Apie nesaldžius prancūziškus (ir visai nesvarbu, kad jie buvo imti gaminti ne prancūzų, o jų kaimynų vokiečių – tiesiog Prancūziją labiau myliu, voilà) pyragus, arba quiche, turbūt nereikia pasakoti. Tobulai universalus patiekalas. Ir pietums, ir vakarienei, ir į gamtą, ir lauktuvių, ir į darbą. Skanus ir šiltas, ir šaltas. Trapios tešlos dėžutė gali būti pripildoma įvairių nesaldžių įdarų, o panorėjus saldaus (obuolių, obuolių!) pyrago tereikia ruošiant tešlą druską pakeisti keliais šaukštais cukraus.
Šįsyk quiche skiriu lengvai dienai, įpusėjusiai savaitei, nenukabintoms nosims, smagioms šypsenoms. Meilei ir saulei, buvusiai vasarai su po trimis mėnesiais pasislėpusia šiluma – būtent tada gaminau, būtent tada fotografavau. Pievoje, skruzdėms sugėlus kojas, saulei vis taikantis pasislėpti už vienintelio tolumoje ant kalvos augusio (turbūt) alksnio, kurmiarausiams trukdant pagrindui išlaikyti pusiausvyrą, smilgoms glostant veidą, o mylimajam tykojant pačiupti gabalėlį pyrago. Gera buvo (:
~~~
~ quiche su špinatais ir ožkos sūriu ~
tešlai:
250 g (arba maždaug 1 1/2 stiklinės*) miltų
1/2 šaukštelio druskos
100 g sviesto
1 didelis lengvai plaktas kiaušinis
įdarui:
šaukštas alyvuogių aliejaus
vidutinis svogūnas
keli glėbeliai šviežių špinatų (sunaudojau apytikriai 100-150 g; geriau kiek daugiau)
150 ml pieno
2 vidutiniai kiaušiniai
150 g ožkos sūrio
žiupsnelis druskos ir maltų muskatų
šviežiai maltų juodųjų pipirų
Dideliame dubenyje pirštais sutrink sviestą, miltus ir druską iki trupinių. Įmaišyk kiaušinį ir užminkyk tešlą. Tešla išklok 20 cm skersmens kepimo formą, ją padėk į šaldytuvą pusvalandžiui.
Įkaitink orkaitę iki 220 laipsnių.
Nedidelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepink susmulkintą svogūną, kol suminkštės. Sudėk supjaustytus špinatų lapus (kotelius pašalink) ir patroškink, kol sukris. Lengvai pasūdyk, pabarstyk pipirais ir muskatais, nukelk nuo viryklės.
~~~
~~~
Kiaušinius išplak su pienu ir žiupsneliu druskos, užpilk ant špinatų ir svogūnų, įtrupink sūrį, išmaišyk.
Atvėsusį pagrindą subadyk šakute ir kepk 5 min., tuomet supilk ir paskirstyk įdarą, toliau kepk 15 min.
Po 15 min. sumažink karštį iki 180 laipsnių ir quiche kepk dar 25-30 min.
~~~
Labai skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Puikiai tinka kaip užkandis didesnei kompanijai ar pagrindinis patiekalas dviems išalkusiems.
N.B. Ožkos sūris – specifinio skonio, pasitaiko, kad šeimoje ne visiems patinka, todėl dažniausiai jį keičiu feta.
* mano stiklinė - 250 ml. Į 250 ml stiklinę telpa 160 g miltų.
Skanaus!
Adaptuota iš BBC Good food magazine. Summer 2010.
Anksčiau: Karštai rūkytos skumbrės quiche ir šviežių daržovių pyragas