agrastų uogienė (ir bandelės)
Viena skaniausių uogienių pasaulyje.
Tikiu, kad agrastų renesansas dar laukia. Kada paskutinįkart jų ragavot? Jų nieks nebevalgo! Visam turguj pavyksta rast vos pas vieną prekiautoją. Mes, ypač – sūnus, jų laukiam kasmet. Pirmiausia pasirodo turguj – žali (tiek spalva, tiek skoniu), todėl, nusipirkę vedami entuziazmo, suverdame į uogienę. Vėliau sunoksta sode – tobuli, rausvi, saldūs. Daugiau nieko nereik- raškyt tiesiain krūmo, kaip ir pirmąsias braškes iš lysvės, ir dėt į burną.
Uogienę išvirti daugiau nei paprasta. Du ingredientai, jei neskaičiuosim vandens ir trupučio vanilės. Virti, kol uogos ima sproginėt, o uogienė tirštėt. Cukraus ir agrastų kiekį reikėtų imti santykiu 1:1, jei agrastai labai rūgštūs. Jei saldesni, keliais šimtais gramų cukraus galima sumažinti. Man patinka pusiausvyra tarp saldumo ir rūgštumo. Beje, net ir žalių agrastų uogienė verdama tampa rausva. Laikoma, kad tai dėl pektino, kurio esama uogose, – kaitinant reaguodamas su cukrumi, jis nudažo uogas.
Prie uogienės labai norėjau scones, angliškų pusryčių bandelių. Man jos skanios ir tiesiog su sviestu.
• R E C E P T A I •
AGRASTŲ UOGIENĖ
700 g agrastų
700 g cukraus
1 šaukštas vanilinio cukraus
150-200 ml vandens
1. Agrastus sudėk į puodą, užpilk vandeniu ir kaitink apie 15 min., kol suminkštės.
2. Suberk cukrų, vanilinį cukrų ir toliau virk ant lėtesnės ugnies, kol uogienė ims tirštėti.
3. Išpilstyk į stiklainius.
ANGLIŠKOS BANDELĖS SCONES
apie 20 vnt.
350 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
žiupsnis druskos
85 g šalto sviesto
3 šaukštai cukraus
175 ml pieno
1 šaukštelis vanilinio cukraus
šlakelis citrinos sulčių
1 kiaušinis aptepti
aguonų, sezamų pabarstyti
1. Įkaitink orkaitę iki 220 laipsnių.
2. Dubenyje miltus sumaišyk su kepimo milteliais ir druska.
3. Sudėk kubeliais pjaustytą sviestą ir įtrink į miltus, kad susidarytų trupiniai. Įmaišyk cukrų.
4. Pieną pašildyk. Supilk citrinos sultis, vanilinį cukrų.
5. Į miltų mišinį supilk pieną, užminkyk tešlą.
6. Ją išversk ant darbastalio, suplok į maždaug 4 cm storio apskritimą.
7. 5 cm skersmens spaustuku išspausk bandeles. Sudėk į kepimo popieriumi užtiestą skardą.
8. Kepk 10-12 min., kol viršus pagels.
Pagal BBC Good Food receptą