itališkas kalėdinis pyragas panettone

Mano pirmos panettone liko vaikystėje – atsimenu jas namie raudonose dėžutėse; iš Italijos, sakė, tokios tada dar tolimos ir egzotiškos. Skonis neišliko, išliko kvapas – vanilės ir citrusų, lengvas pažado kvapas. Riekelė ar dvi su arbata, tada dar kelios, o tada trupinius surinkdavau pirštu – godžiai, kad nė vienas nepasimestų.

Namuose panettone išsikepti norėjau seniai. Norėdavau, pamiršdavau, kaip ir daug ką gyvenime. Šiemet minties nebepaleidau. Skaičiau, lyginau receptus, kol pasirinkau adaptuoti lengvesnę panettone versiją. Taip, ir ši ruošiama labai ilgai, 6-7 valandas; kita vertus, tai kitai prireiktų geros paros :) Tik jai dar bus laikas.

Keli patarimai.

– Panettone reikės miltų. Kitokių, nei naudojate blynams. Lietuviai, man regis, tokių negamina, ieškokite itališkų, 00 tipo, skirtų duonai ar picai kepti. Aš naudojau šiuos.

– Džiovintus vaisius rinkitės, kokius norite. Nemėgstu, kai jie dominuoja (dėl tos priežasties niekada nekepiau ir nekepsiu brandinamų kalėdinių pyragų), todėl rinkausi neutraliausius, tuos, kurie man patinka labiausiai. Juos skanu pamirkyti mėgstamam gėrime – aš rinkausi citrininį Limoncello.

– Šokolado galima ir nedėti. Arba naudoti juodąjį. Pienišką. Man patiko baltas, norėjau papildomo saldumo ir jam būdingo vanilės aromato.

– Idealu, jei turite panettone kepimo formą. Jos aukštesnės ir siauresnės, bet tiks ir bet kuri kita atsegamais kraštais, ne daugiau nei 20 cm skersmens.

Panettone svarbu neperkepti, kitaip ji išsausės. Sekite laiką!

– Italai pataria iškepusią panettone vėsinti aukštyn kojomis – taip ji neva geriau išlaiko formą, nesukrenta. Pabandykit :)

RECEPTAS / didelis pyragas / per 6 val.

560 g itališkų 00 tipo miltų

9 g sausų mielių

100 g cukraus

120 ml šilto pieno

smulkiai tarkuotos 1 apelsino ir 1 citrinos žievelės

5 vidutinio dydžio kiaušiniai

2 šaukšteliai vanilės ekstrakto

150 g labai minkšto sviesto

250 ml smulkintų džiovintų vaisių (naudojau cukruotų žievelių, imbierų, razinų ir spanguolių mišinį)

100 g smulkinto baltojo šokolado

1. Džiovintus vaisius gali užpilti mėgstamu gėrimu (aš rinkausi itališką citrininį Limoncello) ir palaikyti kelias valandas, kol kils tešla.

2. Mieles, šaukštą miltų ir šaukštą cukraus sumaišyk su pienu. Pridenk, palik 10 min.

3. Dubenyje sumaišyk likusius miltus, cukrų, žieveles. Įmušk kiaušinius, supilk mieles, vanilę ir užmaišyk tešlą. Patogiausia tai daryti elektriniu plaktuvu su antgaliais tešlai maišyti. Tešla bus minkštoka, bet tai gerai.

4. Dubenį uždenk maisto plėvele, tešlą palik kilti 3-4 val., kol ji patrigubės.

5. Pakilusią tešlą elektriniu plaktuvu su antgaliais tešlai maišyti minkyk 5 min. Pamažu įminkyk minkštą sviestą. Man patogiausia tai buvo daryti rankomis – darbas labai teplus, regis, sviestas niekada neįsiminkys į tešlą, bet viskas tikrai pavyks. Tešla bus labai minkšta. Minkyk dar bent kelias minutes, jei reikia, po truputį įberdamas miltų, kol taps elastinga (miltų nepadaugink; aš sunaudojau papildomai 2-3 šaukštus). Suberk ir įminkyk džiovintus vaisius ir šokoladą.

6. Suformuotą tešlos kamuolį įdėk į panetonės kepimo formą (ar bet kurią kitą torto formą, geriau nusegamais kraštais ir ne didesnę nei 20 cm skersmens). Paviršių patepk trupučiu pieno, uždenk ir palik kilti 2-3 val., kol patrigubės.

7. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių. Kepk apie 1 val., ar panettone iškepė, patikrink ilgu mediniu smeigtuku. Jei paviršius ims per greitai rusti, pridenk jį folija.

8. Iškepusią palik pravėsti, išimk iš formos. Gali vėsinti aukštyn kojomis, įsmeigęs ilgus medinius smeigtukus :)

Spalvoti degtukai ir kitos širdimi atrinktos dovanos sau, namams, draugams – monu.lt

Dar daugiau įkvepiančių istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *