Greta lovos vazonėlyje kvepia bazilikai, o lentynoje tarp knygų – levandų puokštė. Po virtuvės langu pamažėle rausta pomidorai, sodelio gale jau bene trečią derlių šią vasarą mezga gervuogės ir noksta slyvos. Šalia tvoros auga figmedis, o po rožių krūmu saulės zuikius vidurdieniais gaudo margas kaimynų katinas. Kas rytą, pakilusi į vonią, praveriu langą (ar kada turėjot stebuklingą-vonią-su-langu?): apačioj žolė, nubarstyta rasos lašais, pasakoja apie gaivų rytmetį, o iš raudonų kaminų besiraitančios dūmų gyvačiukės – apie vėstančias naktis.
Senka rugpjūtis. Jau kartais šnervėmis imi užuosti artėjančio rudens nostalgiją. Violetinę it slyvos, oranžinę lyg moliūgai. Notting Hill‘o karnavalas triukšmingai palydėjo vasarą. O aš beprotiškai noriu į Pietų Ameriką. Daugiau saulės, dar daugiau spalvų, aistringos salsos ir būgnų gaudesio.
~ vengriški virtinukai su slyvomis ~
dviems:
500 g bulvių
25 g minkšto sviesto
1 kiaušinis
75 g (arba daugiau) miltų
8 slyvos
keli šaukštai cukraus
šaukštelis cinamono
maltų džiūvėsėlių ir aguonų
Bulves nuskusk, išvirk ir sutrink.
Įmaišyk lengvai išplaktą kiaušinį ir sviestą. Miltų berk tiek, kad galėtum išminkyti prie delnų nelimpančią tešlą.
Slyvas įpjauk tiek, kad galėtum išimti kauliuką. Į jų vidų įberk cukraus ir cinamono.
Vengrai šių virtinukų tešlą ruošia taip: ant miltais pabarstyto stalo kuo ploniau iškočioja, supjausto kvadratėliais, ant kiekvieno deda po slyvą ir, gerai užspaudę kraštus, suformuoja kamuoliuką. Aš nusprendžiau, kad šis būdas pernelyg nepatogus (tešla limpa prie stalo, tenka naudoti daugiau miltų, o kur dar stalo valymas… :), tad dariau paprasčiau: ėmiau po gabalėlį tešlos, tarp delnų suformavau plonoką blynelį, į jį guldžiau slyvą ir suridenau rutuliuką.
Virtinukus sumesk į verdantį vandenį, šaukštu pamaišyk, kad nepriliptų prie dugno. Virk maždaug 5 min., kol iškels pilvukus į vandens paviršių.
Dubenėlyje džiūvėsėlius sumaišyk su aguonomis, žiupsneliu cinamono ir cukraus. Šiame mišinyje apvoliok virtinukus ir patiek dar šiltus. Su grietine arba uogiene. Slyvų :)
Skanaus!
Adaptuota pagal The Cook’s Book: Step-by-step techniques & recipes for success every time from the world’s top chefs. Dorling Kindersley, 2009. p. 621.