obuolių, varškės ir aguonų pyragas

Juodkrantė kasmet pasitinka glėbiu saulės ir jūros. Galbūt mums taip sekasi, o gal esame įminę žemės tarp dviejų vandenų paslaptį, kad ji taip noriai mus priima. Savaitė čia – laikas, kurio lauki visus metus, o tada jau jo nebeskaičiuoji. Juokauju, kad mūsų vasara susideda iš dviejų dalių: jos pradžios ir pabaigos laukimo.

O šįkart dar ir pusiau ekspromtu kilo mintis pasidžiaugti pajūriu ir kaip maisto fotografei. Juk vis tiek vežiausi pyragą, tad įsimečiau ir staltiesę su keliomis lėkštelėmis. Pasitaikė tobula šilta, kiek apniukusi diena (nes tiesioginė ryški saulė – nemenkas baubas fotografui) be vėjo, todėl kopose paspragsėjau.

Ar pyragas patogiausias maistas valgyti pajūryje iš keraminių lėkštučių? Tai aišku, kad ne. Ar buvo pribirę smėlio? Tai aišku, kad taip :) Tik ne viskas gyvenime turi būti patogu ir praktiška. Mes ir šiaip esame rutinos, normų ir su(si)galvotų dalykų vergai. Polėkis – štai, kas svarbiausia. Net ir girgždant smėlio smiltims :)

Ką galiu papasakoti apie pyragą? Jis tikrai geras. Atrodo, kad ingredientų sąrašas labai ilgas, tad ir gaminimas užtruks, bet ne visai. Pradėkit nuo tešlos užminkymo, o kol ji pusvalandį šals, spėsit ir įkaitinti orkaitę, ir pasigaminti visus tris įdarus.

Mano skoniui čia labiau tinka rūgštesni obuoliai, bet eksperimentuoti niekas nedraudžia – tik pasireguliuokite cukraus kiekį. Varškę naudojau liesą, bet tiks ir pusriebė. Pyragams vis pamaišau visagrūdžių miltų, čia irgi jie tinka.

R E C E P T A S

Obuolių, varškės ir aguonų pyragas

tešlai:

120 g maltų migdolų

120 g visų grūdo dalių ruginių miltų (tinka ir įprasti kvietiniai)

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

2 šaukštų cukraus

70 g sviesto

1 kiaušinio

obuolių įdarui:

5 rūgštesnių obuolių

30 g sviesto

50 g cukraus

varškės sluoksniui:

3 x 180 g varškės (naudojau liesą)

2 kiaušinių

50 g cukraus

1 šaukštelio vanilės ekstrakto

aguonų sluoksniui:

100 g aguonų

2 šaukštų cukraus

1 kiaušinio

+

migdolų plokštelių

1. Tešlai miltus, kepimo miltelius ir cukrų sumaišyk. Sudėk kubeliais pjaustytą sviestą. Jį pirštais su miltais trink, kol gausi trupinius. Supilk paplaktą kiaušinį ir užminkyk tešlą. Ją suspausk į kamuolį ir vėsink 30 min.

2. Aguonas užpilk karštu vandeniu ir palik pusvalandžiui. Perkošk ir sutrink blenderiu (man patinka tiesiog kokteilinėje), įmaišyk cukrų ir paplaktą kiaušinį.

3. Obuolių sėklas išpjauk, pačius pasmulkink ir drauge su likusiais ingredientais sudėk į prikaistuvį. Troškink apie 15 min., kol sukris. Minkštesni obuoliai sukris greičiau, sek laiką. Sutrink blenderiu – bet ne iki košelės, gali likti gabaliukų.

4. Varškę išsuk su kiaušiniais, cukrumi, vanilės ekstraktu.

5. 20 cm skersmens kepimo formos dugną padenk popieriumi. Sudėk tešlą (šiek tiek jos pasilik) ir prispausk prie dugno ir sienelių – bus gana per 5 cm.

6. Ant pagrindo sukrėsk trintus obuolius. Po šaukštą vieną greta kito krėsk varškės kauburiukus – pusę varškės masės pasilik. Į tarpelius sukrėsk maltas aguonas. Ant jų – likusią varškę.

7. Užtarkuok likusią tešlą, pabarstyk migdolais.

8. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie 1 val. Palik visiškai atvėsti ir vėsink šaldytuve, geriausia pernakt.

Pasidalinkite:

2 Comments

Add Yours

Leave a Reply