Namai, darbai, parduotuvės, jaukios smulkmenos, eglutės žaisliukai ir girliandos, neišsiųsti laiškai ir neišbandyti receptai, išrinktos ir nesupakuotos dovanos. Sąrašai knygų Kalėdų Seneliui (laukiu šios, šios, šios, šios ir tikrai tikrai šios), sąrašai būsimų ir jau varnelėmis sužymėtų pirkinių, sąrašai daiktų, kraunamų ir vėl iškraunamų iš lagaminų…
Gruodis jau toks metas – šiek tiek pašėlęs.
O visą rudenį iki žiemos pradžios kruopščiai ruošėm ir kepėm naują „oC” numerį. Labai smagu buvo prisijungti prie šaunios komandos ir Kalėdomis užsikrėsti jau rugsėjo vidury. Tikriausiai žinai, apie ką kalbu? O jei dar būsi nematęs ir nieko negirdėjęs apie naują virtualaus maisto tinklaraštininkų žurnalo numerį, spustelk čia arba puslapio dešinėje esančią nuotrauką – ten rasi daugybę skanių idėjų švenčių stalui!
Šis vyniotinis su aguonomis tikrai papuoštų Kalėdų stalą. Mielinis, kvapnus, gardus ir sotus. Ypač puikus įdaras – kiek primena šimtalapio, ypač jei nepagailėsi sviesto, tik kitą sykį bersiu dar daugiau aguonų.
~ aguonų vyniotinis ~
tešlai:
7 g sausų mielių
4 šaukštai cukraus
1/2 puodelio* pieno
2 šaukštai* sviesto
1 kiaušinis
3 puodeliai miltų
1/2 šaukštelio druskos
įdarui:
100 g aguonų
4 šaukštai nesūdyto sviesto
1/2 stiklinės razinų
keli šaukštai cukruotų apelsino žievelių
6 šaukštai cukraus
1/2 šaukštelio cinamono
glajui:
6 šaukšteliai cukraus pudros
šaukštelis pieno
lašelis vanilės ekstrakto
Pieną pašildyk nedideliame puodelyje. Suberk mieles, šaukštą cukraus, išmaišyk ir palik šiltai 5 minutes, kol mišinys ims putoti.
Sviestą ištirpink, kiaušinį lengvai suplak.
Miltus, druską ir likusį cukrų suberk į gilų dubenį. Supilk mielių mišinį, tirpintą sviestą, išplaktą kiaušinį, išmaišyk mediniu šaukštu, kol tešla sulips. Išversk ant miltais pabarstyto stalo ir minkyk apie 10 minučių, kol tešla taps elastinga. Jei tešla atrodytų sausoka, užpilk ją trupučiu aliejaus arba šilto vandens ir jį įminkyk.
Tešlą suspausk į kamuolį ir paguldyk į aliejumi lengvai išteptą dubenį. Uždenk drobele ar maistine plėvele ir palik šiltoje vietoje valandą-pusantros, kol tešla pakils.
Įdarui aguonas nuplikyk verdančiu vandeniu, jį nupilk, o aguonas gerai nuspausk, kad kuo daugiau vandens pasišalintų.
Prikaistuvyje ištirpink sviestą, suberk aguonas ir patroškink jas kelias minutes. Nukelk nuo ugnies, suberk likusius džiovintus vaisius, cukrų, cinamoną ir palik atvėsti.
Pakilusią tešlą truputį paminkyk ant miltais pabarstyto stalo ir iškočiok į 25×35 cm stačiakampį. Tešlą perkelk ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir paskirstyk įdarą – kraštus palik tuščius. Pradėk vynioti nuo ilgosios tešlos pusės ir suvyniok į volelį. Užspausk galus, kad nebėgtų įdaras.
180 laipsnių orkaitėje kepk apie 30 minučių arba kol vyniotinis gražiai pagels.
Glajui sumaišyk cukraus pudrą su pienu ir vanilės ekstraktu – turėtum gauti gana tirštą košelę, nelabai noriai varvančią nuo šaukštelio galiuko :) Jei glajus atrodytų per tirštas, įpilk truputį pieno, jei per skystas – įberk cukraus pudros.
Glajumi aptepk atvėsusį vyniotinį.
* puodelis čia – 250 ml.
* šaukštas sviesto lygus 14 g
Pastaba. Aguonas geriausia būtų sumalti mėsmale, o tuomet patroškinti svieste.
Skanaus!
Šaltinis: Christine Ingram & Jennie Shapter. Bread: the breads of the world and how to make them at home. 208 p.