Kartą vienas žmogus man yra pasakęs:
– Ar žinai, kas man yra laisvė? Pliaupiant lietui įšokti į guminius batus, čiupti margaspalvį skėtį į kairę ranką, o didelę gardžių ledų porciją – į dešinę ir lėkti laukan. Eiti miestelio tuščia pagrindine gatve, šokinėti per balas. Šiurpinti pravažiuojančiuose automobiliuose sėdinčius keleivius, pro langus žvelgiančias tetulytes. Jaustis laisva – atiduoti mintis vėjui, taršančiam plaukus ir besitaikančiam perpus perlenkti skėtį, liūdesį nuplauti lietaus lašais. Tiesiog valgyti ledus. Ir visai nesvarbu, kiek man metų – penkeri, dvylika, dvidešimt septyneri ar keturiasdešimt šešeri – tai ritualas, maža mano šventė, kuria mėgaujuosi. Visada tik aš, lietus ir porcija ledų.
Šiandien kaip tik tokia diena, kai, tikiu, ją sutikčiau toje gatvėje, margaspalviu skėčiu renkančią lietaus ašaras, besišypsančią saldžiomis vanilinėmis lūpomis.
Die, kaip seniai aš ją mačiau…
~~~
~ gervuogių ledai ~
2 stiklinės šviežių arba šaldytų gervuogių
1/2 stiklinės rudojo ir 1/2 stiklinės baltojo cukraus
1/2 stiklinės arba maždaug pusė 190 g indelio mascarpone sūrio
1 3/4 stiklinės riebios grietinėlės
1/2 stiklinės pieno
1 didelis kiaušinis*
Gervuoges (jei naudosi šaldytas – lengvai atitirpink) ir rudąjį cukrų suberk į maišytuvą ir sutrink iki košelės.
Grietinėlę atskirai plak su puse baltojo cukraus iki purumo.
Į maišytuvą sudėk likusius ingredientus ir maišyk maždaug pusę minutės. Baigdamas įmaišyk išplaktą grietinėlę. Sakyčiau, visa tai lengviausiai galima atlikti naudojant elementarų plaktuvą (liaudyje – mikseris).
~~~
~~~
Jei naudosi šviežias gervuoges, būsimus ledus atšaldyk valandą šaldymo kameroje, o tuomet sudėk į ledų gaminimo aparatą ir šaldyk tiek, kiek nurodyta gamintojo instrukcijoje, tuomet perdėk į indelį su dangteliu ir maždaug kelias valandas papildomai šaldyk šaldiklyje. Jei naudosi šaldytas gervuoges, krauk išsyk į aparatą ir šaldyk.
Jei ledų gaminimo aparatas tavo namuose dar neapsigyveno, ledus gamink taip: supilk į indelį su dangteliu, tilpsiantį į šaldymo kamerą ir palik joje kelioms valandoms, kol ledai ims stingti (nuo kraštų). Kruopščiai išmaišyk (labai tinka suplakt plaktuvu), kad neliktų kristalų, ir padėk į kamerą dar kelioms valandoms. Procesą pakartok ir palik šaldiklyje, kad visiškai sustingtų: svarbiausia ledų nepamiršti ir reguliariai (bent du sykius) pamaišyti, kad galiausiai trauktum ir gardžiuotumeisi ne sustingusiu vandeningu ledo gabalu, o sodraus skonio ledais.
Darbo daug, tiksliau, nemažai laiko užima budėjimas prie šaldymo kameros. Todėl siūlau įsigyti ledų gaminimo aparatą. Turiu štai tokį. Neatsidžiaugiu :) Jei įdomu, papasakosiu daugiau :)
~~~
~ avokadų ledai ~
2 prinokę** avokadai
1/4 stiklinės baltojo arba rudojo cukraus
2 šaukštai pieno
240 ml riebios plakamosios grietinėlės
Avokadus nulupk, išimk kauliukus ir sudėk į maišytuvą. Supilk pieną, suberk cukrų ir sutrink iki košelės.
Grietinėlę atskirai suplak iki purumo, įmaišyk į avokadų masę.
Šaukštu būsimus ledus sudėk į ledų gaminimo aparatą ir šaldyk tiek, kiek nurodyta gamintojo instrukcijoje arba pasinaudok aukščiau išdėstytu patarimu. Man pakako 20 min. šaldyti ledų gaminimo aparate – sustingo kaip pagal komandą, nebereikėjo nė papildomai šaldyti :)
~~~
~~~
* žalių kiaušinių daug kas vengia. Nedievinu ir aš, bet smalsumas nugali :) Jei nuspręsi naudoti, kiaušinį nuplauk šiltu muilinu vandeniu – blogosios bakterijos gyvena ant lukšto. Vis dėlto, jei baimės kojos ilgesnės :), apie kiaušinį tiesiog pamiršk – ledų kokybė be jo šį sykį nenukentės.
** prinokusį avokadą lengva atpažinti pagal kotelį: ten, kur kažkada buvo šakelė, pirštais lengvai paspaudus turi būt minkšta. Neturiu omeny, jog pirštai susmigs avokado uodegon – tai reikš, jog vaisiui ate-ate :) Jei paspaudęs pajusi, jog avokadas ne akmens kietumo – valio, laikas į krepšelį.
~~~
~~~
N.B. Avokadų ledai, ilgiau palaikyti šaldiklyje, smarkiai sukietėja – vos pavyko paserviruot. Štai gervuogių – visiška priešingybė: net parą laikomi nevirsta ledu, lengva kabinti šaukštais, tačiau be galo greitai tirpsta. Fotografavau skubėdama gal pusvalandį ir žiū, jau aptirpo, todėl nuotraukos tokios, kokias matot :)
N.B.2 Iš nurodyto kiekio pagaminsi maždaug 800 ml gervuogių ir maždaug 400 ml avokadų ledų. Riebių ledų :) Avokadų – ypač, jų daug nesuvalgysi, ilgiau valgant ima truputį veltis burnoje. Savotiško skonio, ragavusieji ilgai spėliojo, koks gi čia skonis toks lyg ir pažįstamas. Gervuogių ledai sudėtimi neatrodo lengvesni, bet skoniu – tikrai taip. Nesu tikra, ar avokadų norėsiu pakartoti – pakako išmėginti: skanūs, bet gervuogių skanesni :)
Skanaus!
Šaltiniai: Not so humble pie ir Hsa*ba bei Irri-style patarimai