maisto fotografija

PASTA BOLOGNESE SU MOLIŪGAIS

Pasta bolognese – turbūt vienas skaniausių ir paprasčiausių maltos jautienos panaudojimo būdų po įvairių kotletų ir maltinukų. Kvapnus padažas iš pomidorų, raudonojo vyno, dosnaus žiupsnio įvairių žolelių, užpiltas ant pasirinktos pastos ir pagardintas kietuoju sūriu – visiškas šaltojo sezono malonumas.

Idėja su moliūgais kilo visai netikėtai, mat iš aną savaitę gamintos sriubos buvo likusi dosni jo pusė. Pagalvojau, kodėl gi ne? Moliūgai daug kur tinka. Pasiieškojusi atsakymų internete supratau, kad būtinai bandysiu.

Moliūgo išsikepti galima iš vakaro arba naudoti šaldytą jo tyrę. Įtariu, visai įmanoma ir troškinant bolognese tiesiog įmesti jo kubelių, o paruošus patiekalą juos sutrinti šakute – jei patys per tą gaminimo valandą nesukris.

Patiko, kad savaime saldus moliūgas šiek tiek pasaldino rūgštokus pomidorus, suteikdamas galutiniam padažui malonų skonį. Tiesa, valgydamas šį bolognese nė už ką nepasakytum, kad jis pagamintas su moliūgais :)

Iš likusios moliūgo tyrės galit kepti blynus (jos įmaišykite į paruoštą tešlą), pasigaminti sveiką desertą arba karį.

R E C E P T A S

Pasta bolognese su moliūgais

6 porcijos / per 1,5 val.

moliūgų tyrei:

apie 500 g moliūgo (arba 250 ml jau paruoštos moliūgų tyrės)

po 1/2 šaukštelio malto muskato ir juodųjų pipirų

druskos

alyvuogių aliejaus

bolognese:

3 šaukštai aliejaus

1 svogūnas

3 česnako skiltelės

1 saliero stiebas

500 g maltos jautienos

1 šaukštelis džiovintų čiobrelių

1 šaukštelis džiovintų šalavijų

1 šaukštelis saldžiosios rūkytos paprikos

1/2 šaukštelio maltos aitriosios paprikos

2 šaukšteliai druskos

100 ml raudonojo vyno

1 šaukšto pomidorų tyrės

300 ml sultinio

1 skardinės (400 ml) smulkintų konservuotų pomidorų

+

šviežių tagliatelle ir kietojo sūrio patiekti

1. Jei neturi iš anksto pasiruoštos moliūgų tyrės (jos patogu pasigaminti iš vakaro ar dar anksčiau ir laikyti šaldytuve – jei trumpam laikui – arba šaldymo kameroje, jeigu ilgesniam), nuluptą moliūgą supjaustyk kubeliais. Suberk į skardą, pabarstyk prieskoniais, pašlakstyk aliejumi ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie 30 min. Moliūgus sutrink ir atidėk 250 ml (1 stiklinę ar puodelį) tyrės.

2. Kol moliūgas kepa, ketaus puode įkaitink aliejų. Sudėk smulkintus svogūną, česnakus ir salierą, kepk pamaišydamas 5 min.

3. Sudėk mėsą ir vis smulkindamas šakute apkepk, kol nebeliks raudonos spalvos. Suberk visus prieskonius, išmaišyk ir dar pakepink kelias minutes.

4. Supilk vyną ir pakaitink kurį laiką, kol nugaruos.

5. Sukrėsk ir įmaišyk pomidorų tyrę, sultinį, konservuotus pomidorus ir moliūgų tyrę.

6. Puodą pridenk ir troškink apie 1 val.

7. Baigdamas troškinti dangtį nukelk, kad šiek tiek skysčio nugaruotų.

8. Patiek su pasta ir sūriu.

Pasidalinkite:

Leave a Reply