kinrožių arbatoje virtos kriaušės

Jei įpusėjusiam spaliui reikėtų parinkti vieną spalvą, ji būtų sodriai bordinė. Prancūzai ją vadina sang de bœuf (jaučio kraujo), anglai  – burgundy red. Šitoj spalvoj telpa visi raudonojo vyno ir vyšnių atspalviai, daug ilgesio ir šiek tiek dramos; ji įsisukusi į medžių lapus ir skleidžiasi lūpose, drabužiuose ir, žinoma, maiste.

Bordinių kriaušių norėjau jau seniai. Taip, prisipažįstu – mane, per akis estetę, pirmiausia kabino jų spalva. Neįtikėtina, sodri, nuostabi.

Dėl skonio nedvejojau – žinoma, kad jis puikus. Kvapni, prieskonių gausi kinrožių arbata gardi ir viena pati. Svarbiausia, kad kriaušės būtų tvirtos, bet sunokusios, saldžios. Kaip tik dabar jų laikas.

Kriaušes galima valgyti kaip desertą ar patiekti kaip jo dalį – su plakta rikota, tarkim, ar morengais. Arba ledais. Ar šilto pyrago rieke – papuoš net ir patį paprasčiausią biskvitą.

Aš gaminau cinamono panna cottą. Ji ruošiama taip pat, kaip ir nuostabioji jogurto panna cotta (receptą rasite blogo archyve arba per paiešką), tik gaminimo metu įberiama pusė šaukštelio malto cinamono.

RECEPTAS 

5 kriaušės / 30 min. + laikas atvėsti

1 l vandens
15 g kinrožių arbatos (atitinka ~ 9 pakelius)
1/2 cinamono lazdelės
5 sutraiškyti kardamonai
1 anyžius
3 gvazdikėliai
40 g cukraus
5 kriaušės

1. Į vandenį sudėk visus ingredientus, išskyrus kriaušes. Užvirk, ugnį sumažink. Virk 15 min. ant lėtos ugnies.

2. Sudėk nuluptas kriaušes, puodą pridenk, virk dar apie 20 min., kol kriaušės suminkštės, bet neištiš.

3. Nukaisk, palik atvėsti arbatoje.

4. Vėliau iš dalies kvapnios arbatos galima išvirti sirupą arba tiesiog išgerti pasišildžius :)

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *