labai (ne)paprastas obuolių pyragas

Minkštos šviesos, rusvų tonų, prigesusios saulės ir obuolių pyragų metas.

Kažkada čia jau esu rašiusi: kai nežinai, ką kepti, rinkis obuolių pyragą. Tai desertų karalystės klasika, nepavaldi jokioms madoms. O šiemet obuolių tiek, kad net šalia namų esančiame draustinyje, kuriame kažkada buvo kaimas, netikėtai atradau saldinių – savo vaikystėj su pusbroliais lenktyniaudavom, kuris pirmas ryte iki saldinės obels nulėks pirmas. Kokie jie būdavo (ir, pasirodo, tebėr) skanūs!

Šis pyragas kitoks, nei esame įpratę – jam neprireiks mušti kiaušinių, maišyti tešlos. Vienintelis teplus darbas – ant paruošto šauti į orkaitę pyrago viršaus sudėti sviesto kubelius. Visa kita – daugiau nei paprasta, sumaišyti miltus, cukrų ir manų kruopas gali net vaikas :)

Vienam filme herojei, parduodančiai butą, draugė patarė ką nors pagaminti su cinamonu – neva pasklidęs gardus kvapas potencialius pirkėjus privers pasijusti lyg namuose ir greičiau apsispręsti atverti piniginę :) Kvapai turi magijos, jie prisideda prie nuotaikos, įkvepia, nuvilia, pakylėja ar, atvirkščiai, priartina arčiau žemės. Jei aš planuočiau keisti namus, kepčiau kaip tik šį pyragą. Jis kvepia stebuklingai – bet juk obuolių ir cinamono sąjunga kitokia ir negalėtų būti, tiesa? :)

Pradėkit ragauti šiltą ir būtinai turėkit ledų – pažadu, pravers.

R E C E P T A S

OBUOLIŲ PYRAGAS SU MANŲ KRUOPOMIS

recepte stiklinė – 250 ml

1 stiklinė manų kruopų

1 stiklinė miltų

3/4 stiklinės rudojo nerafinuoto cukraus

6 dideli obuoliai

2 šaukštai cinamono + 1 šaukštelis pyragui pabarstyti

200 g sviesto

Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.

Manų kruopas, miltus ir cukrų sumaišyk.

Neluptus obuolius (išpjautomis sėklomis) sutarkuok burokine tarka ir sumaišyk su cinamonu.

25 cm skersmens sandarią (tokią, kuri nepraleidžia skysčių, arba bet kurią kitą gilesnę) kepimo formą atsegamais kraštais sutepk sviestu.

Suberk 1 stiklinę sausojo mišinio ir tolygiai paskirstyk.

Sukrėsk pusę obuolių, išlygink paviršių.

Suberk antrą stiklinę sausojo mišinio, tolygiai paskirstyk.

Sukrėsk likusius obuolius, ant jų – likusį sausąjį mišinį.

Sviestą supjaustyk kubeliais, išdėliok ant pyrago viršaus. Pabarstyk 1 šaukšteliu cinamono.

Kepk 40-45 min. Jei nori, gali trumpam įjungti orkaitės grilio funkciją, kad paviršius karamelizuotųsi.

Patiek šiltą ar atvėsusį – skanus visoks, su ledais – ypač!

Draugaukime ir instagrame: @duonos.ir.zaidimu

 

Pasidalinkite:

4 Comments

Add Yours
  1. 3
    aure

    mano pseudouošvienė kepa šį pyragą visą gyvenimą, tik pila į „blėką“, šauna į kaimišką krosnį, o po to raiko kaip kugelį :D pamačiusi čia receptą, supratau, kad reik ir man kepti, nors tas sviestas visad kėlė įtarimą, bet oh well :D po 5min pravėrus orkaitę išvirto porą juodų dūmų, nes sviestas aistringai „virė“ :D ne žarijos – primažinau ugnį :D tik kitą sykį, būtinai dėčiau formą į skardą, nes aš įpratus pyragus kepti ant grotelių, tai dabar turiu visą orkaitės dugną susvilusio sviesto plutos O NEE :DDD gal formelė kokia nesandari :|
    tačiau – pyragas gavosi p u i k u s! kepiau mažesnio DIA formoje, išėjo storulis, putlus, traškia apačia ir labai puriu vidum. su ledais super skanu.
    ačiū už receptą ir skatinimą gaminti vis kažką naują :)!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *