apverstas obuolių pyragas

Minkštos spalvos, lyg prisimerkusi saulė, švelnus lyg vasara, lyg jau nebe oras, jausmas, kad kažkas neišvengiamai praėjo, bet kai kas dar tik bus, ir obuoliai – rugsėjo nesumaišysi su niekuo.

Obuolių pyragų metas sutampa su rudens pradžia, bet juk tai aksioma ir konstanta, jiedu susiję neatskiriamai, visada ir per amžius. Karamelėje kepantys obuoliai pakerta kojas, kvapas užsuka į visus kambarius ir pro vis dar pravirus langus iškeliauja ten, iš kur jį ir prisikviečiau, – obuolių sodus, drėgnas pievas ir gaivius rytus.

Dar ruduo yra ir ilgesys, bet su juo mes draugai; dabar, šią akimirką, jis kalba į ausis Jacob Banks skaniu balsu, kai visi aplink jau miega.

R E C E P T A S

APVERSTAS OBUOLIŲ PYRAGAS

30 g sviesto
2 šaukštai klevų sirupo arba medaus
3 šaukštai cukraus
3 šaukštai grietinėlės
3 nedideli obuoliai

110 g maltų migdolų
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/2 šaukštelio kepimo sodos
1 šaukštelis cinamono
200 g miltų
4 kiaušiniai
5 šaukštai cukraus
250 ml alyvuogių aliejaus

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių. 18-20 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną patepk riebalais ir įtiesk kepimo popieriaus.

Sviestą drauge su klevų sirupu, cukrumi ir grietinėle kaitink ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Sudėk nuluptus ir perpus perpjautus obuolius nupjautosiomis dalimis į viršų. Patroškink 4 min., apversk ir patroškink dar 4 min.

Obuolius nupjautosiomis pusėmis sudėk į formą, supilk karamelę. Formą statyk į šaldytuvą.

Miltus, migdolus, cinamoną, kepimo miltelius, sodą sumaišyk atskirame dubenyje.

Kiaušinius su cukrumi plak kelias minutes, kol padvigubės. Pamažu drauge su aliejumi įmaišyk miltų mišinį.

Į formą sukrėsk tešlą. Kepk apie 1 val. Iškepusį ištrauk iš orkaitės ir palik 10 min. Tada išversk į lėkštę. Gali būti, kad pyrago viršaus iškils kalnelis, todėl jį, prieš išversdamas pyragą, nupjauk.

Man skaniausias šiltas su plakta grietinėle arba ledais.

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *