spalvotas šaltukas: gervuogių ir avokadų ledai

Kartą vienas žmogus man yra pasakęs:

– Ar žinai, kas man yra laisvė? Pliaupiant lietui įšokti į guminius batus, čiupti margaspalvį skėtį į kairę ranką, o didelę gardžių ledų porciją – į dešinę ir lėkti laukan. Eiti miestelio tuščia pagrindine gatve, šokinėti per balas. Šiurpinti pravažiuojančiuose automobiliuose sėdinčius keleivius, pro langus žvelgiančias tetulytes. Jaustis laisva – atiduoti mintis vėjui, taršančiam plaukus ir besitaikančiam perpus perlenkti skėtį, liūdesį nuplauti lietaus lašais. Tiesiog valgyti ledus. Ir visai nesvarbu, kiek man metų – penkeri, dvylika, dvidešimt septyneri ar keturiasdešimt šešeri – tai ritualas, maža mano šventė, kuria mėgaujuosi. Visada tik aš, lietus ir porcija ledų.

Šiandien kaip tik tokia diena, kai, tikiu, ją sutikčiau toje gatvėje, margaspalviu skėčiu renkančią lietaus ašaras, besišypsančią saldžiomis vanilinėmis lūpomis.

Die, kaip seniai aš ją mačiau…

~~~


~ gervuogių ledai ~

2 stiklinės šviežių arba šaldytų gervuogių

1/2 stiklinės rudojo ir 1/2 stiklinės baltojo cukraus

1/2 stiklinės arba maždaug pusė 190 g indelio mascarpone sūrio

1 3/4 stiklinės riebios grietinėlės

1/2 stiklinės pieno

1 didelis kiaušinis*

Gervuoges (jei naudosi šaldytas – lengvai atitirpink) ir rudąjį cukrų suberk į maišytuvą ir sutrink iki košelės.

Grietinėlę atskirai plak su puse baltojo cukraus iki purumo.

Į maišytuvą sudėk likusius ingredientus ir maišyk maždaug pusę minutės. Baigdamas įmaišyk išplaktą grietinėlę. Sakyčiau, visa tai lengviausiai galima atlikti naudojant elementarų plaktuvą (liaudyje – mikseris).

~~~

~~~

Jei naudosi šviežias gervuoges, būsimus ledus atšaldyk valandą šaldymo kameroje, o tuomet sudėk į ledų gaminimo aparatą ir šaldyk tiek, kiek nurodyta gamintojo instrukcijoje, tuomet perdėk į indelį su dangteliu ir maždaug kelias valandas papildomai šaldyk šaldiklyje. Jei naudosi šaldytas gervuoges, krauk išsyk į aparatą ir šaldyk.

Jei ledų gaminimo aparatas tavo namuose dar neapsigyveno, ledus gamink taip: supilk į indelį su dangteliu, tilpsiantį į šaldymo kamerą ir palik joje kelioms valandoms, kol ledai ims stingti (nuo kraštų). Kruopščiai išmaišyk (labai tinka suplakt plaktuvu), kad neliktų kristalų, ir padėk į kamerą dar kelioms valandoms. Procesą pakartok ir palik šaldiklyje, kad visiškai sustingtų: svarbiausia ledų nepamiršti ir reguliariai (bent du sykius) pamaišyti, kad galiausiai trauktum ir gardžiuotumeisi ne sustingusiu vandeningu ledo gabalu, o sodraus skonio ledais.

Darbo daug, tiksliau, nemažai laiko užima budėjimas prie šaldymo kameros. Todėl siūlau įsigyti ledų gaminimo aparatą. Turiu štai tokį. Neatsidžiaugiu :) Jei įdomu, papasakosiu daugiau :)

~~~


~ avokadų ledai ~

2 prinokę** avokadai

1/4 stiklinės baltojo arba rudojo cukraus

2 šaukštai pieno

240 ml riebios plakamosios grietinėlės

Avokadus nulupk, išimk kauliukus ir sudėk į maišytuvą. Supilk pieną, suberk cukrų ir sutrink iki košelės.

Grietinėlę atskirai suplak iki purumo, įmaišyk į avokadų masę.

Šaukštu būsimus ledus sudėk į ledų gaminimo aparatą ir šaldyk tiek, kiek nurodyta gamintojo instrukcijoje arba pasinaudok aukščiau išdėstytu patarimu. Man pakako 20 min. šaldyti ledų gaminimo aparate – sustingo kaip pagal komandą, nebereikėjo nė papildomai šaldyti :)

~~~

~~~

* žalių kiaušinių daug kas vengia. Nedievinu ir aš, bet smalsumas nugali :) Jei nuspręsi naudoti, kiaušinį nuplauk šiltu muilinu vandeniu – blogosios bakterijos gyvena ant lukšto. Vis dėlto, jei baimės kojos ilgesnės :), apie kiaušinį tiesiog pamiršk – ledų kokybė be jo šį sykį nenukentės.

** prinokusį avokadą lengva atpažinti pagal kotelį: ten, kur kažkada buvo šakelė, pirštais lengvai paspaudus turi būt minkšta. Neturiu omeny, jog pirštai susmigs avokado uodegon – tai reikš, jog vaisiui ate-ate :) Jei paspaudęs pajusi, jog avokadas ne akmens kietumo – valio, laikas į krepšelį.

~~~

~~~

N.B. Avokadų ledai, ilgiau palaikyti šaldiklyje, smarkiai sukietėja – vos pavyko paserviruot. Štai gervuogių – visiška priešingybė: net parą laikomi nevirsta ledu, lengva kabinti šaukštais, tačiau be galo greitai tirpsta. Fotografavau skubėdama gal pusvalandį ir žiū, jau aptirpo, todėl nuotraukos tokios, kokias matot :)

N.B.2 Iš nurodyto kiekio pagaminsi maždaug 800 ml gervuogių ir maždaug 400 ml avokadų ledų. Riebių ledų :) Avokadų – ypač, jų daug nesuvalgysi, ilgiau valgant ima truputį veltis burnoje. Savotiško skonio, ragavusieji ilgai spėliojo, koks gi čia skonis toks lyg ir pažįstamas. Gervuogių ledai sudėtimi neatrodo lengvesni, bet skoniu – tikrai taip. Nesu tikra, ar avokadų norėsiu pakartoti – pakako išmėginti: skanūs, bet gervuogių skanesni :)

Skanaus!

Šaltiniai: Not so humble pie ir Hsa*ba bei Irri-style patarimai

Pasidalinkite:

24 Comments

Add Yours
  1. 4
    duonosirzaidimu

    aguona, jei patiko avokadiniai (valio valio, jie išties egzotiški :), labai siūlau išmėginti ir gervuogių – puikaus skonio, tokie švelnūs, kad ir rieboki dėl maskarponės, bet beveik naminiai gelato :)
    Tiesa, o nepasirodė kiek per riebūs avokadiniai? Man tas likutinis riebumo pojūtis kiek erzino valgant…

    Ir ačiū už reklamą :))

  2. 5
    aguona

    Pamenu, kai pagaminau šitą derinuką per savo gimtadienį – kuris šiaip jau yra gūdų spalį, visai ne ledų sezono metu – visi (gausūs ir įvairaus amžiaus) svečiai išvirto iš kojų nuo grožio ir skanumo. Kadangi toks tikslas ir buvo – išversti iš kojų (dar pamaitinti, žinoma) – esu labai jums dėkinga už šį fantastišką, niekur kitur dar nematytą receptą. Mano geriausia draugė iki šiol kartoja, kad skaniausi jos gyvenime valgyti ledai – avokadiniai per mano gimtadienį. :) Nedrįsau visų laurų prisiimti sau , visgi, ir parodžiau jūsų tinklaraštį :D

  3. 7
    Juta

    Kaip keista, pas mane SuperNete pilna Alpenrose produkcijos, tačiau būtent tokių nei varškės, nei jogurto neesu mačius :( Nu ką, reiks eiti giliau paieškoti :D Labai labai ačiū ;D

  4. 8
    duonosirzaidimu

    Jei jau žmogui pagalbos reik, aš visad pasiruošus paišsamiaut :))
    Varškės kol kas pati negaliu nufotografuot, todėl spausk čia: http://sveikasvaikas.zebra.lt/spring/product?execution=e7s1
    Nesakau, kad ji kažkoks stebuklas, pyragams tinka ir elementari įprasta pagal kainą tinkamiausia (ar šiaip mėgstamiausia) – man patiko dėl savo švelnumo ir varškei būdingo grūdėtumo nebuvimo.
    Tos pačios Alpenrose ir jogurtas neblogas yra, labai tirštas, vos ne graikiškas :)

    Ot, neduoda normaliai nuorodos įdėt.
    Paieškos laukelyje įvesk pavadinimą, antram puslapy priešpaskutinė :)

  5. 9
    Juta

    Gerai gerai :D Dar papildysiu :D Aš apšalusi buvau nuo tokio išsamaus atsakymo, kad pačiai žodžių pritrūko :D Dar vieną klausimėlį turiu, mano „kaime“ nėra tokių mandrysčių kaip RIMI, tik dešimtys iki, maximų, norfų, centų ir super netų :D Tai tik pastarojoj esu mačius AlpenRose gaminių, bet neįsivaizduoju kaip ta Tavo minėta varškė atrodo :(

  6. 10
    duonosirzaidimu

    Na nieko sau, į mano tokią paklodę tik dviem žodžiais atsakoma.
    Juokauju :))
    Labai prašom, nors nėr ten už ką gi.

  7. 12
    duonosirzaidimu

    Juta, į rimtus klausimus ir atsakyt rimtai reik, kchem :))

    Žodžiu, mano atveju yra taip: pačios skaniausios mascarpone ir ricotta man yra itališkos, prekybos centruose aptinkamos Santa Lucia vardais (atrodo). Bet, žinia, jos tikrai brangios. Todėl, kai nusprendžiu kažką su šiais sūriais gaminti (o gaminu tikrai nedažnai), renkuosi lietuvišką produkciją. Bijau sumeluot, bet Vilkyškių sūrių kompanijos mascarpone 190 g indelis tris litus ir keliasdešimt centų kainuoja, ricotta panašus kiekis irgi panašiai. Mozzarella, beje, Vilkyškių man neskani, paskutinį sykį atidarius pakelį išsigandau, atrodė kaip sugedus. Pigesnė ir skanesnė yra kažkokia itališka ar vokiška, nežinau gamintojo.
    Cukraus rudojo pigiau nesu aptikusi, bet vėlgi – naudoju ne tiek dažnai, 500 g pakučio pakanka tikrai ne vienam pyragui :) Galiausiai, nebaisus ir skirtumas, ar į tešlą rudąjį maišysi, ar įprastą baltąjį, pasitaiko, kad sukčiauju :) Gervuogės į šaldiklį pateko iš giminių, todėl atkrenta :) Migdolai, tarkim, pigesni Norfoj arba turguj, už kilogramą 20-21 Lt, nors dar prieš pusmetį 13 Lt tekainavo :) Kas dar.. Iš tų brangesnių produktų nedažnai gaminu, gal taip tik atrodo tinklaraštį sklaidant :) Dar va idėja: sūrio pyragui puikiausiai galima dalį brangaus sūrio keisti tokia varške kremine, yra Rimi, Alpen Rose – nebrangi, o efektas puikus :) Avokadai ledams pirkti per akciją, kai vienetas kainavo litą :)

    Taigi, visaip gali suktis ir nenuskriaust savęs ir piniginės :)

  8. 13
    duonosirzaidimu

    katie o., thanks for both – photos and ice cream :) The ice creams are really, really good, especially those with blackberries.

    Rūta, tu labiau patyrus, matau :) Turi omeny, sumaišius ingredientus ir prieš dedant į aparatą papildomai atšaldyti šaldytuve? Gera mintis.
    Tiesa, aš pastebėjau (vėlgi tik iš trijų bandymų :), jog jei aparatą kameroje palaikai žymiai ilgiau nei dvylika valandų (kad ir dvidešimt keturias), jis šaldo dar geriau ir greičiau :)

  9. 14
    Juta

    Dabar aš turiu labai rimtą klausimą nevisai į temą :D Nemažai receptų tiek pas Tave, tiek kituose blog’uose naudja rudąjį cukrų, maskarponę, gervuoges ir kitokius brangius produktus, Tai norėjau paklaust, nejaugi jūs perkat tuos produktus iš maximų ir iki? Rudasis cukrus 500 g kainuoja 6 lt, maskarponė 13, taigi gana brangu. Ar gal kur kitur randat pigiau?

  10. 15
    Rūta

    Na vakar dar gaminau braškinius pagal Irri receptą, sukau gal 45 minutes, pasiekė minkštų ledų konsistenciją ir skonis – tobulas, patiko labiausiai iš visų darytų, o dariau gal 8 rūšių. Dar vienas pastebėjimas: jei paruoštą masę pasiseka dar palaikyti šaldytuve, ledai pasigamina greičiau.

  11. 17
    duonosirzaidimu

    Neringa, ačius :) Gamink būtinai, užsuksiu pasigėrėt, ledai yra gėris…

    Jun Belen, thank you and thanks for stopping by :) I’m sooo interested in strawberry tres leches shortcake in your blog!! Yummy :)

  12. 20
    duonosirzaidimu

    Ineta, ačiū :) Aš taip pat, tik žiemą būtinai susisukus į storą antklodę :))

    Asta, Irma K., dėkui :)

    Rūta, gaminau tik trejus, bet: pirmieji praktiškai nesustingo, tik buvo išsukti iki ledų masės, teko šaldyt šaldiklyje – kadangi buvo pirmas blynas, pamąsčiau, kad per daug pieno įpyliau iš akies. Antrieji – avokadų – sustingo iš karto, per 20 min., virto puikiausiais tirštokais ledais. Tretieji – gervuogių – susimaišė iki ledų, papildomai kelias valandas šaldžiau.
    Kol kas supratau tiek: jei išplaksi puriai grietinėlę (daug grietinėlės), ledai sustings ir aparate. Jei gaminsi liesesnius – tik su pienu, susimaišys, bet teks slėpt šaldymo kameroj, kad sustingtų, bet papildomai maišyt nereikės, tai iš anksto padaro aparatas.

    Oi, mano pastebėjimai kardinaliai priešingi taviesiems – iki ledų sustingsta tik riebiausi :))
    Pirkdama aparatą naiviai tikėjaus, kad papildomai šaldyti nebereikės, bet tikrovė kiek kitokia :) Vis dėlto aparatu visai patenkinta, tikrai naudosiu.

  13. 21
    Rūta

    Turiu tokį patį ledų gaminimo aparatą, vakar gaminau braškinius ledus, bet man realiai iki ledų masės sustingsta tik patys liesiausi ledai (pieniški ir pan..), vakarykščiai tik po kokių 45 min. panašėjo į minkštus ledus, visi kiti tyrelės pavidalu keliauja į kamerą. Ar tau taip pat?

  14. 23
    Asta

    Aš irgi valgau ledus žiemą-vasarą, visais keturiais metų laikais :) Ir beveik kasdien. nes ir aš, nors ir ne tokį gražų kaip aprašytą įžangoje, bet ritualą turiu – vakaras, lova, knyga ir … porcija ledų. Niam niam :)

    ir beje – giriu labai labai spalvas! Jaukuma :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *