virtinukai su slyvomis

Greta lovos vazonėlyje kvepia bazilikai, o lentynoje tarp knygų – levandų puokštė. Po virtuvės langu pamažėle rausta pomidorai, sodelio gale jau bene trečią derlių šią vasarą mezga gervuogės ir noksta slyvos. Šalia tvoros auga figmedis, o po rožių krūmu saulės zuikius vidurdieniais gaudo margas kaimynų katinas. Kas rytą, pakilusi į vonią, praveriu langą (ar kada turėjot stebuklingą-vonią-su-langu?): apačioj žolė, nubarstyta rasos lašais, pasakoja apie gaivų rytmetį, o iš raudonų kaminų besiraitančios dūmų gyvačiukės – apie vėstančias naktis.

Senka rugpjūtis. Jau kartais šnervėmis imi užuosti artėjančio rudens nostalgiją. Violetinę it slyvos, oranžinę lyg moliūgai. Notting Hill‘o karnavalas triukšmingai palydėjo vasarą. O aš beprotiškai noriu į Pietų Ameriką. Daugiau saulės, dar daugiau spalvų, aistringos salsos ir būgnų gaudesio.

Virtinukai su slyvomis~ vengriški virtinukai su slyvomis ~

dviems:

500 g bulvių

25 g minkšto sviesto

1 kiaušinis

75 g (arba daugiau) miltų

8 slyvos

keli šaukštai cukraus

šaukštelis cinamono

maltų džiūvėsėlių ir aguonų

Bulves nuskusk, išvirk ir sutrink.

Įmaišyk lengvai išplaktą kiaušinį ir sviestą. Miltų berk tiek, kad galėtum išminkyti prie delnų nelimpančią tešlą.

Slyvas įpjauk tiek, kad galėtum išimti kauliuką. Į jų vidų įberk cukraus ir cinamono.Virtinukai su slyvomis

Vengrai šių virtinukų tešlą ruošia taip: ant miltais pabarstyto stalo kuo ploniau iškočioja, supjausto kvadratėliais, ant kiekvieno deda po slyvą ir, gerai užspaudę kraštus, suformuoja kamuoliuką. Aš nusprendžiau, kad šis būdas pernelyg nepatogus (tešla limpa prie stalo, tenka naudoti daugiau miltų, o kur dar stalo valymas… :), tad dariau paprasčiau: ėmiau po gabalėlį tešlos, tarp delnų suformavau plonoką blynelį, į jį guldžiau slyvą ir suridenau rutuliuką.

Virtinukus sumesk į verdantį vandenį, šaukštu pamaišyk, kad nepriliptų prie dugno. Virk maždaug 5 min., kol iškels pilvukus į vandens paviršių.

Dubenėlyje džiūvėsėlius sumaišyk su aguonomis, žiupsneliu cinamono ir cukraus. Šiame mišinyje apvoliok virtinukus ir patiek dar šiltus. Su grietine arba uogiene. Slyvų :)

Skanaus!

Adaptuota pagal The Cook’s Book: Step-by-step techniques & recipes for success every time from the world’s top chefs. Dorling Kindersley, 2009. p. 621.

Pasidalinkite:

15 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    Indre, cha, smagi tavo patirtis su vonios langais :))
    O bulvės ir slyvos… Man skamba labai archajiškai – duodu galvą nukirsti, jog patiekalas labai senas, tų laikų, kai varguoliai valgė tai, ką užsiaugindavo, rudeniop vaikus lepindami bulviniais virtinukais su paslėpta slyva :)
    Jei kada išdrįsi, mėgink iš kelių bulvių ir slyvų – o gal čia tavo svajonių maistas, bet tu to dar nežinai :))

    Neringa, apie abrikosus ir aš pagalvojau, skanu turi būt. O dar su braškėm, geras!

    gražuoliai, gražaliai, gražuliai, ot, panos, made my day :))

  2. 3
    Jurgita

    Kristina, fainas dalykas tos languotos vonios, ar ne :) Man labai patinka, labai labai. O dar labiau patinka tai, kad beveik visus metus laikom jį pravirą – Lietuvoj mažai tikėtinas variantas :) Sakiau, kada nors, kai turėsiu nuosavą vonią, kirsiu langą :))
    Tavo sodelis dar šaunesnis. Maniškiam tik pomidorai nenatūraliai auga, kaimynai sodino, visa kita gavom su namu :)
    Ir ačiū už pagyras, kaimynės beveik esam, praktiškai pavaišint galėčiau :)

    Rennie :)

    Reda, prajuokinai :) O tavo sąrašas kada nors būna baigtinis? Mano – niekad :))

    Insolente, mhm… Rojaus pašonėj? :)

  3. 4
    Jurgita

    Atgavau internetą (baisus tas virtualus badas, ką), laikas komentarams :)

    Asta, šituos dauguma rytų europiečių turi, gal net ir iki austrų patiekalas nukeliavo :) Valgė du valgytojai (vienas jų – aš, žinoma :), abiems patiko. Tai joks rodiklis, bet vis dėlto – skanu. Bulvinė tešla buvo panašesnė į miltinę, svarbiausia valgyti šiltus, atšalę truputį veliasi burnoje.

    Giedre, aš labai jautri kvapams. Žiauriai. Man visada pirmai kas nors pakvimpa ar prasmirsta, kiti taip ir nepajaučia nieko :) Bet va su baziliku draugaujam, mielas man jo kvapas. O žydinčio neuosčiau ir net nemačiau turbūt :)

    oognaeast, tikrai, kitoniški :)

  4. 8
    Indrė

    Svajoju apie tokį sodą. Vonią su langu teko tik pas prancūzus išbandyti – kiek baugu buvo, nes langas sulig vonios kraštais ir tos baltos gražios užuolaidos manęs neįtikimo, kad kaimynai ko nemato :]]

    Virtinukai labai gražūs, nors turbūt dar teks man palaukti/paaugti kol išbandysiu slyvas su bulvėmis. Žinau, žinau nėra ko bijot, bet aš truputį truputį konservatorė (per nago juodymą :]]).

  5. 12
    Kristina

    Aha ir as turiu stebuklinga vonia su langu :) o sodely pas mane jau beveik suauge svogunai, cukinijos ir pipirmete. Vakar dar pasisodinau baziliko lapeliu, krapu, oregano, cesnakiniu svoguniuku :) tai po kokiu 7 dienu turetu jau pasiamtyti pirmeiji daigeliai (tikiuosi) :)

    Oi, skaniai, kaip visada, tavo patiekalai atrodo :) Taip ir norisi pasiimti viena nuo to stalo ir pasimegauti :) super! :)

  6. 14
    Giedre

    Oho, na ir prabangus jusu sodas – gervuoges, figos, slyvos… Tik kaip tu miegi salia baziliko? Man tai jo kvapas toks aitrus, o dar kai zydi… kai pas mane prazydo bazilikas tai kelias dienas vis uostinejau, kur cia tas katinas prisisiojo :DD

  7. 15
    Asta

    Aš šituos virtinukus kaip austriškus žinau :) Prieš kokius penkiolika metų iš kažkurio lietuviško žurnalo moterims išsikirpau receptą, bet vis dar nepagaminau jų… Gėda pėlėda :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *