ratatouille ir polenta

Mėgaujuosi tyliais priešpiečiais vienatvėje. Su knyga rankose. Puslapiai drugelio sparnais plazda vienas paskui kitą, kol visiškai panyru į Città di Venezia, pasiklystu aklose calle ir, po truputį uosdama lagūnos vandenį, pasiekiu drumzlinus kanalus.

…Visai čia pat bažnyčios varpai suskambina penkias ryto. Viename prie kanalo stovinčių ir į campo žiūrinčių namų prasiveria langinės ir suūžia ankstyvasis kavinukas…

…Mane supa minios turistų, turinčių vienintelę dieną pamatyti visą miesto žavesį, žengti pilnomis vandens gatvėmis nusipirkus vaporetto bilietėlį arba prabangiai įsitaisius gondoloje …

…Į akiratį įplaukia padūmavęs nuo rudens rūko Palazzo di San Marco, susigūžę tiltai, permesti per Il Canal Grande, venecijietiškų fasadų mezginiai…

…Pakvimpa polenta, risi e bisi, pasta e fagioli, pollo al vino rosso.. .

~~~

www.flickr.com

…Venecijoje nebuvau. Ten nusikeliu mintimis ir fantazijomis. Ir sapnais, kuriuose čiulbiu daininga italų kalba su truputuku akcento, vaikštau tiek kartų paveikslėliuose regėtomis gatvėmis ir šypsausi šypsausi šypsausi. La vita è bella. Saulėta ir geltona, kaip pati tikriausia polenta. Ir tiek.

~~~


~ ratatouille ir polenta ~

ratatouille:

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

3 česnako skiltelės

5 vidutiniai pomidorai

1 didokas svogūnas

baklažanas

cukinija

raudonos spalvos paprika

šaukštelis maltų rozmarinų

šaukštelis džiovintų čiobrelių

stiklinė pomidorų tyrės

šaukštelis druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

polenta:

8 stiklinės vandens

1 1/2 stiklinės kukurūzų kruopų

šaukštelis druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

kelios saujos smulkiai sutarkuoto geltono sūrio (pagal skonį)

2 šaukštai sviesto

1.  Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepink, kol dailiai pagels, griežinėliais supjaustytą svogūną, sutrintas česnako skilteles ir kubeliais supjaustytą papriką. Pagardink šaukšteliu druskos ir pipirų.

2. Sudėk kubeliais pjaustytą baklažaną, patroškink penketą minučių.

3. Sudėk ketvirčiais supjaustytą cukiniją ir dar kelias minutes patroškink. Supilk pomidorų tyrę, sudėk pjaustytus (prieš tai nuplikytus ir nuluptus) pomidorus ir prieskonines žoleles. Keptuvę uždenk ir ratatouille palik troškintis, kol daržovės suminkštės.

4. Pagamink polentą: užvirk puode vandenį, suberk druską, pipirus, kukurūzų kruopas, sumažink ugnį ir, nuolat maišydamas, virk, kol košė sutirštės. Ugnį dar labiau sumažink, puodą pridenk, nes polenta labai jau linkusi šaudytis (smarkiai nusideginau delną) ir, retkarčiais pamaišydamas, virk maždaug 15 min. Suberk sūrį, sudėk sviestą, išmaišyk ir patiek dar šiltą su daržovių troškiniu.

~~~

Skanaus!

Pasidalinkite:

9 Comments

Add Yours
  1. 8
    julė

    kone apsiašarojau. –> vaikštau tiek kartų paveikslėliuose regėtomis gatvėmis ir šypsausi šypsausi šypsausi. La vita è bella.
    taip taip. la vie est belle.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *