jautienos ragu

Kas sieja meilę ir makaronus?

Taip, abu žodžiai prasideda ta pačia raide. Taip, abu paveikiausi ir nunešantys stogą, kol karšti. Ir dar tai, kad vieną kartą aplankiusi, ta meilė makaronams užtrunka ilgam.

Negaliu sakyti, kad moku gaminti daug padažų makaronams. Mano virtuvėj varijuoja keli mėgstamiausi: gorgoncolos ir grietinėlės su rozmarinais, šviežių pomidorų, bazilikų ir česnakų, keptų orkaitėj, su šviežiais grybais – rudenį ir boloniškasis – žiemą. Tiesa, pastarąjį gaminu su vytinta dešra – kada nors papasakosiu.

Šis ragu, kuriuo dalijuosi, – su jautienos nugarine, troškinta raudonajame vyne su prieskoniais ir žolelėmis, paskui supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais. Vynas su mėsa daro stebuklus – ir vos per valandą. Ragu skaniausias su plačiomis ilgomis makaronų juostomis, sukurtomis tam, kad kuo geriau sugertų tirštus, mėsiškus padažus. Rekomenduoju pappardelle, jei nepavyks rasti – tiks ir tagliatelle.

Receptą adaptavau iš Nicky Pellegrino „Itališkų vedybų“. Knygoj kunkuliuoja itališkų aistrų, receptų ir nuotykių katilas. Daug saulės, praėjusio amžiaus vidurio Romos ir mūsų laikų Londono, dvi besivaidijančios šeimos, dvi meilės istorijos, du virėjai – jautriai sukurta šventė ne tik protui, bet ir burnai. Receptai atrodo ne iš piršto laužti, tad, tai, ką perskaitai, gali ir išmėginti. Skanu ir itališka.

~ jautienos ragu ~

500 g jautienos nugarinės (2 kepsniai)

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

300 ml sauso raudonojo vyno (tokio, kokį gertum pats)

1 svogūnas

2 česnakų skiltelės

1 skardinė (400 g) konservuotų pomidorų savo sultyse

2 šaukštai pomidorų tyrės

pagal skonį druskos

1 šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių (arba 1 nedidelė aitrioji paprika)

šviežių raudonėlių ir bazilikų lapelių

žiupsnelis cukraus

tagliatelle arba pappardelle makaronų

Jautienos kepsnius plonai išmušk.

Keptuvėje įkaitink aliejų. Po vieną iš abiejų pusių apkepk ir sudėk į puodą storu dugnu.

Supilk vyną, uždenk ir troškink 20 minučių. Pasūdyk.

Keptuvėje įkaitink dar šaukštą aliejaus. Sudėk smulkintus svogūną ir česnakus. Pakepink 5 minutes ant lėtos ugnies, kol suminkštės. Supilk pomidorus, sudėk pomidorų pastą, smulkintus raudonėlius, aitriųjų paprikų dribsnius arba smulkintą aitriąją papriką. Patroškink 5 minutes, padažą supilk į puodą su mėsa. Uždenk ir toliau ant lėtos ugnies troškink 20 minučių.

Mėsą išimk, peiliu supjaustyk į kąsnio dydžio gabalėlius. Sudėk į padažą, atidenk, pagal skonį, jei reikia, pasūdyk, ir troškink dar apie 20 minučių, kol mėsa visai suminkštės, o padažas sutirštės.

Baigdamas troškinti, sudėk bazilikus.

Patiek su makaronais, jei mėgsti, užtarkuok kietojo sūrio.

Save

Save

Pasidalinkite:

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Donatas

    Bandau jau antra karta.
    Kazkas pasake kad i ta pacia upe dukart neibrisi, taciau sitam receptui, o gal ir siap, tai negalioja. Jis puikus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *