rietmenių košė su avokadais ir kiaušiniais

Buvo laikas, kai pusryčiams neturėjau poreikio. Dar ir laiko, nes koks viso proto žmogus 6 ryto gali sočiai pusryčiaut?! Gerai jau, pažįstu tokių, – mano tėtis sočiai prisikerta ir 5 ryto, bet jis greičiau išimtis nei taisyklė :)

Mano pusryčių gyvenimą pakoregavo vaikai ir darbo pagal sutartį pakeitimas freelance’inimu. Pastarasis gal net labiau, nes nebeprivalėjau lipt iš lovos paryčiais (sūnų į darželį suruošt užtekdavo pusvalandžio), o grįžus, ypač šiltuoju metų laiku, laukdavo daug gražaus ryto ir – dar gražesnių pusryčių. Įpratau ir nebemoku kitaip. Kiaušinienė, košė, granola, sumuštinis – nelygu rytas ir norai. Viena aišku kaip dieną: aš rytais labai noriu valgyt! :)

Košių esu išbandžiusi devynias galybes. Ilgai gyvenau su sorų, kartais ryžių, avižų, įvairių grūdų, grikių, kynvos… Ir visos, išskyrus grikių ir kynvos, man būdavo skaniausios saldžios. Na, bent jau su bananu. Kai nebegalėjau žiūrėti į soras, paragavau valgomųjų rietmenių. Negirdėta? Ir man nebuvo. Rietmenių sėklos (šios – auginamos Dzūkijoje) be gliuteno (sudėtyje yra B grupės vitaminų, cinko, geležies ir kitų mineralų, padedančių palaikyti gerą kaulų, plaukų, nagų, odos būklę, imuninės sistemos veiklą), panašios į soras (mėgsta ir vaikai – patikrinta!), bet bent jau man dar skanesnės –  ir joms visai nebūtinas saldumas. Žiupsnis kardamono charakteriui ir druskos verdant – viskas, ko reikia. O greta – kas tik šaus į galvą!

R E C E P T A S

VALGOMŲJŲ RIETMENIŲ KOŠĖ SU AVOKADAIS IR KIAUŠINIAIS

1/4 stiklinės valgomųjų rietmenių

1 1/2 stiklinės vandens

dosnus žiupsnis kardamono

žiupsnis druskos

1/2 avokado

šlakelis citrinos sulčių

1 kiaušinis

natūralaus jogurto

truputis fetos sūrio

mėgstamų riešutų (rinkausi pistacijas)

ridikėlių, įvairių žolelių

alyvuogių aliejaus, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Rietmenes kelis kartus nuplikyk verdančiu vandeniu, suberk į puodą, užpilk 1,5 stiklinės vandens (jas reikėtų virti santykiu 1:6), įberk kardamono, druskos, virk 5 min. ir išpurenk šakute.

Išvirk kiaušinį (jį viriau skystai – taip pat 5 min.).

Avokado puselę pašlakstyk citrinos sultimis.

Ridikėlius supjaustyk plonomis riekelėmis, riešutus pasmulkink, jogurtą išsuk šaukštu.

Serviruok, pašlakstyk jogurtu ir alyvuogių aliejumi, pabarstyk feta, druska ir pipirais.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su urbanfood.lt. Visi įspūdžiai – mano asmeninė nuomonė.

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *