tarte tatin su baklažanais
Iki šiol nebuvau kepusi jokio tarte tatin. Net ir to klasikinio, su obuoliais. Visada atrodė, kad ko jau ko, bet obuolių pyragų esama gerokai įdomesnių. Bet apverstas, saldus ir karamelinis pyragas su baklažanais ilgai kabėjo mintyse. Žinot, kaip būna – įstringa kažkas, ir neiškrapštysi. Abejonių, kad nepavyks ar nepatiks beveik neturėjau. Baklažanas juk tokia daržovė, kuri mėgsta apsimesti kuo nors kitu. Tikriausiai visi girdėjot apie grybų ar žuvies skonio baklažanus, o kai kam baklažanų apkepas atrodo lyg pagamintas su mėsa.
Skonis? Kai kas sakė, kad primena kriaušes. Išties greit ir neatspėtum. Itin skani ir saldi buvo baklažanų riekelių odelė, o minkštimas puikiausiai sugėrė pipirais gardintą, lengvai liežuvį kandančią karamelę ir virto… nenusakomu. Labai skaniu dalyku: lyg baklažanas, lyg ir ne visai. Mums taip patiko, kad visą vakarą pratarškėjom apie netikėtumo faktorius ar kaip vis dėlto gerai yra nukrypti nuo suformuotų taisyklių ir padaryt kitaip.
Būtinai kepsiu vėl – drąsiai rekomenduoju.
~ tarte tatin su baklažanais ~
lakštas sluoksniuotos bemielės tešlos
60 g sviesto
1/2 stiklinės cukraus
1/2 šaukštelio druskos
šaukštelis maltų pipirų
300 g baklažanų
Sviestą ištrauk iš šaldytuvo, kad suminkštėtų.
Atitirpusią tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalo į nestorą lakštą.
Paėmęs tokio skersmens, kokio bus kepimo forma (aš naudojau 25 cm skersmens ketinį troškintuvą), lėkštę, uždėk ją ant tešlos ir apipjauk apskritimą. Jį padėk į miltais pabarstytą lėkštę, o šią – į šaldytuvą.
Cukrų sumaišyk su druska ir pipirais.
Baklažaną perpjauk du kartus išilgai ir supjaustyk ne per plonomis riekelėmis.
Apvalią kepimo formą storu dugnu sutepk sviestu. Ant dugno suberk cukraus mišinį.
Vieną greta kitos prispausdamas prie dugno išdėliok baklažanų riekeles.
Puodą arba formą statyk ant vidutinės ugnies, ir palik 20 minučių, kol cukrus ištirps ir ims formuotis karamelė. Maišyti nereikia!
Nukelk nuo ugnies ir pašauk į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę dar 20 minučių.
Tuomet puodą trauk iš orkaitės, ant baklažanų uždėk tešlos apskritimą, prispausk prie dugno ir pašauk kepti toliau, kol tešla iškeps ir bus dailiai auksinė. Prireiks maždaug 15-20 minučių.
Iš orkaitės ištrauktą pyragą palik kelias minutes atvėsti. Ant kepimo formos uždėk lėkštę ir apversk pyragą baklažanais ir karamele į viršų. Visai galimas daiktas, kad kelios baklažanų riekelės bus prilipusios prie dugno – nieko baisaus, atsargiai nulipink ir išdėliok ant pyrago.
Patiek šiltą su vaniliniais ledais :)
N.B. Jei karamelė pernelyg prilipo prie formos dugno ir pyragą sunku išversti, formą statyk ant viryklės ir ant žemos ugnies pakaitink kelias minutes.
Skanaus!
Adaptuota pagal Gourmet receptą.
Hello,
We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you can share your recipes with us at http://ipinrecipes.com/ A Community for food bloggers and food lovers. Simply register your food blog with us and start pinning your recipes directly from your blog. No need to crop or edit your images and your recipes will be published immediately without any editorial review. With ipinrecipes.com you can not only pin your recipes, but you can repin, like others recipes and can create food category boards.
So why to wait, Join ipinrecipes.com and start Pinning your amazing recipes.
Happy Pinning!!!
Regards
iPinRecipes Team
ir tikrai be reikalo, Martyna :)
Oho, geras, kur jau kur, bet baklažano desertuose niekada neįsivaizdavau
Violeta, visai ne :) išmėgink ir įsitikinsi – manau, ir mažieji smagiai ragautų :)
Vilma, tikrai :) negalėjau neišmėgint tiesiog, tobulai skanu buvo!
reiks būtinai išbandyti :) skamba labai jau gurmaniškai :)
Sėdžiu atvėpusiu žandikauliu ir nesurenku žodžių mintyse, aprašyti savo įspūdžiui pamačius receptą. Stulbinantis!