saulėti morkų blyneliai su riešutais

londonas pavasari

Namuos žiemos pabaigą žymėdavo Knygų mugė, o pavasarį visad skaičiuodavau nuo Užgavėnių ir Kaziuko. Labiau nuo Kaziuko. Po darbo, per pietų pertrauką arba šeštadienį įsimaišydavom į spalvingą Senamiesčio minią ieškodami kvapų, skonių ir darbščių rankų sukurtos estetikos. Kvepėdavo kažkur verdama žirnių košė, ant ugnies čirškinamos rūkytos dešrelės, viliodavo glazūruoti riestainiai, pyragai ir meduoliai. Grybukai! Visad žinodavom, kad skaniausi – iš Kaziuko. Krepšelin būtinai keliaudavo keli sau ir dar keli lauktuvių, vienas kitas jaukus mažmožis ir bemaž visad – mažutė verba. Šiemet, ak, kaip gaila, neturėjau nei Knygų mugės, nei Kaziuko. Knygų sąrašas pasiklydo kažkur tarp užrašų knygelės puslapių, o šventės smulkmenomis teko džiaugtis tik virtualiuose fotoreportažuose ir klausantis namiškių pasakojimų…

~~~

Pavasario spalvos Londone 

~~~

Vis dėlto Užgavėnės (Shrove Tuesday, arba, įprasčiau ir paprasčiau – Pancake day) ir čia bus. Su kalnu blynų ir uogienės, karštos arbatos ir šilto pieno su medumi. Parduotuvėse kelios savaitės iki jų imamos skelbti nuolaidos keptuvėms, mentelėms blynams vartyti ir kitiems naudingiems rakandams :)  Šventės esmė čia – panaši: artėja gavėnia, dėl to stengiamasi sunaudoti turimus kiaušinius ir pieną iškepus begalę blynų ir spurgų, kad iki Velykų nekiltų pagundų ir galėtum ramiai pasninkaut.

Šiemet Užgavėnėms kepsiu šiuos morkų blynelius. Būtinai, nes jie – vieni skaniausių. Buvo dienų, kai juos, nusitarkuodama krumplius, kepdavau kasdien (taip, blynus aš mėgstu, labai :)  Kiti mėgstamiausi – lietiniai (crêpes) su mascarpone/varške ir apelsininiu padažu, rupių miltų blynai su avižiniais dribsniais ir bananais, blynai su kokosų pienu, varške ir slyvomis. Ir, žinoma, ne mažiau skanūs kukurūzų miltų blynai, rupių miltų blynai su obuoliais, blyneliai su ricotta. Jei pirmenybę teikiate nesaldiems, nepamainomi yra avinžirnių blyneliai/kepsneliai. Spustelkit – išmėginsit ir įvertinsit patys arba pasigaudysit skanių idėjų.

Ir dar. Žinot, kokia skaniausių blynų paslaptis? Patys tobuliausi, saldžiausi ir labiausiai tirpstantys burnoje tie, kuriuos iškepa mylimas žmogus :) Tad sočių Užgavėnių, šiltesnio ir kvapnesnio (ne)eilinio antradienio ryto.

~~~

~ blyneliai su morkomis ir riešutais ~blyneliai su morkomis ir riesutais

maždaug 20 blynelių:

1/2 stiklinės* pasukų

1 kiaušinis

3/4 stiklinės miltų

4 šaukštai kokoso drožlių

šaukštas smulkintų lazdyno riešutų

3 šaukštai cukraus

stiklinė smulkiai tarkuotų morkų

Kokoso drožles ir smulkintus lazdyno riešutus pakepink keptuvėje, kol vos vos pagels – nesudegink!

Kiaušinį lengvai išplak ir sumaišyk su pasukomis. Maišydamas suberk miltus, cukrų, riešutus, sudėk tarkuotas morkas.

Išmaišyk iki vientisos masės – tešla turėtų būti it tiršta grietinė, jei pasirodytų per skysta, įberk daugiau miltų, ir kepk keptuvėje įkaitintame aliejuje arba svieste ant vidutinės ugnies maždaug po minutę kiekvieną pusę, kol lengvai pagels.

Man skaniausia su tiršta grietine.

Skanaus!

* mano stiklinė - 250 ml.

~~~

Recipe in English

~ carrot pancakes with nuts ~ 
½ cup buttermilk
1 egg, lightly beaten
¾ cup all-purpose flour
4 tablespoons dried sweetened coconut
1 tablespoon chopped hazelnuts
3 tablespoons sugar
1 cup grated carrots
Vegetable oil or unsalted butter for frying
Carefully toast the dried coconut and chopped hazelnuts in a dry pan over medium-low heat for about 5 minutes. Stir frequently to be sure
that it all browns nicely and none of it burns.
In a bowl, mix the lightly beaten egg with buttermilk. Add the flour, sugar, nuts and stir in grated carrots. The batter should be thick
enough, like full-fat crème fraîche.
Heat the oil or butter in the pan, take spoonfuls of the batter and cook the pancakes for 1-2 minutes on each side until nicely browned.
Keep warm.
Serve with crème fraîche or cranberry jam.

Enjoy! Juos anksčiau kepė Forelle.
Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    Renata, labai siūlau išmėgint :) Ilgiausiai trunka morkas tarkuot, nes aš gi tik tarką čia teturiu :)) O po to jau viens-du-trys-niam :)

    Jovita, naminio ir aš tešlon nedėčiau, iškada :)
    Smaguma, kad patiko :)

  2. 2
    Jovita

    Kadangi naminio jogurto pagailėjau dėt į tešlą, tai puikiai tiko variantas pienas + grietinė :) Skanučiai ir tokie iš tiesų saulėti blynai!

  3. 5
    Ineta

    Kooooks pavasaris, kooks pavasaris! Kaip svajoju šokt į pavasarinius batelius ir bėgt su pavasariniu šiltu vėjeliu… Ir nooriu tokiu blyneliųų labai labai:)

  4. 6
    duonosirzaidimu

    Mademoiselle, laikau kumštelius, kad patiktų :)
    Ir ačiū už patarimą dėl jogurto!

  5. 7
    Mademoiselle

    kažkodėl tikrai tikiu, jog šie blyneliai pats tikriausias puikumėli :D greitu laiku būtinai išbandysiu ;)

    P.S. pasukas (kurių niekada neturiu) visuomet keičiu natūraliu jogurtu ir jis labai gerai atlieka savo kaip pakaitalo vaidmenį :)

  6. 8
    duonosirzaidimu

    Rennie, išties skanu, išmėgink :)

    egidija, būtent taip :)

    Sparnuoti, seniai matyta čia :) Skanių Užgavėnių :)

    Jovita, galima galima. Kai neturiu pasukų (o jų neturiu dažnai, nes, labai juokinga, bet kas kartą, čia nuėjusi į parduotuvę, pamirštu, kaip jos nelietuviškai vadinas :)) Ir klaidžioju po lentynas nerasdama, och), jas keičiu keliais šaukštais tirštesnės grietinės, kurią atskiedžiu vandeniu ir pienu :) Esmė, kad susidarytų tas pats kiekis – 1/2 stiklinės. Kefyru/jogurtu keist nebandžiau, įtariu, tiktų taip pat.

  7. 9
    Jovita

    Rašiau rašiau komentarą ir dingo! Labai smagu, pas jus jau visiškas pavasaris, paukščių ulbėjimas iš nuotraukų sklinda :)

    Blyneliai vilioja, tik bet o ar galima kuom nors pakeisti pasukas? Pienu, kefyru, jogurtu?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *