prancūziškas obuolių pyragas

Visai nesvarbu, kad ruduo kasdien primena apie save šen bei ten gelstančiais lapais, rausvais šermukšniais ir kasryt rasos lašais nutaškytu automobilio stogu. Vasara vis dar kvepia. Ir dabar labiausiai – alyviniais obuoliais. Kvepia taip, kad nejučia kvapas įgauna obuolių pyrago formą. O tada jau laikykitės, net jei manotės esantys patys atspariausi obuolių kerams!

Pyragas nuo sta bus. Skaniausias būtent su alyviniais obuoliais, bet toks jis – ir pats nepaklusniausias prapjautas. Jei rinksitės būtent juos, pamėginkit obuolių sultis kuo labiau nugarinti arba įmaišyti šiek tiek krakmolo.

Negaliu garantuoti daugybės dalykų, nežinau, kaip pasielgti ištikus gyvenimiškiems pasirinkimams, kartais pametu galvą ir kitas smulkmenas, bet dėl vieno nė kiek nedvejoju: pyragas nuo stalo dings tą pačią, mhm, valandą. Pamatysit. Netikit? Kertam :)

R E C E P T A S

įdarui:

1 kg obuolių

20 g sviesto

50 g rudojo cukraus (atsižvelk į obuolių rūgštumą)

1 šaukštelis vanilinio cukraus

1/2 šaukštelio cinamono

2 šaukštai razinų

tešlai:

200 g kvietinių miltų

80 g speltų miltų (arba vien kvietinių)

1 šaukštelis kepimo miltelių

1 šaukštas rudojo cukraus

110 g sviesto

1 kiaušinis

2 šaukštai šalto vandens

Obuolių sėklalizdžius išpjauk, o pačius obuolius supjaustyk skiltelėmis.

Dideliame puode ištirpink sviestą. Sudėk obuolius ir likusias įdaro sudedamąsias. Troškink ant vidutinės ugnies, kol obuoliai suminkštės. Jei išsiskirs daug sulčių, leisk joms nugaruoti.

Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.

Tešlai miltus sumaišyk su kepimo milteliais ir cukrumi. Sudėk kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais jį trink su miltais, kol gausi trupinius.

Kiaušinį suplak su vandeniu ir supilk į miltus. Išmaišyk ir užminkyk tešlą. Įsuk ją į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą 15 minučių.

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Atgnybk didžiąją dalį tešlos. Iškočiok ant miltais pabarstyto stalo ir įklok į 20 cm skersmens kepimo formą nusegamais kraštais.

Likusią tešlą iškočiok į 20 cm skersmens apskritimą.

Sukrėsk obuolius į kepimo formą, ant viršaus uždėk tešlos apskritimą. Kraštelius prispausk šakute.

Viršų patepk pienu arba plaktu kiaušiniu. Kepk apie 40 minučių, kol dailiai pagels.

Jei obuoliai sultingi ir linkę sukristi (taip, foto sumeluoti neleis), pyragą geriausia pjaustyti atvėsusį.

Su ledais – labai!

Glajus nėra būtinas, bet jei nori, gali pusę stiklinės cukraus pudros sumaišyti su šaukštu ar keliais citrinų sulčių.

Pagal Davidą (nes jo saldžioji pusė visad win-win)

Pasidalinkite:

6 Comments

Add Yours
  1. 1
    Ieva

    Koks nuostabus pyragas! Toks paprastai nepaprastas ir puikus rudens akcentas. Ačiū labai už receptą!
    Kepu antrą kartą su mažu pakeitimu, dedu ne tik cinamoną, bet dar pusę šaukštelio malto imbiero ir didelį žiupsnį kardamono, jau dabar varva seilė :)

  2. 3
    Jurgita

    Rūta, tikrai ne, esu kepusi ir vien su jais (paslaptis tokia, kad speltų turėjau tik tiek, kiek turėjau, teko naudoti ir kvietinių dalį :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *