cukinijų gratinas

Nepradėsiu įrašo ilgomis istorijomis apie tai, kaip nėra kur dėti cukinijų derliaus. Greičiau atvirkščiai – šiandien virtuvėj tėra viena vienintelė cukinija. Nelabai žinau, ar mama patingėjo jų daugiau užauginti, ar jos šiemet tiesiog neauga, ar, galbūt, jos ypač skanios ir visiems jų reikia. Kaip ten bebūtų, cukinijos yra gerai. Pamėginkit jų dėt į kokteilius rytais. Su obuoliais, bananais, bazilikais, tarkim. Arba pasigamint štai šitų brusketų (perfetto, rimtai, ypač jei ir paté d’olive naminė bus). Arba lazanijos su cukinijomis. Arba cukinijų sriubos ar cukinijų duonelės. Spauskit ten kažkur po šituo post’u raktažodį cukinijos, ir jis jus nuves svaiginančiais šių daržovių keliais.

O šitas prancūziška gratinas – greitas ir tinkantis kaip garnyras, nors lėkštėj, tikiu, neliūdėtų ir vienas pats. Aš valgiau su orkaitėj kepta lašiša ir pomidorais (nes ruduo lygu daržovės lygu daug daržovių).

R E C E P T A S

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

2 svogūnai

120 g basmati ryžių

1 didesnė cukinija (30 cm, geriau jauna, neperaugusi)

400 ml karšto sultinio

120 g sūrio (man patinka gouda arba ementalis)

2 šaukštai grietinės

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Aliejų įkaitink keptuvėje. Sudėk plonais griežinėliais pjaustytus svogūnus ir ant vidutinės ugnies kepk apie 20 min., kol suminkštės.

Ryžius perplauk šaltu vandeniu kiaurasamtyje.

Į keptuvę sudėk plonomis riekelėmis pjaustytą cukiniją ir ryžius. Išmaišyk, supilk sultinį. Troškink ant vidutinės ugnies 5 min.

Nukelk nuo viryklės, sudėk grietinę ir pusę tarkuoto sūrio, išmaišyk. Pagardink druska ir pipirais.

Kepimo formą patepk aliejumi. Sukrėsk keptuvės turinį ir išlygink paviršių. Geriausia, kad cukinijos dengtų apkepo viršų – šitaip ryžiams neleis išdžiūti ir palaikys drėgmę.

Pabarstyk likusiu sūriu. Kepk apie 35 min.

Pagal Jamie Does…

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *