mes jį vadinam itališku troškiniu

Mėsa retas svečias mano virtuvėje – dažniau apsilankantis skaitytojas turėjo seniai pastebėt :) Nesu vegetarė ir kol kas nežadu ja tapti (nors – atvirai – raudona mėsa čia man smirda ir yra kitokio, neįprasto skonio), tačiau žaisti su ja ne ypač mėgstu.  Šiukštu nekalbu apie vištieną! :) Vis dėlto turiu kelis išmėgintus ir vykusius mėsiškų bei pusiau mėsiškų patiekalų receptus, kuriais retsykiais paįvairinu valgiaraštį.

Vienas jų – šis troškinys, kurį vadiname itališku. Kodėl itališku? Jau nebežinau, tiesiog taip jis buvo pavadintas mano senajame receptų sąsiuvinyje. Galbūt dėl daržovių, prieskonių ir sūrio derinio, galbūt dėl paprastumo, bet tikrai žinau viena – jis niekuomet nenuvilia. Lengvas, greit paruošiamas, tinkantis ir šeimyniniams sekmadienio pietums prie balta staltiese dengto stalo, ir trečiadienio vakarienei po darbo. Ir su taure vyno, ir su šviežios duonos rieke. Labai skanu ir taip paprasta.

~~~

IMesos ir darzoviu troskinys~ daržovių ir mėsos troškinys ~

500 g jautienos išpjovos arba kumpio be kaulo

didelė raudonoji arba geltonoji paprika

5 vidutinio dydžio pomidorai

vienas didelis arba keli mažesni svogūnai

dvi vidutinės morkos

keli šimtai gramų mėgstamo sūrio

500 g natūralaus jogurto be priedų (naudoju liesą)

3 česnako skiltelės

šviežiai maltų juodųjų pipirų

džiovintų bazilikų, raudonėlių

kmynų

druskos

alyvuogių aliejaus

Keptuvėje įkaitink kelis šaukštus aliejaus, jame apkepink nedideliais gabalėliais supjaustytą, lengvai pasūdytą, pabarstytą pipirais ir kmynais, mėsą.

Kol ši keps, paruošk daržoves: nuplauk, išimk sėklas ir plonais šiaudeliais supjaustyk papriką, skiltelėmis – pomidorus, griežinėliais – svogūną (-us), stambia tarka sutarkuok morkas – paruoštas daržoves sudėk į atskirus indelius, kad vėliau galėtum sluoksniuoti. Sutarkuok sūrį.Mesos ir darzoviu troskinys

Į jogurto indelį įspausk česnako skilteles, įberk po žiupsnį druskos ir pipirų, pagardink bazilikais. Jogurtą iš akies padalink į 2-3 dalis – reikės pertepti kelis daržovių sluoksnius.

Kepimo indo aukštais kraštais dugne paskirstyk apkepusią mėsą, ant jos – tarkuotas morkas, šias aptepk česnakiniu jogurtu. Sluoksniuok: svogūnai, vėl jogurtas, tarkuotas sūris, pomidorai, paprika. Vėl svogūnai, jogurtas, tarkuotas sūris, pomidorai, paprika. Kiekvieną sluoksnį lengvai paskanink džiovintomis žolelėmis, druska ir pipirais. Viršui pasilik sūrio, kurio užbarstyk baigdamas kepti, kad išsilydytų, bet neapskrustų.

Kepk 180 laipsnių orkaitėje 30-40 min., kol troškinys ims smagiai burbuliuoti. Daržovės neturi virsti koše!

N.B. Galima naudoti liesą majonezą, bet, kartą jį pakeitusi jogurtu, šį renkuosi iki šiol.

Idealiausia mėsa šiam troškiniui – jautienos išpjova, nes ji minkščiausia.

P.S. Troškinys dvigubai skanesnis – kitą dieną, o likusias daržovių sultis skaniausia sudažyti su duona :)

Tiesiog vienas mylimiausių mėsiškų patiekalų.

Skanaus!

Pasidalinkite:

15 Comments

Add Yours
  1. 2
    aure

    vakar gaminom,viskas taip greitai ir paprastai pasidaro, nuostabus receptas, darzoves tokios traskios lieka ir tas jogurtas – pasaka! aciu uz skanias idejas ;D!

  2. 4
    SIMONA

    Iš tiesų labai kvapnus ir skanus troškinukas, turėjau tramdyti vyrą, kad naktį nepersivalgytų :D

  3. 5
    duonosirzaidimu

    Ruta, džiaugiuos, kad patiko :) Ir idėja dėl rukolos puiki, įsiminsiu būtinai.
    O dėl (ne)fotogeniškumo… Aš bjauri perfekcionistė :) Kai išmokau truputį valdyt kamerą, ėmiau iš savęs reikalaut daug daugiau ir užsiiminėt cenzūra :)) Todėl kai kuriuos patiekalus fotografuoju ir perfotografuoju, kol negaunu norimo rezultato.
    Ir, galų gale, receptą skelbiu :) Taip būna bemaž visad, pasiekiu savo :)

  4. 6
    Ruta

    Jurgita, troskinys nerealiai skanus ir lb paprastas. Genialu. Labai, labai drasinu deti receptus ir to, kas nefotogeniska :)
    Beje, pateikdama apibarsciau smulkinta rukola- skoniai derejo beveik idealiai

  5. 9
    duonosirzaidimu

    Žinau žinau, visad norėtųs iš karto ir gerai :))
    Bet kuriuo atveju drąsinu ir, jei nuspręsit pradėt, brūkštelkit – užsuksiu skanių idėjų pasisemt :)
    Ir ačiū, kad užsukat ir gaminat. O dar smagiau, kad pavyksta ir patinka :)

  6. 10
    skaitytoja

    Pas mane panašiai buvo, po tokia pat lempa :) Nu negaliu aš pradėti su tokiom foto – noriu, kad jos būtų „skanios“, kaip kam šiap ir dar keliuose kituose lietuviškuose bloguose – na gi baltas pavydas :) Et, kad peršokus tos pradžios laiką ir iškart prie ko nors panašaus žygiuoti.. :) O iš Jūsų blogo jau ne vieną receptą esu valgiusi ne tik akimis, super :)

  7. 11
    duonosirzaidimu

    Mergaitės, nėr jis labai fotogeniškas (receptą nusprendžiau skelbt po antro ar trečio foto bandymo :) – tad džiaugiuos, kad bent skaniai atrodo :)) Tokie receptai, kur daugiau daržovių nei mėsos, man labai patinka :)
    Ir ačiū už gerą žodį..

    skaitytoja, būtinai rašyk :) Visi mes pradėjom nuo fotografavimo po keturiasdešimties vatų lempute vakarais :)) Kalbu apie save, žinoma. Pamatytumėt mano senąjį tinklapį – drąsos oi kiek atsirastų :)
    Tad drąsiau! Ir skanaus troškinio :)

  8. 12
    skaitytoja

    Skamba puikiai! Man irgi mėsa nebūtina racione, tik dėl geležies pakremtu jos :) Tačiau žmogutis šalia to reikalauja, tad šis variantas bus idealus kompromisas :)

    Et, jei aš tik mokėčiau tokais nuotraukas daryti…. Pradėčiau savo tinklaraštį rašyti tą pačią dieną… Deja :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *