itališkas obuolių ir sugrįžtuvių pyragas

Pavasaris, vasara ir ruduo po šitiek laiko Lietuvoj. Po spalvingos patirties Londone – patirties, kuri suvėlė gyvenimą, įnešė skonių, privertė permąstyt daugybę dalykų ir kurios nekeisčiau į jokią kitą, aš vėl čia – savo pasakų Vilniuj. Namuose. Greta ir su žmonėmis, su kuriais noriu leisti savo vasaras, dienas, liūdesius ir šventes. Vėl uždegėm šviesas naujai pradžiai. Vėl esame tie pradedantieji, kurių gyvenimas nepriklauso nuo vienos vietos, vieno būsto ar vieno darbo. Let life shape itself, perskaičiau vienoje knygoje. Gyvenimas viską sudėlios į reikiamas lentynėles, sakome mes. Nes jam tai sekasi geriausiai.

vilnius

O dabar mūsų dienos sudėliotos mažų pirštukų ir gudrių akučių. Jau kurį laiką nesame savo laiko šeimininkai – mūsų šeimoje atsirado Mažylis. Ir aš vėl įsimylėjau. Mamos žino tą jausmą: staiga aplankiusį sumišimą, persipynusį su rūpesčiu ir beprotiška laime. Dabar jau viskas yra kitaip. Čiaudėji penkias minutes, nes nuo juoko plyšta rausvi skruostukai. Galvoji žaidimus ir dėlioji mažųjų knygučių sąrašus – kol kas tik mintyse, mat Mažyliui dabar terūpi sagutės, raišteliai ir pasiskraidymai į orą su tėčiu. Tos vis tvirčiau stojančios kojytės keičia mano kasdieną. Keičia mus. Augame kartu. Mokomės būti tėvais. Ir daugelis dalykų, dar prieš porą mėnesių atrodę tokie svarbūs, keliauja į antrą planą. Skaniausi savaitgalių pietūs – pas senelius, o šiokiadieniais namuose karaliauja pietūs greituoliai. Arba nekaraliauja jokie. Tinklaraščiui ir kitiems savo reikalams skiriami reti savaitgaliai ir trumputės Mažylio pokaičio miego akimirkos. Neribotas valandų skaičius anapus objektyvo? Kol kas galiu pamiršti. Tad ir įrašai retesni. Ir greitesni, nes įprastai rašomi naktį, kai visi namai miega :)

Vistik grįžti ir augti yra gera, ir negalėčiau būti labiau laiminga. Kiek daug meilės aplinkui! O visa kita sulauks savo laiko.

Let life shape itself. Lėtai, tikrai, pasroviui.

Italiskas Bolzano obuoliu pyragas

Šis pyragas taip pat turi istoriją. Sakoma, kad jo receptą naujam gyvenimui prikėlė amerikietis šefas Scott Carsberg, kelerius metus dirbęs Šiaurės Italijoje, Michelin žvaigždutę turinčiame restorane. Jo meniu būdavę įvairių regionui būdingų paprastų patiekalų, tarp jų – ir šis obuolių pyragas. Grįžęs namo, į gimtąjį Sietlą, po daugiau nei 20 metų šefas pyrago receptą įtraukė į savo restorano meniu ir patiekia jį su karameliniais ledais.

Naršydama recepto variacijų pastebėjau, kad jis gaminamas įvairiai: ir nepagailėjus miltų, bet sumažinus obuolių, ir sutaupius sviesto, bet gerokai pasaldinus. Man patiko, kad, nors sviesto čia išties pakanka, visai mažai miltų – pyrago statybos ir formavimo darbus atlieka gerai išplakti kiaušiniai.

Sakyčiau, kad pyragas kiek primena prancūzišką clafoutis arba… blynus su obuoliais :) Toks aukso viduriukas. Lyg ir pyragas, lyg saldus pudingas, lyg dar kažkas. Mums patiko.

Italiskas Bolzano obuoliu pyragas

~ itališkas obuolių pyragas (una torta di mele da Bolzano) ~

70 g miltų

2 šaukšteliai kepimo miltelių

110 g sviesto

125 g pieno

2 šaukšteliai vanilinio cukraus (su tikros vanilės grūdeliais)

2 kiaušiniai (kambario temperatūros)

160 g cukraus

600 g tvirtų obuolių

1/2 citrinos sultys ir žievelė

Miltus sumaišyk su kepimo milteliais.

Sviestą ištirpink. Suberk vanilinį cukrų ir palik ištirpti.

Obuolius nulupk, išpjauk sėklalizdžius ir supjaustyk plonomis riekelėmis.

Sudėk į dubenį, užpilk citrinos sultimis, suberk žievelę ir išmaišyk.

Kiaušinius su cukrumi plak bent kelias minutes, kol suputos ir pabals.

Nuolat plakdamas, supilk sviestą. Įsijok trečdalį su kepimo milteliais sumaišytų miltų ir įpilk trečdalį pieno. Išplak. Suberk dar vieną dalį miltų ir dalį pieno. Išplak. Suberk likusius miltus, supilk pieną ir tolygiai išplak, kad neliktų miltų gumulėlių.

Italiskas Bolzano obuoliu pyragas

Tešlą supilk ant obuolių ir šaukštu atsargiai išmaišyk.

15-20 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepk sviestu. Dugną padenk kepimo popieriumi.

Supilk tešlą. Iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk 25 minutes. Tuomet karštį padidink iki 180 laipsnių ir kepk dar 25 minutes.

Ar pyragas iškepė, gali patikrinti į jo vidurį įsmeigęs peilį – jis turėtų neaplipti tešla. Visgi tai nėra pats patikimiausias būdas, ypač jei obuoliai minkštoki – pyragas ilgą laiką gali atrodyti žalias. Mano patirtis sako, kad ilgiau nei 1 valandą pyrago kepti tikrai nereikia.

Iškepusio pyrago neskubėk išimti iš formos – jis gana minkštas ir gali sukristi, o atgal į formą susegti gali ir nepavykt (išbandyta). Palik atvėsti mažiausiai pusvalandį ir tik tuomet pjaustyk.

Man skaniausias – visiškai atvėsęs ir sutvirtėjęs. Puikiai tinkamas kepti iš vakaro kito nuostabaus ryto pusryčiams.

Skanaus!

Šaltinis: El invitado de invierno su pažvilgčiojimais į Alexandra’s kitchen

Italiskas Bolzano obuoliu pyragas

 

Save

Pasidalinkite:

43 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    Kristina, ačiū tau :)
    kartais, matyt, gali įsigyventi svetur ir į buvusius namus grįžti kaip svečias. kartais pavydu to sugebėjimo įleisti šaknis kitur :)
    o tau sėkmės – gražios dienos laukia, tiesa? :) o kaip jau bus vėliau – taip. susidėlios, tikiu, taip, kaip norisi.

  2. 3
    Kristina

    Kaip nerealiai skaniai sitas pyragas atrodo :) Ypac dabar, kai orai atsalo :)
    Koks grazus ir siltas irasas, net sirdi suspaude :) kad ir kaip bebutu gerai sveciuose, namai vistiek yra namai :) Gal kada nors, nors turbut dar ne greit, ir pas mane atsiras toks irasas :) O gal ir ne :)

  3. 5
    Rita P.

    Pirmiausiai sužavėjo pyragas..kol nepaskaičiau įrašo :) Nieko nėra nuostabesnio už tokius jausmus ,sėkmės Jums ir didžiausi sveikinimai :)

  4. 7
    Migle

    Na va, ir išsiskyrė nuomonės :)
    Man Kimberley per daug arogantiška pasirodė, tokia „viską moku, viską žinau“. Bet gal čia tik man taip :) Be abejo, nesiginčiju, kepti ji tikrai sugeba. Ir visai neblogai :)
    Bet kokiu atveju, sutinkam, kad laimėti turėjo ne tas, kas laimėjo :))

  5. 8
    Jurgita

    būtent Kimberley :)) labai patiko ji man, spindulėlis :) ir praktiškai viskas, ką gamino, buvo tobula. matės, kad žino, ką daro. o Ruby žiauriai erzino, atsiprašau, bet dailaus veidelio vėpla :) atsiprašinėja nuolat, ašaroja… ne ne ne, ne mano tipo žmogus :) Francis pateikimas tobulas buvo. na, dizainerė ne veltui. tik kad su skoniu jai dažnai ne pakeliui, todėl labai nustebau, kad laimėjo,

  6. 9
    Migle

    Išžiūrėjau visą sezoną, žinok :) kai kurias serijas net po kelis kartus. Šiaip net nežinau dėl nugalėtojos… nuo pat pradžių (nuo pat pirmos serijos) mano favortiė buvo Ruby. Kažkaip labai priimtinas man jos kepimo stilius, tik gal kiek per daug netvarkos :) . Francis šiaip žiauriai talentinga menininkė, tačiau manau, kad renkant nugalėtoją, svarbu atsižvelgti į visą jų kelią, o ne tik paskutinio torto kepimą… bet… na, yra kaip yra :)
    Nors džiaugiuosi, kad nugalėjo ne Kimberley, nes ji man nuo pat pradžių labai labai nepatiko.
    O kas tavo manymu turėjo nugalėti?
    Lauksiu dabar kito sezono, o per tą laiką gal sugebėsiu australų versiją pasižiūrėti. Žinau, kad dar amerikiečiai kažką panašaus turi ir airiai. Visai smagus šitas realybės šou, išties :)

  7. 12
    Egle

    kaip šilta ir jauku skaitant! Atrodo, kvailystė, kad skaitant visiškai svetimo, nematyto ir nepažįstamo žmogaus išlietus jausmus nejučiomis šypsaisi, nes tiesiog pasidžiaugi kitų laime :) ech.. nepraraskit to jaukumo savo rudens dienose ir ilguose vis šaltėjančiuose vakaruose ir aukite, nes tai turbūt viena didžiausių gyvenimo teikiamų privilegijų – nuolatos tobulėti ir niekad nesustoti augti, visomis gražiausiomis prasmėmis!

  8. 13
    Jurgita

    oi, kaip rankos niežti :) jau žinau, kam eklerų prikepčiau..

    žinau, kad tas šou mėgstamas ten. mačiau visus, net naujausią sugebėjau peržiūrėt :)) beje, šįmet man dalyviai pasirodė silpnoki, ypač žiūrėdama pirmą laidą negalėjau savo akim patikėt, kokių keistuolių pririnko. ir nugalėjo ne tas žmogus, mano akimis :) keistokai nusprendė Berry su Hollywood’u. nekonkretinu, kas jis, jei dar nebūsi mačiusi :) beje, patiko, kad šiemet pirmąsyk dalyviai dirbo su gluten free miltais, būtinai grįšiu prie tos laidos darsyk ir išmėginsiu bent vieną receptą. šiaip šou neprastas, patarimų gali prisižvejot :)

    aš turiu bake offerių pačią pirmą knygą – charity radau už kelis svarus :)) griebiau lygiai taip pat kepimo manijos apakinta.

    kažkodėl visad galvojau, kad Hollywood iš Amerikės :)) gal ta jo pavardė klaidino, apskritai, maniau, kad čia nikas, ir visai toks niekam tikęs :)) žodžiu…

    o tau čia ženklas, žinok :) šiaip sau holyvudai po kojom nesimėto :))

  9. 15
    Migle

    Būtinai būtinai duosiu receptą su visom instrukcijom! :) išties, tai buvo pirmas toks normalus kartas (tiksliau, kartai), kai gaminau plikytos tešlos pyragaičius, ir nei vieną kartą iš tų keliolikos nenusivyliau receptu, kurį gavau per pamokas. Dar ir šian va tik ką iš orkaitės ištraukiau dailiai išsipūtusius gražuolius, taigi, patvirtinu – receptas veikia tiek profesionalioje, tiek ir namų virtuvėje :)
    Vėliau patikrinau, kas ten gero internete sklando, tai išties receptai yra labai skirtingi. Kai kur vietoj vandens deda pieno, kitur- miltų, cukraus ir kiaušinių santykis kiek įtartinai atrodo…
    Parašysiu būtinai būtinai receptą. Pagal jį tikrai turėtų pavykti.

    ….o kas dėl British Bake-off, tai turbūt žinai, kad čia, UK, visiškas pamišimas dėl jo. Nežinau, ar matei praeitą sezoną, bet va Liverpulio maisto festivalyje demo darė Johh Whaite. Žiauriai fainas vyrukas. ir taaaaip skaniai kepa! O jau humoro jausmą turi!!! :))
    …dar apakinta to kepimo viruso, nusipirkau Paul Hollywood knygą, o vėliau išsiaiškinau, kad jis pats yra kilęs iš tos vietos, kurioje dirbu :) nors pats ten jau nebegyvena, bet yra jo tėvai. Kurią dieną teko pabendrauti su pastarųjų draugais, tad dabar vis dar rymau laukdama, gal visgi kurią dieną ir jis pats užsuks… gal gaučiau kokį autografą (chichi) :)))

  10. 17
    Renata

    Sveikinu Jurgita! FB pagyriau pyragą ir tik dabar sugebėjau prisėsti ir akimis permesti tekstą. Negaliu būti laimingesnė už Jus!!! Taip viskas artima :)… Šilčiausi linkėjimai ir sveikinimai ir nuo manęs ir ne tik dėl purago ;) :)!

  11. 30
    Jurgita

    Migle :)

    o aš turėsiu tavęs prašyt saugiai gero plikytos tešlos recepto ir abc instrukcijų :) žinok, nėsyk nepavyko ji man. nei pagal užsienietišką receptą, nei pagal išgirtą lietuvišką. pasijaučiau visiška analfabetė virtuvėj :) o taip noriu, prisižiūrėjus visokių The great British bake off išmėgint su įdarais, aaa.

  12. 32
    Sigita

    Labai žavu, taip myliu Italiją, kad viskas kas apie ją man turi patikt :). Būtinai pabandysiu..

  13. 36
    Jurgita

    Kas aš esu, Mama?
    Tu – mano ir tėčio Meilė, visas mūsų pasaulis.
    Svajonė, kuri išsipildo ir niekada nesibaigia…
    Pirmi gaivūs ryto saulės spinduliai – tokie laukiami, nepakeičiami…
    Tu – daina, be pradžios, be pabaigos.
    Tu visada buvai, visada būsi…
    Iš kur aš ateinu, Mama?
    Iš mano ir tėčio Meilės, vilčių ir tikėjimo.
    Iš sapnų, kuriuose mes jau seniai kartu.
    Iš pačios laimingiausios mūsų Pasakos.

    Jurgita, linkiu, kad kiekviena, absoliučiai kiekviena motinystės akimirka būtų stebuklinga :)

    P.S. ir pasiteisina retesnių įrašų buvimas :) bet mes lauksim vis tiek.

  14. 39
    Agne Stankute

    Sveiki sugrįžę ir padidėję, jau visi trys :) Malonu skaityti įrašą, pyragas atrodo pritrenkiamai skaniai.. tikiuos neatrodys prasčiau, kai imsiuosi gaminti pati.

  15. 43
    Migle

    Tai vienas šilčiausių įrašų kokius man kada yra tekę skaityti! Tikrai taip, meilė daro stebuklus :)
    O už „Let life shape itself“ geresnės citatos tikrai nesugalvočiau!

    Ir pyragas tiesiog dieviškas! Atrodo tooooks purus! Tikrai bandysiu, pažadu :)
    …na, kai tik baigsiu visas savo užduotis su plikyta tešla. Ar sakiau, kad mano šaldiklis lūžta nuo eklerų ir profiterolių? :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *