigaminti gardų užtepą ir pasikepti sūrį. Pavartyti laikraštį. Išgerti puodelį arbatos kiemelyje, atsukęs veidą saulei. Ar tiesiog pasiruošti dar vienai vasaros dienai – skaniai, kupinai įspūdžių ir juoko. Susidėti lauknešėlį iškylai akimis neaprėpiamoje pievoje, šurmuliuojančiame miesto parke ar draugų sode.
Halloumi – puikus sūris. Vienas mėgstamiausių, kai gaminam gaivias daržovių salotas, menančias Viduržemio jūros virtuvę. Ypač dera su keptomis paprikomis ir kaparėliais, pomidorais ir mėtomis. Nesilydo, tad puikiai tinka kepti. Labai sūrus, todėl supjaustytą galima palaikyti vandenyje ir, gerai nusausinus, iškepti. Mums sūrumas patinka – neįsivaizduojam jo kitokio.
Skanios vasaros :)
~ suvožtiniai su halloumi sūriu ~
2 suvožtiniai
150 g kreminio sūrio arba varškės
keli krapų stiebeliai
10 juodųjų alyvuogių be kauliukų
2 saulėje džiovintų pomidorų gabalėliai
1 nedidelė česnako skiltelė
100 g halloumi sūrio
1 nedidelis pomidoras
6-8 šviežių bazilikų lapeliai
2 bandelės
druska
šviežiai malti juodieji pipirai
alyvuogių aliejus kepti
Į kreminį sūrį arba varškę įmaišyk susmulkintus krapus, alyvuoges, saulėje džiovintus pomidorus ir sugrūstą česnako skiltelę. Pagardink žiupsneliu druskos, pipirų ir gerai išmaišyk.
Sūrį supjaustyk plonomis riekelėmis ir apkepk iš abiejų pusių keptuvėje įkaitintame aliejuje.
Pomidorą supjaustyk plonomis riekelėmis, bazilikų lapelius nuplauk ir nusausink.
Bandeles perpjauk pusiau. Visas keturias puseles aptepk kreminio sūrio užtepu. Ant vienos puselės uždėk po kelias pomidorų riekeles, pabarstyk jas pipirais, ant jų sudėk keptą sūrį, bazilikų lapelius ir užvožk likusia bandelės pusele.
P.S. Galima naudoti ir saulėje džiovintus pomidorus, konservuotus aliejuje.
P.P.S. Jam patiko taip, kad vos ištvėrė į save nukreiptą objektyvo akutę ir nurodymus „o dabar laikyk abiem rankom/nejudėk!/o dabar kąsk/neee, ne tokį kąsnį, mažesnį/ir dar vieną/ėhėi, ką valgai, nieko nevalgai, fokusuoju/palauk, nespėju paskui/NE, dar negali valgyti/ir t.t.“ :)
Skanaus!
Anksčiau: Viduržemio jūros virtuvės salotos su halloumi