desertai

juodos duonos trupinių desertas

Karštos dienos ir basos kojos. Miestas, su dulkėmis ir įkaitusiu asfaltu likęs kažkur ten, anapus greitkelio, miško ir upės. Rasota žolė rytais, o įdienojus saulė ir daug dangaus – kaip ir įprasta įpusėjus vasarai.

Šalti desertai. Ne vien ledai, cassata ar šaldiklin nukištas arbūzas. Lietuviška juoda duona – nerealus dalykas. Ne tik sūrpyragių pagrindams vietoj sausainių, pakepinta desertui ir patiekta su troškintais, imbieriniais saldžiais obuoliais ir rikota ar įtrupinta į ledus. Mano lūpos vis dar saldžios nuo meduolius primenančių, cinamonu kvepiančių trupinių, sugėrusių varškės kremo ir uogienės duetą.

Buvo labai skanu.

Juodos duonos trupiniu desertas

 ~ juodos duonos trupinių desertas ~

300 g šviežios juodos duonos

30 g sviesto

100 g cukraus

2 arb. š. cinamono

300 g liesos varškės

200 g 30 proc. riebumo grietinės

1 valg. š. vanilinio cukraus

250 ml rūgščios uogienės (bruknių, spanuolių, vyšnių arba trintų šviežių uogų)

Duoną supjaustyk riekelėmis ir sutrink pirštais kartu su žievelėmis į trupinius.

Didelėje keptuvėje ištirpink sviestą, sudėk trupinius, suberk 50 g cukraus ir cinamoną. Išmaišyk ir pakepink maišydamas 5 minutes. Keptuvę nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.

Per sietelį pertrink varškę. Giliame dubenyje ją išplak su grietine, likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

Stiklinėse arba nedideliuose stiklainiuose susluoksniuok desertą: įberk sluoksnį trupinių, ant jų − sluoksnį varškės masės ir sluoksnį uogienės. Viršutinis sluoksnis turėtų būti varškės.

Jei naudoji stiklainius, juos užsuk, jei desertą sluoksniavai stiklinėse, šias pridenk maistine plėvele. Padėk į šaldytuvą bent 3 valandoms arba, geriausia, nakčiai.

Desertai skanūs ir šalti, ir kambario temperatūros. Nesuvalgytus šaldytuve laikyk ne ilgiau kaip 3 dienas.

P.S. Nė vienas ragavęs neatspėjo, kad desertas su juoda duona. Visiems magiškai kvepėjo meduoliais :)

Skanaus!

Juodos duonos desertas

Save

Pasidalinkite:

2 thoughts on “juodos duonos trupinių desertas

  1. Taip taip, šitas desertas labai labai geras. Mano vienas iš mėgstamiausių būtų sunaudoti juodą duoną, ypač jei dar ji su daug sėklų ir džiovintų vaisių :)

  2. Uoj šakės, kaip skaniai atrodo. Dievinu juodą duoną, visada ir visur, būtinai reiks pabandyti :)

Leave a Reply