bruschetta su cukinijomis, mozzarella ir namine alyvuogių tyre

Daržovės. Daug šviežių daržovių. Namai, kvepiantys šilta, kepyklėline, duona, prieskoninėmis žolelėmis ir sūriu. Daug alyvuogių ir gero alyvuogių aliejaus. Mieli mažmožiai, be kurių sunkiai įsivaizduoju kasdienybę. Ypač savaitgalio priešpiečius. Ar šiaip greitą užkandį po darbo. Arba tiesiog lengvus pavakarius.

Bruschetta su šviežiais pomidorais, bazilikais, alyvuogių aliejumi ir traškia, česnaku kvepiančia, duona jau seniai tapo klasika mūsų namuose – pirmą sykį pagaminta įkėlė koją į virtuvę ir užkariavo pilvukus visiems laikams. Neabejotinai skaniausia su prinokusiais vasaros pabaigos – rudens pradžios lysvėje skintais pomidorais, žaliais, sodraus skonio bazilikais ir būtinai šviežia, šviesia, geriausia itališka ciabatta, kurios riekelės lengvai paskrudintos ant  grotelių, įtrintos česnako skiltele, truputį palaistytos geru alyvuogių aliejumi ir užklotos smulkintu pomidorų, bazilikų, žiupsnelio druskos ir pipirų patalu.

Jei pirmoji bruschetta – mano žmogaus favoritė, bruschetta su cukinijomis, mozzarella ir namine alyvuogių tyre – mano. Paté d’olive – vienas puikiausių pastarojo meto virtuvės atradimų. Sodri, sūroka, pagaminta iš Kalamata alyvuogių, kaparėlių, trupučio citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus – tiesiog Viduržemio jūros pakrančių palaima. O užtepta ant skrudintos duonos, papuošta cukinijos riekelėmis, plėšytais mozzarella gumulėliais, mažyčiais česnako gabalėliais ir alyvuogių aliejaus srovele tampa šilto vasaros vakaro dalimi.

~~~

~ bruschetta su cukinijomis, mozzarella ir namine alyvuogių tyre ~

alyvuogių tyrei:

stiklinė graikiškų Kalamata alyvuogių

1/2 stiklinės kaparėlių

šaukštelis  džiovintų čiobrelių

šaukštas citrinos sulčių

2 šaukštai aliejaus

šviežiai maltų juodųjų pipirų

2 česnako skiltelės

2 šaukštai smulkintų svogūnų

4 riekelėms bruschetta:

itališkos šviesios duonos

nedidelė cukinija

mozzarella rutuliukas

2 plius 1 česnako skiltelės

džiovintų bazilikų

kokybiško alyvuogių aliejaus

šviežiai maltų juodųjų pipirų

druskos

~~~

~~~

Alyvuoges ir kaparėlius sudėk į atskirus indelius, užpilk vandeniu ir palik 15 min.

Tuomet pašalink alyvuogių kauliukus, kaparėlius gerai nuspausk, sudėk į trintuvą. Ten pat sudėk likusias sudedamąsias dalis ir sutrink iki vientisos košelės. Alyvuogių tyrę perdėk į nedidelį stiklainiuką, sandariai užsuk ir laikyk šaldytuve savaitę.

~~~

~~~

Duoną supjaustyk riekelėmis ir kelias minutes paskrudink orkaitėje.

Keptuvėje įkaitink šaukštą alyvuogių aliejaus.

Dvi česnako skilteles susmulkink ir lengvai apkepink. Sudėk plonais griežinėliais supjaustytą cukiniją, pabarstyk pipirais, bazilikais ir patroškink, kol suminkštės.

Duonos riekeles aptepk alyvuogių tyre, uždėk cukinijos griežinėlius, likusį smulkintą česnaką, gabalėliais suplėšytą mozzarella, lengvai pasūdyk, pabarstyk pipirais, apipilk trupučiu aliejaus ir pašauk į orkaitę, kad išsilydytų sūris.

Ši bruschetta skaniausia šilta. Išties puikus lengvas užkandis smagaus vakaro įžangai.

~~~

~~~

Buon appetito!

Anksčiau: Bruschetta su avokadais ir pomidorais

Pad’olive iš Superluminal

P.S. bus dar :)

Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 5
    Lina

    Na, ka as tau galiu pasakyti – perfect !!! Tavo maisto gaminimo filosofija atitinka manaja, gal netgi isirasysiu gauti si blog’a i el. pasta, nors niekada to nedarydavau anksciau :) Tikras malonumas tave skaityt, tikrai :)

  2. 6
    duonosirzaidimu

    Dalį prarastų, nes kiek gi ten tų sudedamųjų dalių bėra :) Pirma mintis, šaunanti į galvą – ančiuviai. Kiek žinau, į tokio tipo tyres jie dedami, bet dėl skonio galvos nedėčiau – nemėgstu jų :) Arba maždaug tokį kiekį, kiek kaparėlių, bandyk dėti žaliųjų alyvuogių, tik nepamiršk palaikyti vandenyje, kad būtų ne tokios sūrios. Manau, įmanomi abu variantai.

  3. 7
    girlia

    labai nemėgstu kaparėlių.. kaži ar daug žavumo prarastų alyvuogių tyrė, jei jų neįdėčiau? :) gal kuo galima pakeisti?

  4. 8
    duonosirzaidimu

    Violeta, sure you can :) Kaip sykis įsirengėm drabužinę, tu tik lentyną išsirink :))

    aguonėle, ačiū :) Jau nebegirsiu gal, kaip man skanu, nes visgi tas „skanu“ – labai jau subjektyvus dalykas :) Bet va išmėginti tikrai siūlau. Ir būtinai valgyti dar šiltą, ką tik iš pečiuko :)
    Va žaliųjų alyvuogių ir aš norėčiau išmėginti. Turiu dar vieną smarkiai pavykusį bandymą su žolelėmis ir riešutais, laukia savo eilės būt paskelbtas :)

  5. 9
    aguonele

    nu fantastiska ! ir nuotraukos ir pats patieklas !!!
    as atsidejus turiu du receptus alyvuogiu tyrems: juodoms bei zalioms…. bet laukiu saules, kada silta bus ir bandysiu :) nuo siandien dar ir trecia recepta turesiu !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *