Su kiekviena diena ir nuplėštu kalendoriaus lapeliu vis labiau pakvimpa cinamonais, karštu vynu ir mieliniais pyragais. Kasdien vis sparčiau artėjančia žiema, šaltu šerkšnu, apgobiančiu gatves, debesis ir blakstienas. Laukimu.
Besibaigiančio rudens susipynusios dienos dvelkia ilgesiu – rankų, šilumos, tylaus arbatinuko dūzgimo, ankstyvų rytų krentant snaigėms, atsargiems žingsniams traškant senutėliu parketu. Kvepiant šventėmis.
Atsibusti, gulėti užsimerkus, neskubėti, pinti kasas, kepti blynus, kalbėtis, išlieti arbatą. Niekur neiti, tvarkyti namus, surinkti jaukumą. Gyventi gyvenimą. Laikytis už rankų.
Ilgesys niekur nedingsta.
~~~
~ imbieriniai žmogučiai ~
100 g kambario temperatūros sviesto
100 g rudojo cukraus (tinka ir įprastas)
150 g medaus
1 kiaušinis
400 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
2 šaukšteliai malto imbiero
šaukštelis cinamono
šaukštelis maltų gvazdikėlių
Išsuk sviestą su cukrumi, įmušk kiaušinį, supilk medų ir gerai išmaišyk.
Suberk persijotus miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir išmaišyk, galiausiai išminkyk tešlą rankomis.
Tešlą suvyniok į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą 30 min.
Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
Į kepimo skardą įklok kepimo popieriaus arba skardą lengvai pabarstyk miltais. Atšaldytą tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto paviršiaus į maždaug 0,5 cm storio lakštą ir formele išspausk sausainius.
Sausainius sudėk į skardą palikdamas nedidelius tarpelius ir kepk 10-12 min. arba tol, kol gražiai paruduos ir lengvai sukietės. Kepimo laikas priklauso nuo sausainėlių dydžio – mažesni keps trumpiau. Iš orkaitės ištrauktus imbierinukus palik skardoje 5 min., kol sukietės. Tuomet sudėk į orui laidžias dėžutes. Nors abejoju, ar jų prireiks – šie sausainėliai nuo stalo dingsta akimirksniu :)
Iš nurodyto kiekio produktų pagaminsi išties nemažai imbierinukų, žinoma, jų kiekis priklausys nuo turimos formelės dydžio. Imbierinius sausainius gali puošti glajumi, pagamintu iš kelių šaukštų cukraus pudros ir trupučio citrinos sulčių – svarbu, kad sulčių nebūtų per daug ir susidarytų dantų pastos tirštumo masė. Kitas variantas – į į skardą kepti sudėliotus sausainėlius galima įspausti susmulkintų riešutų ar džiovintų vaisių sagutes arba akeles.
Skanaus!
~~~
~~~
Recipe in English
~ gingerbread man cookies ~
100 g unsalted butter, softened
100 g brown sugar
150 g honey
1 egg
400 g all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
2 teaspoons ground ginger
1 teaspoon cinnamon powder
1 teaspoon ground cloves
Heat oven to 180 C.
Cream the butter with sugar, mix in the egg and honey and combine well.
Sift all the dry ingredients together and stir into the creamed mixture until a smooth dough forms. Cover the dough with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes, until firm. On a lightly floured surface, roll out dough to just under 0,5 cm thickness. Use cookie cutters of your choice to cut dough. Place cookies on a parchment-lined baking sheet. Bake for 10-12 minutes, depending on size of cookie cutter. Cookies should be slightly firm to the touch at the edges. Let cookies cool on baking sheet for 5 minutes. Enjoy!
Šaltinis: Mano virtuvė