Žiemužė pažėrė saulės spindulių ir uždegė sniegą, o dangų papuošė žydryne. Tokią dieną įsivaizduoju praleidžiamą tik vienu būdu: gamtoje, spaudžiant šaltukui, pabėgus iš ūžiančio ir pilkomis dulkėmis apsnigto miesto. Tarkime, Kernavėje. Tarkime, lakstant meistriškai laviruojant apsnigtais laipteliais į kalvų viršų ir sliuogiant ant to-plastmasinio-daikto-po-užpakaliu žemyn. Plyšaujant visa gerkle ir voliojantis sniege. O vėliau, saulei nuskendus upėje, vakarieniaujant šiltuos namuos kokį šimtąjį kartą žiūrint Briliantinę ranką.
Tokia tad jaukiai lietuviškai žiemiška buvo mūsų popietė. Tiesa, ne šio savaitgalio, vis dėlto…
~~~
O pietums brūkšnelis vakarienei – nesudėtingas aromatingas comfort food variantas. Pagaminamas ganėtinai greitai, dvelkiantis rytų šalimis ir vegetariškas. Ne vegetarai gali įpjaustyti vištienos filė. Galų gale radau, kur pritaikyti avinžirnius, nors originaliame recepte ir buvo naudojamos konservuotos pupelės.
Labai patiko, taip labai, kad pasigailėjau, jog pabandymui per mažai pagaminau. Iš žemiau išvardinto produktų kiekio pietus ar vakarienę paruošite dviems ne ypač valgiems ir ne ypač išbadėjusiems žmogučiams :) (turėkit omeny, kad du žmogučiai, iš kurių vienas – labai valgus, o antrasis toks truputį mažiau, pavalgė ir… na, greičiau užkando :)
~~~
~ vegetariškas daržovių troškinys (curry) ~
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 nedidelis raudonasis svogūnas
nedidelė žiedinio kopūsto galva
1 raudonoji paprika
3 skiltelės česnako
1 nedidelė cukinija
2 šaukštai kario miltelių
šaukštelis cinamono
1/2 šaukštelio maltų kuminų
1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių (naudojau mažiau)
po žiupsnelį maltos kalendros, kurkumos miltelių
nepilna stiklinė avinžirnių (konservuotų arba džiovintų)
stiklinė daržovių sultinio
~~~
~~~
Didesniame troškintuve įkaitink šaukštą aliejaus, jame kelias minutes pakepink griežinėliais supjaustytą svogūną. Sudėk kubeliais supjaustytą papriką, kopūsto žiedynėlius ir toliau troškink penkias minutes.
Kitoje keptuvėje įkaitink likusį aliejų ir pakepink sutrintas česnako skilteles. Suberk prieskonius, cukiniją ir maždaug penkias minutes patroškink.
Keptuvės turinį perdėk į troškintuvą, suberk avinžirnius, supilk sultinį ir troškink apie pusvalandį neuždengęs, kol skysčio sumažės dvigubai.
Patiek su virtais ryžiais.
N.B. Jei naudosi džiovintus avinžirnius, juos išvakarėse suberk į puodelį, užpilk vandeniu ir palik bent dvylikai valandų. Prieš gamindamas karį avinžirnius 20 min. virk pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Nepamiršk: juos dar teks troškinti, todėl nepervirk!
Skanaus!
Pagal Naturally Ella