Tikriausiai daugelis esat ragavę saulėje džiovintų pomidorų ir nemaža dalis skaitytojų moka jų priruošti namų sąlygomis. Moku ir aš, tačiau procesas pakankamai ilgai užtrunka, o pomidorų (tikrų ir naminių) šiemet turim lygiai tris krūmus, ėmusius vesti spalvotus vaisius vos prieš savaitę. Gerokai paprasčiau jų nusipirkti jau paruoštų. Žinoma, marinuotų saulėje džiovintų pomidorų parduotuvėse taip pat gausu. Bet! Greitai ir visai paprastai jų galima primarinuoti ir patiems. Lygiai kaip ir fetos.
Pomidorai pavyko fantastiški! Receptą pateikiu tokį, kokį sumąsčiau – be abejo, skaitytojo teisė ir laisvė produktų kiekį reguliuoti pagal savo skonio receptorius ir/ar šaldytuvo turinį. Labai mėgstu citrinines alyvuoges, tad vos vos citrininiai pomidorai man buvo skaniausias atradimas. Tik nepadauginkit acto – bus per rūgštu. Tuo pačiu principu galima marinuoti beveik viską, ko trokšta širdis :) Ir alyvuoges, ir kepintas paprikas, ir mažučius svogūnėlius, ir česnako skilteles…
Marinuota feta – labai gardi. Minkštutė ir kreminė, po kelių dienų marinate ir šaldytuve ją praktiškai galima tepti ant duonos. Kitą sykį greta baziliko įdėčiau rozmarino šakelę – dievinu jo aromatą, sumišusį su alyvuogių aliejumi. O likusį pomidorų ir fetos marinatą puikiausiai galima sunaudoti kaip užpilą daržovių salotoms.
~ marinuoti saulėje džiovinti pomidorai ~
150 g saulėje džiovintų pomidorų
nedidelė raudona saldžioji paprika
2 česnako skiltelės
šaukštelis džiovintų raudonėlių
lauro lapas
5 gvazdikėliai
1/2 citrinos sultys ir žievelė
po 2 šaukštus raudonojo vyno acto ir baltojo vyno acto
alyvuogių aliejaus
Pirmiausia iškepk papriką: įjunk grilį, nustatyk 160 laipsnių temperatūrą, nuplautą ir nusausintą papriką paguldyk ant grotelių ir pašauk į įkaitusią orkaitę minutei ar kelioms, kol jos odelė ims lengvai ruduoti ir raukšlėtis. Nesudegink! Papriką apversk ant kito šono ir lygiai taip pat apkepk.
Tuomet papriką trauk iš orkaitės ir įdėk į maišelį. Geriausiai tinka tie, kurie naudojami skysčiams sudėti oro uoste keliaujant su rankiniu bagažu :) Maišelį surišk (užspausk) ir palik papriką garuoti 20 minučių – odelę bus labai lengva nulupti. Nuluptą papriką perpjauk, išimk sėklas ir supjaustyk nedideliais kubeliais.
Pomidorus užpilk verdančiu vandeniu ir palik 5 min., kad suminkštėtų. Tuomet vandenį nupilk, o pomidorus palik atvėsti.
Česnakus nulupk ir supjaustyk plonomis riekelėmis, abiejų rūšių actą, citrinos sultis ir aliejų sumaišyk.
Į stiklainėlį dėk po sluoksnelį pomidorų, pabarstyk raudonėliais, įmesk kelis gvazdikėlius, sudėk dalį paprikos, plonai supjaustytų nuplikytos citrinos žievelių ir pjaustytų česnakų. Užpilk acto ir aliejaus mišiniu, įdėk lauro lapą, stiklainį sandariai užsuk ir padėk į šaldytuvą kelioms dienoms subręsti.
~ marinuota feta ~
pakelis fetos
nedidelė raudona saldžioji paprika
keli baziliko lapeliai (ar kitų mėgstamų prieskoninių žolelių)
šaukštelis su kaupu džiovintų raudonėlių
žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų arba keli grūdeliai
alyvuogių aliejaus
Papriką paruošk anksčiau aprašytu būdu.
Fetą supjaustyk kubeliais, sluoksniais sudėk į stiklainį, sudėk bazilikų lapelius ir papriką, paskanink pipirais, užpilk aliejumi, užsuk ir paslėpk šaldytuve kelioms dienoms.
Skanaus!