duona su vynuogėmis

Man patinka naminės lietuviškos vynuogės, su kuriomis dažnas nežino, ką daryti. Spausti sultis? Gaminti vyną? Atiduoti giminaičiams? O gal išmesti – ir tiek to vargo…

Jas galima naudoti ir ruošiant pietus, tarkime, su vynuogėmis keptas dešreles. Arba dėti į pyragus ar duonas. Šios vynuogės sultingos, tik kiek rūgštokos – šį smulkų trūkumą ištaiso medus arba rudasis cukrus. Kur kas labiau erzinantis dalykas yra vynuogių kauliukai – jie labai kartūs, o gražiai, nepažeidžiant uogų, kad neišbėgtų sultys, juos išpjauti nėra paprasta. Bet pamėgint verta. O tada jau minkyt saldžią dvisluoksnę duoną.

Nes vėsūs vakarai yra skirti kepti ir mėgautis.

250 ml šilto vandens

1 1/2 šaukštelio sausų mielių

1 šaukštas medaus

300 g miltų

1/2 šaukštelio druskos

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

300 g naminių vynuogių arba raudonųjų vynuogių be kauliukų

skysto medaus

Mieles sumaišyk su šiltu vandeniu bei medumi ir palik pastovėti 5 minutes, kol skysčio paviršius ims putoti.

Miltus persijok į gilų dubenį su druska. Supilk mielių mišinį, alyvuogių aliejų. Iš pradžių išmaišyk šaukštu, paskui suminkyk tešlą. Jei ji liptų prie delnų, po truputį įberk dar šiek tiek miltų. Minkyk apie 8 minutes, kol taps minkšta, elastinga ir nebelips prie rankų.

Dubens dugną patepk aliejumi. Padėk į kamuolį suspaustą tešlą, pridenk virtuviniu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palik šiltame kambaryje 1 valandai, kol jos padvigubės.

30 cm skersmens kepimo indo dugną ištepk aliejum ir padenk kepimo popieriumi.

Pakilusią tešlą padalyk į dvi lygias dalis. Iškočiok vieną dalį ir paguldyk į kepimo indą. Lengvai patepk aliejumi. Išdėliok dalį vynuogių, pašlakstyk medumi. Iškočiok antrą dalį ir uždėk ant viršaus. Patepk aliejumi ir įspausk likusias vynuoges, pašlakstyk medumi.

Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk 30 minučių, kol pakils ir gražiai pagels.

Duona skani ir šilta, ir atvėsusi.

Receptas iš Didžiosios nesaldžių, sočių ir kitų gardžių kepinių knygos.

Save

Pasidalinkite:

1 Comment

Add Yours

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *