Rytai ir jų virtuvės į mano gyvenimą įsiveržė prieš gerus metus. Negaliu sakyti, kad esu nelaiminga, – visi miso, soba, ramen, kimchi, tom yum ir panašūs reikalai gyvenimui suteikia naujo skonio ir kvapo. Vilnius jau nebemiega ant picų ir kebabų – ir tai yra labai gerai.
Tokie stir-fry yra kelių akimirkų patiekalas. Su visais „nuplauk, supjaustyk, apkepk“ užtruksi gal 10 minučių. Daržovės čia – visiškai tai, ko buvo šaldytuve, kas dabar ant bangos sode ir turguj. Tiktų ir paprikos, ir lietuviški grybai – kaip tik turėjau saujelę voveraičių.
R E C E P T A S
150 g soba noodles
8 krevetės (geriau be kiautų)
2 česnakų skiltelės
1 didelė morka
sauja saldžiųjų žirnelių ankščių (plonyčių, su mažais žirneliais) ir pačių žirnelių
žiupsnis aitriųjų paprikų dribsnių
saujelė šviežių grybų
druskos pagal skonį
2 šaukštai rapsų aliejaus
sezamų sėklų
padažui:
1-2 šaukštai sojų padažo
1 šaukštelis medaus
šlakelis sezamų aliejaus
Nūdlus išvirk pagal ant pakelio esančią instrukciją, nukošk, perliek vandeniu ir sukrėsk atgal į puodą.
Atskiroje keptuvėje pakepink sezamų sėklas.
Padažui visas sudedamąsias sumaišyk.
Didelėje keptuvėje įkaitink aliejų. Sudėk smulkintus česnakus, plonomis juostelėmis pjaustytą morką, žirnių ankštis ir žirnelius, paprikų dribsnius, grybus ir maišydamas ant vidutinės ugnies pakepink 1 minutę. Sudėk krevetes, pasūdyk ir kepk dar kelias minutes.
Sukrėsk nūdlus, išmaišyk, pašildyk, pašlakstyk padažu ir nukelk nuo ugnies.
Valgyk išsyk.