gražgarsčių patè

Mano žmogus kartais iš manęs juokiasi, sako, tu, matyt, esi didesnė pietietė už mane, jei jau tau patinka kaparėliai. Bet man jie tikrai patinka! Tie mažučiai žali kapario krūmo pumpurėliai, turintys netgi nuosavą šventę, švenčiamą kartą metuose Salinos saloje netoli Sicilijos ir sutraukiančią minias turistų iš viso pasaulio. Konservuoti vyno acto ir druskos tirpale, dėl to sūrūs, puikiai dera salotose, ant picų, kepant kepsnius, žuvį, o perplauti vandenyje ir sutrinti su alyvuogėmis, česnakais, ančiuviais, gražgarstėmis pavirsta į užtepėles ar tyres.

Gražgarstės (rucola, it., rocket, angl.) Lietuvos prekybos vietų lentynas užkariavo palyginti neseniai. Štai romėnai jas naudojo ne tik dėl aštroko skonio lapelių – gražgarsčių sėklomis gardindavo aliejus. Ankstyvojoje krikščionybėje žoleles buvo uždrausta auginti vienuolynų soduose dėl jų „gašlaus skonio“. Italijoje ir ne tik gražgarstės naudojamos salotoms, jomis gardinamos picos, pasta, dažnai serviruojamos su carpaccio – plonais žalios jautienos griežinėliais, paskanintais Parmigiano-Reggiano sūriu ir alyvuogių aliejumi.

Mano virtuvėje gražgarstės atsirado turbūt pernai. Labai mėgstu jų, cukinijų ir avokadų derinį salotose. Ši tyrė – vienas bandymų atrasti kitokį skonį. Labai patiko, ne mažiau nei anksčiau išmėginta alyvuogių tyrė. Jei nemėgstate kaparėlių, galite mėginti juos keisti ančiuviais arba tiesiog juodosiomis alyvuogėmis, vietoje graikinių riešutų galima naudoti skrudintas pinijas. Kiekius surašiau taip, kaip patinka man – jei gaminsite, prisitaikykite sau.

pate di rucola~~~

~ patè di rucola ~

kelios saujos gražgarsčių

du šaukštai skaldytų lengvai skrudintų graikinių riešutų

du šaukštai kaparėlių

du šaukštai kokybiško alyvuogių aliejaus

dvi skiltelės česnako

keli šaukštai Džiugo

šaukštas citrinos sulčių

šviežiai maltų juodųjų pipirų

druskos, jei prireiktų

Kaparėlius 15 min. pamerk šaltame vandenyje. Nusunk, gerai nuspausk vandenį ir sudėk į trintuvą. Ten pat sudėk nuplautas ir gerai nusausintas gražgarstes, riešutus, česnako skilteles, supilk aliejų, citrinos sultis ir sutrink iki košelės.

Jei mėgsti stambesnius riešutus, juos sumalk atskirai. Įmaišyk smulkiai tarkuotą sūrį, pasūdyk, jei pritrūks druskos, pabarstyk pipirais ir šaukšteliu dar sykį gerai išmaišyk. Jei norisi skystesnės tyrės, įpilk daugiau aliejaus.

Tyrė sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikoma savaitę ir naudojama taip, kaip geidžia jūsų skonių ištroškusios širdelės: kaip makaronų padažas,

kaip skrudintos duonos užtepas, kaip keptos vištienos ar troškintų daržovių priedas, kaip šiltos sriubos pagardas. Štai kiek variantų surezgiau greitosiomis, jūsų valia rinktis :)

Skanaus!

~~~

~ Recipe in English ~

~ patè di rucola ~

few handfuls of rocket (rucola)
two tablespoons walnuts, toasted
two tablespoons capers
two garlic cloves
one tablespoon of lemon juice
freshly ground black pepper, salt if needed
Soak the capers in cold water for 15 min., then drain and rinse well,
pressing down on the capers to extract as much water as possible.
Put all of the ingredients into a blender or food processor, and
puree until you have a fairly smooth paste. Add salt if needed and
more olive oil. Put the paste into the small jar and keep in the
refrigerator for a week.

Enjoy!

Seniau: Alyvuogių tyrė ir bruschettos su cukinijomis ir mozzarella

Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    Indre, spėju, ilgai truks tos mano paieškos :)) Prisipažinsiu, kad negaliu praeit pro jokias medienos liekanas, vis ieškau savo tobulosios lentos, chacha :))
    Kai gaminsi tyrę, aklai nesivadovauk nurodytais kiekiais tik :) Ir nėr už ką, smagu dalintis!

  2. 2
    Indrė

    Stalas nuostabus! Aš tokio labai norėčiau :) Jei rasi sau tą norimą apsilupusį nutriušusį, man prašau šitą perleisti :)))) O tyrė atrodo puiki – būtinai reiks pasigaminti. Ačiū!

  3. 4
    almanta

    man labai patinka gražgarstės,džiaugiuosiu,kad užtikau nuostabią tyrę,būtinai ją išbandysiu.
    ačiū,už gerą įdėją.

  4. 5
    duonosirzaidimu

    Ineta, ;)
    Olga, thank you :) I’ve checked for the cilantro sauce in your blog – both salad and sauce sound great!

  5. 8
    duonosirzaidimu

    Laura, ačiū :) Kokių lentų, kokių lentų, ten stalas, prašyčiau!! :)) O šiaip, tyliai pašnabždėsiu, kaip man jos nusibodoo… Gal kas žino, kur galima gražių lentų (oi, stalų :)) gaut? :)) Noriu dažytų, apsilupusių ir šiaip nutriušusių. Va :)

    Žiupsneli, gera gera. Iš jų dar sriuba, žinok, puiki, šiandien viriaus :) O tavo mama šaunuolė, didžioji sodintoja augintoja, jei dukra sėklom aprūpina, vadinas, geros, vadinas, reik sėt, o kaip kitaip :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *