tortas su serbentais ir ramunėlėmis

Mano saujos pilnos vasaros ir serbentų. Mintys – vėjo ir atostogų. Dienos šiltos ir kvapnios, lyg puodelis arbatos su ramunėlėmis. Murkia sau po nosimi ir neskuba baigtis. Ir miestas kvėpuoja vasara. Mažiau judesio, daugiau ramių vakarų, žemę šluojančių suknelių, grindiniu riedančio juoko ir nesibaigiančių pasivaikščiojimų.

Kasryt pirmieji spinduliai šiltais pūkais krenta ant veido – saulė vis dar kyla taip pat anksti. Užplikau arbatžoles, nuskandinu šaukštelį medaus. Susirangiusi prie lango, prieš išbėgdama į vasarą, paskutinįsyk žvilgteliu, ar tikrai šviesos ir giedro dangaus tiek daug. O vakarop, sugrįžus iš pievų, delnai dvelkia medumi ir dobilais, o rūbuose ir plaukuose pribirę žolių lapelių ir vakaro vėsos.

Vidurvasaris. Bet vasaros dar tiek daug.

Ir akimirkų ją išragauti. Ramiai. Neskubant. Po uogą. Ir kąsnelį.

Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunelemis

~ tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis ~

pagrindui:

140 g miltų

1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių

70 g cukraus

40 g sviesto

1 didelis kiaušinis

120 ml jogurto

ramunėlių arbatai:

70 ml vandens

šaukštas džiovintų ramunėlių

medaus pagal skonį (man pakako 2 šaukštelių)

ramunėlių putėsiams:

50 ml vandens

80 g cukraus

4 šaukštai džiovintų ramunėlių

2 šaukšteliai želatinos

3 kiaušinių tryniai

250 ml riebios plakamosios grietinėlės

juodųjų serbentų putėsiams:

250 g juodųjų serbentų

40 g cukraus

2 šaukšteliai želatinos

170 ml riebios plakamosios grietinėlės

Torto pagrindui į dubenį išsijok miltus su kepimo milteliais. Suberk cukrų, išmaišyk.

Ištirpink ir atvėsink sviestą.

Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu suplak kiaušinį, sviestą ir jogurtą. Gautą masę supilk į sausus ingredientus ir maišyk, kol gausi vientisą tešlą.

20-22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepk sviestu. Supilk tešlą, išlygink viršų ir pašauk į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Ar torto pagrindas iškepė, patikrink mediniu smeigtuku: įsmeigtą į pagrindo vidurį turėtumei ištraukti neaplipusį tešla.

Ištrauk iš orkaitės ir palik atvėsti. Iš kepimo formos išimti nereikia.

Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunelemis

Ramunėlių arbatai nedideliame puode arba arbatinuke užvirk vandenį.

Suberk ramunėles, supilk medų, uždenk ir palik pritraukti 15 minučių. Tuomet arbatą nukošk į puodelį.

Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunelemis

Ramunėlių putėsiams į nedidelį puodą supilk vandenį, suberk cukrų ir ramunėles. Uždenk ir leisk užvirti. Skysčiui

užvirus, puodą atidenk, ugnį sumažink ir virk tol, kol skystis ims tirštėti ir burbuliuoti – virsti sirupu. Jei turi maisto gamybai naudojamą termometrą, virk, kol skystis pasieks 114 laipsnių temperatūrą.

Želatiną užpilk keliais šaukštais vandens ir palik išbrinkti. Tuomet ištirpink garų vonelėje.

Iki purumo išplak grietinėlę.

Elektriniu plaktuvu plak kiaušinių trynius, kol pabals.

Sirupui sutirštėjus, puodą nukelk nuo ugnies ir palik kelioms minutėms atvėsti. Tuomet per sietelį po truputėlį pilk į trynius ir nuolat plak. Labai svarbu, kad sirupas nebūtų per karštas, antraip sutrauks trynius.

Supilk tirpintą želatiną toliau plakdamas, kol putėsiai sutirštės ir jų padvigubės.

Sudėk ir atsargiai įmaišyk grietinėlę.

Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunelemis

Juodųjų serbentų putėsiams nuplautus ir nusausintus serbentus sutrink. Sudėk į puodą, užberk cukrumi ir ant vidutinės ugnies virk, kol cukrus ištirps.

Grietinėlę išplak iki purumo.

Keliuose šaukštuose vandens išbrinkintą želatiną sudėk į serbentus ir, maišydamas šaukštu, ištirpink.

Palik juodųjų serbentų masę atvėsti iki kambario temperatūros. Sudėk ir atsargiai įmaišyk plaktą grietinėlę.

Surink tortą:

* torto pagrindą subadyk šakute ir po truputėlį apipilk arbata. Palauk, kol ją sugers. Pagrindas turi būti drėgnas, tačiau ne skęsti arbatoje, tad visos arbatos gali ir neprireikti.

* supilk ramunėlių putėsius, išlygink viršų. Torto formą pastatyk į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek sustingtų.

* ramunėlių putėsiams lengvai sustingus, supilk juodųjų serbentų putėsius. Išlygink viršų ir palik šaldytuve nakčiai.

Tortą patiek atvėsintą. Lengviau supjaustysi peilį pamirkęs į karštą vandenį.

P.S. Labai skanus tortas. Rūgštokus ir gaivius juodųjų serbentų putėsius puikiai papildo saldus torto pagrindas ir lengvučiai ramunėlių putėsiai.

Labai svarbu tortą šaldytuve laikyti per naktį. Aš per trumpai – apie 6 valandas – palaikiau senutėliame šaldytuve, nes vakarop jau norėjom skanauti, tad netvirtas buvęs juodųjų serbentų pagrindas, ilgiau pabuvęs šilumoje, ėmė tirpti.

Kitą kartą iškepusį ir atvėsusį torto pagrindą išimčiau, o į formą įtiesčiau ir jos kraštus aplipdyčiau maistine plėvele – paruoštą ir atvėsusį tortą būtų paprasčiau išimti iš formos.

Skanaus!

Idėja: Sweet Tooth Fairy Blog

Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunelemis

.

Pasidalinkite:

21 Comments

Add Yours
  1. 4
    Jurgita

    vaje. bet sutariam :) gal dar spėsiu juodųjų serbentų užsišaldyt :)

    ne, tu neskubėk. iš patirties žinau – geriau, kai jie susiguli. antraip visa kalba tik ir suksis apie trečio sakinio antrąją pusę :)

  2. 5
    Migle

    Žinok, aš tai priimu kaip pažadą ir įsipareigojimą. Tad, kai tik grįšiu į Lietuvą, lauksiu to papildomo gabalėlio :))

    Pabandysiu kaip nors greičiau susisukti su tais įspūdžiais, nors turbūt reikia, kad viskas susigulėtų labiau, kadangi dabar tie įspūdžiai ir patyrimai labiau krypsta į neigiamą pusę… na, bet niekis. Kaip nors palenksiu aš juos į savo pusę :)

  3. 10
    Jurgita

    wow, aguona :) puikiai! man visad įdomu skaityti receptų transformacijas ir pasisemt idėjų, kaip tą patį patiekalą galima paruošt kitaip :)
    va agaro nesu mėginus. Lietuvoj ieškojau, bet nepavyko rast (prieš porą metų), o Londone kažkaip neprisireikė.
    mėginsiu, ypač jei išties ištvermės suteikia pyragams :)

    skanaus torto ir smagios draugės šventės!

  4. 11
    aguona

    Nuostabus receptas! Vos išvydusi skonių derinį ramunėlės-serbentai, pasakiau TAIP. Ryt tortukas keliauja į draugės mergvakarį. Tiesa, gamindama padariau keletą žneklių pakeitimų. Stengiuosi visiškai nebevalgyti rafinuoto cukraus ir rafinuotų kvietinių miltų, tad pyrago padą kepiau iš ruginių miltų, o gardinau melasa. Ramunėlių putėsiuose cukrus taip pat nedalyvavo – saldinau medumi, bet neįvertinau, kad būtent šįkart naudota medaus rūšis yra tiesiog neįprastai saldi (kur kas saldesnis už cukrų), tad su saldybe persistengiau. Bandydama subalansuoti skonį, serbentų putėsių nesaldinau beeik visiškai ir, tikiuosi, jie vykusiai atsvėrė perdėtą saldumą rūgštumu. Tiesa, vietoj želatinos naudojau agarą, nes esu vegetarė; be to, pastebėjau, kad agaru sustingdyti skanėstai ištveria net karščiausią vasaros dieną ir daug valandų nereikalauja šaldytuvo, tuo tarpu želatinos desertai šilumoje po truputį ima minkštėti, juos, išėmus iš šaldytuvo, būtina kuo greičiau ir suvalgyti.
    Ačiū už įkvepiančias nuotraukas!

  5. 12
    Jurgita

    aure, ne, nieko :) kadangi uogos rūgščios, lėčiau stingsta. jie vis viena turi atvėsti. dėl visa ko patariu pamaišyti retsykiais, kol ateis jų eilė :)

  6. 13
    aure

    o toks klausimas – kol apipiltas pagrindas su ramunėlių putėsiais stingti turi 30min šaldytuve, tai serbentų putėsiai gali būti padaryti jau? na, jiems nieko nenutiks? :D kaip tik vakar susivežiau visus ingridientus – labai noriu išmėginti :)

  7. 14
    Jurgita

    Plaktukai, ir man, tiesą sakant :) nes malti ar tiesiog uogienės ilgainiui pabosta :) o čia užsišaldai maišelį, ir žiemą gali gamint va tokį tortą :)

  8. 16
    Jurgita

    vaida, šiame recepte kiaušinių nereikėtų bijoti – jie užpilami karštu sirupu, plakami ir taip termiškai apdorojami :) nebelieka blogybių.
    bet jei visai visai nesinori trynių, pamėginkit tik su grietinėle: paruošusi sirupą, iki standumo išplakite grietinėlę ir sumaišykite su sirupu ir tirpinta želatina.

  9. 17
    Jurgita

    ieva, ačiū!
    jį šiek tiek užtrunka pagaminti, bet rezultatas tikrai puikus. man labai patiko skonių derinys, tikrai gaminsiu dar, belieka prisišaldyti serbentų :)
    parašykit įspūdžius ir skanaus torto! :)

  10. 21
    ieva

    Laukiau jusu iraso jau kai paskelbet anonsa:) Atrodo labai labai skaniai, reiks butinai savaitgali pameginti pasidaryt:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *