juodos duonos trupinių desertas
Karštos dienos ir basos kojos. Miestas, su dulkėmis ir įkaitusiu asfaltu likęs kažkur ten, anapus greitkelio, miško ir upės. Rasota žolė rytais, o įdienojus saulė ir daug dangaus – kaip ir įprasta įpusėjus vasarai.
Šalti desertai. Ne vien ledai, cassata ar šaldiklin nukištas arbūzas. Lietuviška juoda duona – nerealus dalykas. Ne tik sūrpyragių pagrindams vietoj sausainių, pakepinta desertui ir patiekta su troškintais, imbieriniais saldžiais obuoliais ir rikota ar įtrupinta į ledus. Mano lūpos vis dar saldžios nuo meduolius primenančių, cinamonu kvepiančių trupinių, sugėrusių varškės kremo ir uogienės duetą.
Buvo labai skanu.
~ juodos duonos trupinių desertas ~
300 g šviežios juodos duonos
30 g sviesto
100 g cukraus
2 arb. š. cinamono
300 g liesos varškės
200 g 30 proc. riebumo grietinės
1 valg. š. vanilinio cukraus
250 ml rūgščios uogienės (bruknių, spanuolių, vyšnių arba trintų šviežių uogų)
Duoną supjaustyk riekelėmis ir sutrink pirštais kartu su žievelėmis į trupinius.
Didelėje keptuvėje ištirpink sviestą, sudėk trupinius, suberk 50 g cukraus ir cinamoną. Išmaišyk ir pakepink maišydamas 5 minutes. Keptuvę nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.
Per sietelį pertrink varškę. Giliame dubenyje ją išplak su grietine, likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Stiklinėse arba nedideliuose stiklainiuose susluoksniuok desertą: įberk sluoksnį trupinių, ant jų − sluoksnį varškės masės ir sluoksnį uogienės. Viršutinis sluoksnis turėtų būti varškės.
Jei naudoji stiklainius, juos užsuk, jei desertą sluoksniavai stiklinėse, šias pridenk maistine plėvele. Padėk į šaldytuvą bent 3 valandoms arba, geriausia, nakčiai.
Desertai skanūs ir šalti, ir kambario temperatūros. Nesuvalgytus šaldytuve laikyk ne ilgiau kaip 3 dienas.
P.S. Nė vienas ragavęs neatspėjo, kad desertas su juoda duona. Visiems magiškai kvepėjo meduoliais :)
Skanaus!
Taip taip, šitas desertas labai labai geras. Mano vienas iš mėgstamiausių būtų sunaudoti juodą duoną, ypač jei dar ji su daug sėklų ir džiovintų vaisių :)
Uoj šakės, kaip skaniai atrodo. Dievinu juodą duoną, visada ir visur, būtinai reiks pabandyti :)