kreminis trešnių pyragas

Kartais supranti, kad tam tikrų dalykų nepaskubinsi. O geriau pagalvojęs suvoki, kad tų, nuo tavęs nepriklausančių dalykų, iš tiesų yra šimtai. Pyragas neims greičiau kepti, transporto kamštis susidarys kaip tik tada, kai skaičiuosi paskutines minutes iki susitikimo, o statybininkai nutars, kad tavo objektas jiems mažiau svarbus už ankstesnįjį ir visai nepasirodys.

Nesusidūręs su pastaraisiais gerai ir nesuprasi, kad iš tiesų statybų rinkoje svarbus ne užsakovas, o rangovas ir jo komanda. Šituo gyvenu visus šiuos metus, o žodžiai rytoj ar kitą trečiadienį primena leksiką, kuria savo darbus grindžia atsipūtę pietiečiai. O ir išties, kam skubėti, kai žinai, kai tavęs vis viena laukia, – kaip močiutė su kotletais ir pomidorais su grietine, kada beatvažiuotum.

Apie statybininkus rašo ir Davidas Lebovitzas savo naujajame „Apartamente“. Neįsivaizduojat, kokį sielos artumą jutau skaitydama jo istoriją apie nenaudėlius prancūzų statybininkus, melo pilis ir vėluojančius terminus. Jis turi lengvą ranką žodžiams – tik, velniava, tie žodžiai daug vilties nesuteikia.

Bet yra ir gerų dalykų. Davido receptai pavyksta visada. Jų yra ir naujojoj knygoj, išbandyt spėjau du. Šis pyragas labai geras. Tiesą sakant, primena klafutį, nors jis jį ir vadina kitaip, Bretanės kreminiu pyragu. Man patiko. Lengvas, saldus, su trešnėmis. Labas, vasara.

R E C E P T A S

FAR AUX CERISES

300 g trešnių

60 g sviesto

110 g miltų

100 g cukraus

3 kiaušiniai

500 ml pieno

2 šaukštai brendžio

keli lašai migdolų esencijos

šaukštelis vanilinio cukraus su vanilės grūdeliais

Įkaitink orkaitę iki 190 laipsnių. Sviestą ištirpink.

23 cm skersmens gilų kepimo indą sutepk trupučiu tirpinto sviesto (likusio prireiks į tešlą). Į dugną įtiesk kepimo popieriaus apskritimą, jį taip pat patepk sviestu.

Trešnių kauliukus išimk. Trešnes paskirstyk ant kepimo indo dugno.

Likusius ingredientus gerai suplak ir užpilk trešnes.

Kepk apie 1 valandą, kol pakils ir sutvirtės – svarbu, kad vidurys būtų visiškai iškepęs ir, pajudinus formą, liktų standus.

Palik visiškai atvėsti inde, tada apipjauk kraštus, ant indo uždėk didelę lėkštę ir atsargiai išversk pyragą į ją. Nulupk popierių ir darsyk atversk į serviravimo indą.

PS vietoj brendžio naudojau Marsalą, kurios visad turiu tiramisu gamint.

Skanaus!

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *