antipasto: bruschetta su avokadais ir pomidorais

Išlipu iš lėktuvo, už kelių tūkstančių kilometrų palikusi Lietuvą su jos viduržiemiu ir pusnimis iki kelių. Pasijuntu per daug prisirengusi – veidą glosto ir akis merkia skaisti saulė, sakyte sakanti, jog Romoje šiuo metu gerokai virš 18 laipsnių su pliusu. Vilnonis paltas pasirodo čia netinkama apranga.

Žmonės atrodo gyvesni už lietuvius. Gražiau rengiasi (vyrų batai nublizginti), geriau (skaniau!) maitinasi. Po pirmos dienos pietų trattoria supranti, kad valgymas čia visada buvo pramoga: valgytojai šurmuliuoja, gestikuliuoja rankomis nepamiršdami prieš juos gulinčių lėkščių su paprastu, bet drauge nepakartojamu maistu ir taurėmis, sklidinomis retsykiais vandeniu skiestu vynu. Čia suvoki, jog akiai paprastas aromatingų bazilikų, šviežių, sunokusių pomidorų ir gero alyvuogių aliejaus derinys akimirksniu virsta mažyčiu šedevru.

-E buono?*

– Molto buono, grazie.**

Atrodo, kad Romoje už kiekvieno kampo prieš akis atsiveria fontanas arba aikštė, o ore nuolat sklando iš kiekvienoje, net ir siauriausioje, gatvelėje tarsi akmenukai pajūryje pabirusių trattoria, ristorante maisto kvapai. Paprastas maistas ir sudėtinga architektūra – tai būdinga Italijai.

Itališka virtuvė – neturtingųjų virtuvė, la cucina povera. Maistas gaminamas iš sezoninių daržovių, nes daugelis žmonių nebuvo ir nėra tokie turtingi, kad įpirktų mėsą, dėl to ją sunaudodavo iki pat subproduktų, tačiau makaronų, kad ir koks neturtingas būdavai, turėdavai visuomet. Štai Neapolyje juos džiovindavo saulėkaitoje pakabinę ant skalbinių virvių. Pastai gardinti lysvėse auginami bazilikai, šalavijai, petražolės, švelnūs baklažanai, sultingi pomidorai, saldžios cukinijos, stambūs artišokai, kvapnūs česnakai, o kur dar jūros gėrybės, nuo kurių žemiškas paprastų patiekalų skonis virsta tobulu.

Vien stebėdamas miesto gyventojus jautiesi lyg dalyvautum commedia dell’arte. Jie vairuoja kaip išprotėję, tarsi bėgtų nuo nelaimės. Gatvėje cypia stabdžiai, nuolat maigomi garso signalai ir pro pravirą vairuotojo langelį sklinda ne visai cenzūrinė leksika. Prieini nereguliuojamą pėsčiųjų perėją, apsidairai ir skuodi lyg pamišęs tarp automobilių, net nemąstančių sustoti. Tikras stebuklas, kad pakelėse nematyti sudaužytų automobilių ir vaitojančių praeivių.

Net ir nesėdintys už automobilių vairo gyventojai atrodo triukšmingi: mojuoja rankomis, rėkauja, pyksta, juokiasi. Triukšminga aistringa tauta. Niekuomet nemaniau, kad esu bejausmė, visgi lyginant su matytais emocingais žmonėmis kartais jaučiausi miegančioji gražuolė. Matyt, lietuviškas šaltumas įsigėręs drauge su šaltomis žiemomis, pilkais rudenimis, vėju ir lietumi, saulės stoka, amžina melancholija, tvyrančia už kampo. Eini gatve ir negali įsivaizduoti, kaip įmanoma gyventi nuolatinėje erzelynėje, tačiau žmonės čia juokiasi ir šypsosi dažniau nei uždari lietuviai.

Tikriausiai sveikiau gyventi, kai emocijos yra paviršiuje.

~~~

~ bruschetta su avokadais ir pomidorais ~

8 riekelės pačios skaniausios duonos

skiltelė česnako

pačio geriausio alyvuogių aliejaus

~

prinokęs avokadas

šaukštas citrinos sulčių

petražolių šakelė

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

~

2 vidutinio dydžio pomidorai

žiupsnelis džiovintų bazilikų (jei gausit šviežių – valio) arba Santa Maria Pasta Basilico prieskonių

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

1. Duoną supjaustyk riekelėmis ir trumpai paskrudink orkaitėje. Lengvai įtrink česnaku, pašlakstyk aliejumi, pabarstyk pipirais (Aš duoną skrudinu ne visuomet, retsykiais tingėdama tiesiog pašlakstau aliejumi ir pabarstau maltais pipirais).

2. Avokadą sutrink šakute, iš karto supilk citrinos sultis (suteikia ir skonį, ir išsaugo dailią žalią spalvą), sudėk smulkintas petražoles, paskanink druska ir pipirais.

3. Pomidorus susmulkink, pagardink prieskoniais, druska ir pipirais.

4. Krauk ant duonos, pašlakstyk pagal skonį aliejumi, ir tiek. Tiesiog geriausias užkandis :)

~~~

Buon appetito!

* Ar skanu? (it.)

** Labai skanu, ačiū. (it.)


Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 2
    duonosirzaidimu

    Asta, ačiū. Vadinas, pavyko aprašyt tinkamai – tokie komplimentai patys geriausi ;)

    ieva, sutinku sutinku sutinku. Po švenčių man laikas tarsi sustoja, atrodo, kiek dar iki to pavasario… Nieko, jis atkeliaus, atžaliuos ir atidums alyvomis pasipuošęs :)
    Žinai, išties jaučiausi ten lyg pavasarį: žalia, žydi krūmai, saulutės, žiema net nekvepia.. Sudėtinga buvo grįžt namo į minus 11 žiemą :)

  2. 3
    ieva

    o man čia taip gaiviai pavasariu kvepia… ir švelniu vėjeliu, kuris sukiojasi apie bateliais pasidabinusias kojikes :)
    et, taip maga greičiau iš visų tų žieminių veilokų išsilukštenti!

  3. 4
    Asta

    Kokios ryškios spalvos ir kokie gražūs atsiminimai, tikrai galima pasijusti taip, lyg štai iš už peties būtent tavęs klaustų, e buono? :))

  4. 5
    duonosirzaidimu

    Nesigąsdink, nors ir aš girdėjau, jog ten, šiaurėje, minusas pats tikriausias :)
    Gera keliauti, neburbėk :)) Parsivežk lagaminą geriausių (šilčiausių! :) įspūdžių!

  5. 6
    egidija

    lėksiu į Oslą. Šiandien bendradarbė nugąsdino iš pat ryto „ar žinai, kad norvegijoj -40C“. vos nuo kėdės nenuvirtau, puoliau į internetą tikrinti, bet pasirodo, čia tik šiaurėj taip. osle, kaip ir pas mus, nuo -1 iki – 7 dienomis. kentėti galima. bet vistiek noriu į šiltus kraštus.
    labanaktis, einu gerti roibos.

  6. 7
    duonosirzaidimu

    Audriau, taip ir buvo padaryta, cha! :))

    julyt, na va, nors kelias minutes francūziškam kambarėly pasisklaidė virtuali, bet itališka bazilikų ir pomidorų dvasia :) Kokį italą saugai lagamine, a? Aaa? :))

    egidija, baik tu, fain, kur lėksi? Kaip aš norėčiau, o, kaip aš norėčiau kur nors… Tu negalvok, kad čia naujas pasakojimas, čia ilgai kaupto pasakojimo gabaliukas. Senoko pasakojimo, teisybės dėlei reiktų pridurt ;)

    Egle, ho visitato l’Italia l’anno scorso e ho passato quattro molto meravigliosi giorni a Roma. Buonissimi gelati, pizze, lasagne e… tutto italiano vero, mamma mia!
    Spero di tornare un giorno, ah.. :)
    Grazie mille per i complimenti ;)

    Neringa, ačius ;)

    Violeta, sveika sugrįžus :) Lėksiu pasilabint į tavo naujuosius namučius tuoj ;)
    O avokadus sunaudok pagal paskirtį, (linkt linkt) :)

  7. 8
    Violeta

    Atsijungiau beskaitydama… labai gyvas įrašas, tarsi būčiau su 3D akiniais.. o dabar galvoju, kad šaldytuve liūdi du avokadai :)

  8. 10
    Eglė

    Che buono! Buonissimo! Uno antipasto perfetto!

    Sono così geloso, che non poi immaginare. Quando sei stata in viaggio a Roma? Perché non hai detto niente? Tu sai, che sei una donna misteriosa? :)

    Alora, si prega di dire tutto :)

  9. 11
    egidija

    pavydžiu, baisiai pavydžiu… man už triejų dienų nusimato kelionė labai jau į šiaurę, o taip norėtųsi pietuosna.
    ta žalia ir raudona tiesiog rėžia kaip peiliai, burnoj seilių fontanas.
    o čia tos lyrinis nukrypimas. buvau italijoj tik kartą. milane. ir kaip visus gerus įspūdžius sugadino vienam restorante (ar kaip jie ten sako) per sekundę… pica, o ant jos aukštielnikas žalias vabalas, toks labai gražios spalvos… pamačiau įpusėjusi picą, taip buvo gerai užsimaskavęs artišokuose… gražus toks… sorry, jei kam apetitą sugadinau…

  10. 12
    julė

    koks gyvas pasakojimas! net mano kambariukyje pakvipo bazilikais, pomidorais ir, regisi, girdėjau čiauškant itališkai – kiba iš lagamino?}

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *