Vasarą, kai pomidorai saldūs tarsi apšlakstyti medumi, desertui dažnai renkuosi vien tik juos. O pietums įpjaustau į salotas drauge su kitomis vasariškomis uogomis ir vaisiais, keliais bazilikų lapeliais ir traškios duonos gabalėliais. Pavyksta beveik itališka panzanella, tik lietuviškesnė ir todėl tikresnė.
Nes vasaros pietūs gaivūs, spalvingi ir nepretenzingi.
~ vasariškos salotos ~
2 pomidorai
2 abrikosai arba saldžios slyvos
sauja vyšnių
šviežių bazilikų
1/4 šaukštelio skysto medaus
šlakelis alyvuogių aliejaus
druskos
pipirų
kelios riekės šviežios šviesios duonos
Pomidorus supjaustyk griežinėliais.
Abrikosus arba slyvas perpjauk perpus, išimk kauliukus, o vaisius supjaustyk riekelėmis.
Vyšnias perpjauk perpus, išimk kauliukus.
Dalį bazilikų lapelių susmulkink.
Kelias duonos riekeles suplėšyk rankomis ir apkepink keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
Medų sumaišyk su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
Daržoves, uogas ir vaisius sudėk į dubenėlį.
Išdėliok duonos kąsnelius, pašlakstyk užpilu. Puošk likusiais bazilikų lapeliais.
Pasinerk į vasarą.