labai vyšninis sūrio ir varškės pyragas

Mano pasaulis – spalvotas.

Vakarais apšviečiamas beužsimerkiančios oranžinės saulės, naktį pažyrantis gelsvais žibintais, žiemą pasidengiantis baltais sniego patalais ir sniegenomis raudonais pilveliais, rytais besišypsantis žaliai mėlynomis akelėmis ir rausva nosyte. Po lietaus nusidažantis vaivorykšte ir gaivia medžių žaluma. Margaspalviais muilo burbulais sklandantis ore. Žėrintis šiltomis spalvomis išdabintomis Kalėdomis. Nubarstytas skaisčiai raudonomis žemuogėmis, suvertomis ant smilgos žiedais pasklidusioje pievoje. Spalvotomis kojinėmis papuoštomis kojomis, gainiojančiomis geltonus rugsėjo lapus. Žaliais akių šešėliais žibančiomis šokoladinėmis akimis. Violetine veltinio sage besišypsantis ant tvido švarkelio. Žiupsnelio ciberžolės ar kario geltonai nudažytais pirštais, pavasario pienėmis nuspalvintomis pakelėmis, miltų debesėlio šerkšnu padabintais skruostais ir kakta.

Mano pasaulis – krištolinis kvapų buteliukas.

Kvepiantis šviežia alyvinių obuolių uogiene ir ką tik iš orkaitės ištrauktu ragaišiu. Mielėmis dvelkiančiomis močiutės rankomis ir cinamonu bandelėse. Pakalnutėmis ankstyvą birželį ir šviežiomis dulkėtomis braškėmis iš lysvės. Tobula kvapų gama obuolio formos buteliuke. Apsukantis galvą netikėtai užklydusiu pavasariu gilią žiemą. Nosį kutenančiu katino kailiuku. Vasaros gaiva po smarkaus lietaus ir smilkalais vienišą vakarą. Knygomis – naujomis ir senomis, pasakojančiomis kvapnias ir magiškas istorijas. Prisiminimais iš vaikystės, mamos keptais blynais ir jaukiais šeimos pusryčiais. Kvepiantis meile ir artumu. Tavimi. Žalia žole ir žydinčiu vandeniu. Jūra. Rasotais rytais ir laužo kaitra.

Mano pasaulis – kupinas mažų stebuklų.

Susiglaudę šilti delnai ir žėrinčios akys, pyragais kvepiantys namai, nuostabios knygos ir sutikti žmonės. Turiningi pokalbiai ir mažytės išpažintys. Kelionės ir įspūdžiai, atrasti skoniai ir vakarienės prie languota staltiese užtiesto stalo, maudynės vasaros dangaus spalvos jūroje. Debesys, pavirstantys pasakų personažais. Pasakos, gimstančios iš receptų. Šokolado plytelė ar gėlės žiedas ant pagalvės. Pasivaikščiojimai po vakarėjantį parką suokiant lakštingaloms. Išsipildančios svajonės ir pavasario pilnos kišenės.

– Kokiomis spalvomis šiandien švyti tavo pasaulis?

– Kuo kvepia tavo rytas?

– Ar pasidalinsi savo mažais stebuklais?

~ labai vyšninis sūrio pyragas ~

75 g nesūrių traškių sausainių (krekerių)

50 g migdolų

40 g tirpinto sviesto

2x 125 g šviežio natūralaus kreminio sūrio (tinka Philadelphia, naudojau Turek)

180 g pakelis 9 proc. riebumo varškės

400 g grietinėlės

200 g cukraus pudros

3 kiaušiniai

400 g vyšnių uogienės (geriau be kauliukų :)

truputis vanilės ekstrakto

Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių.

Sausainius ir migdolus maišytuvu sutrink iki trupinių, supilk tirpintą sviestą ir sumaišyk iki vientisos masės.

20 cm skersmens kepimo formos dugną padenk kepimo popieriumi, prispausk sausainių bei migdolų pagrindą ir kepk orkaitėje 10 min.

Išplautame maišytuve iki košelės sutrink vyšnių uogienę (stambesnes uogas pasilik – gardžiau, kai kelias netikėtai randi pyrage :)

Sūrį sumaišyk su varške plaktuvu, supilk grietinėlę, vanilės ekstraktą, įmušk kiaušinius, suberk cukraus pudrą ir toliau plak kelias minutes.

Supilk į kepimo formą, ant sūrio ir varškės masės ratilais paskirstyk vyšnių uogienę, sudėk pavienes vyšnaites.

Kepk valandą, kol sutvirtės, tačiau pats viduriukas dar gali atrodyti skystokas ir, pajudinus pyragą, drebėti.

Išjunk orkaitę ir palik joje, kol atšals. Pjaustyk ir iš formos išimk visiškai atvėsusį.

Kažkada pasakojau, jog patį idealiausią varškės pyragą jau kepiau ir ragavau. Vis dėlto (vis dėlto!) šis pirmajam nenusileidžia nei per šaukštelio galiuką – skanus, fantastiškai skanus, labai vyšninis, labai drėgnas ir visas toks… greitai dingstantis iš lėkščių :)

N.B. Originaliame recepte dominavo tik sūris, bet, kadangi mėgstu visokio plauko interpretacijas, nusprendžiau, jog tikrai nebus prasčiau, jei dalį jo pakeisiu varške. Bingo. Jei pirmenybę teiki varškei, ignoruok sūrį, jei atvirkščiai – ignoruok varškę :) Bet kuriuo atveju pavyks.

Skanaus!

~~~

Recipe in English

~ very cherry cheesecake ~ 
75 g graham creckers
40 g butter, melted
50 g ground almonds
400 g cherry jam
200 g caster sugar
400 g cream cheese
400 g double cream
3 eggs
some vanilla extract
Heat the oven to 18o C.
Whizz the crackers, butter and almonds in a food processor until fine. Press the mixture over the base of the 20 cm springform tin and
bake for 10 min.
Wash the food processor and add the cherry jam, process to purée (reserve some whole cherries - it's always fun to find them in your
cake :)
Beat the cream cheese until smooth, beat in the double cream, eggs, caster sugar and vanilla. Pour over the cake base, then pour the
cherry purée over the top in a steady stream.
Bake for 1 hour until just set (the centre will still have a slight wobble). Chill completely before removing from the tin.

Enjoy!

~~~

Šaltinis: Woman and home: Dinner tonight, spring 2010.


Pasidalinkite:

19 Comments

Add Yours
  1. 3
    Jurgita

    aure, manau, kad tiktų. Atšildyk ir sutrink blenderiu, tik paragauk, kad cukraus užtektų – aš mėginčiau apvirt su cukrumi dar, kad rūgštu nebūtų…

  2. 4
    aure

    norejau paklausti, gavau is sodo praeito derliau saldytu vysniu stiklaini,noriu kepti pyraga, bet ar iseitu su saldytomis sis?

  3. 7
    duonosirzaidimu

    Si, :)) Nėr už ką, jei mėginsi, parašyk, ar pavyko ir ar patiko :)
    Yra yra trešnių, ir pakankamai skanių, tik ten, kur pirkau, labai sunku buvo gražių rasti, apdaužytos…

    egidija, ačiū. Man ji taip pat viena mieliausių. Labai pasisekė su oru, apšvietimu ir šiaip, diena pati sukūrė reikiamas sąlygas gražioms nuotraukoms :)

  4. 9
    Si

    Taigi, kad uogiene viduje suprantu, bet nemaniau kad jau yra svieziu vysniu/tresniu. Anyway dekui uz atsakymus ;)

  5. 13
    Gamyklele

    Aaaa vyšniooos !!! Tobulas derinys!! Visas įrašas labai labai skanus :)) Negaliu atsigėrėti nuotraukomis jau kokias 10 minučių į jas vis žiūriu:)

  6. 14
    duonosirzaidimu

    Ačiū… Jei atvirai – vienas mylimiausių įrašų ir vienos dailiausių nuotraukų pačiai, nebūsiu kukli :)

  7. 16
    duonosirzaidimu

    Buvo fantastiškai skanu, neperdedu nei per nago juodymą :) Tokius pyragus galėčiau kepti kasdien :))

    Pati gaminai tortą? Kokia šaunuolė :)

  8. 17
    Karolina

    Vajėj kaip turėtų būt skanu! Vyšnios man visados, net paprastą pyragą, iškelia į aukštumas.
    Kaiptik dabar manajam šaldytuve stovi vyšninis tortas, toks mielai rūūūžavas, laukia vakaro :))

  9. 18
    duonosirzaidimu

    Pirkau Prismoje, tačiau kaip sykis savaitgalį mačiau Maximoj – nemažas pakelis itališkų krekerių gal penki litai, gal daugiau. Ieškokit prie sausainių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *