obuolių pyragas

„Kai abejoji, kepk obuolių pyragą.“

Nežinau, gal tą mintį kažkur perskaičiau, o gal ir pati ką tik sugalvojau. Bet kuriuo atveju, tai tikra tiesa. Matyt, nėra universalesnio ir visoms progoms labiau tinkančio deserto. Obuolių būna kiaurus metus. Obuolių pyragus mėgsta visi. Jie įgauna dar daugiau žavesio ką tik ištraukti iš orkaitės, kai viena lėkšte dalijasi su kaušeliu ledų. Man atrodo, mūsų kraujyje drauge su varškėčiais teka ir obuolių pyragai. Tai įgimta. O ir kam mėginti išrasti dviratį, kai jis jau seniai išrastas?

Tai puikus pyragas. Na, iš tikrųjų – kas galėtų sugadinti obuolių pyragą? Tas morenginis baltymų sluoksnis nėra būtinas (jei tik žinot, kur galit sunaudoti likusius baltymus). Aš nežinau (tiksliau, žinau; bet žinau dar ir tai, kad garbėsžodispamiršiuirteksišmesti), todėl suplakiau iki purumo ir paslėpiau tarp obuolių ir trupinių sluoksnių. Ar tiko? Aišku.

Tai… Kepam obuolių pyragą?

~ obuolių (ir truputį morengų) pyragas ~

200 g miltų

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

100 g šalto sviesto

3 šaukštai rudojo cukraus

3 kiaušinių tryniai

1 šaukštas šalto vandens

migdolų plokštelių

įdarui:

35 g sviesto

125 g rudojo cukraus

4 dideli obuoliai

1/2 citrinos sultys

dosnus žiupsnis vanilinio cukraus

3 kiaušinių baltymai

3 šaukštai cukraus pudros

Miltus suberk į dubenį su kepimo milteliais. Išmaišyk.

Sudėk kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštais trink su miltais, kol gausi trupinius. Suberk cukrų, išmaišyk.

Trynius suplak su vandeniu. Supilk į miltus ir užminkyk tešlą.

Atgnybk tris ketvirtadalius tešlos ir ja išklok 20 cm skersmens kepimo formą ne itin aukštais krašteliais. Padėk į šaldytuvą. Likusią tešlą susuk į plėvelę ir padėk į šaldytuvą.

Sviestą ištirpink prikaistuvyje. Sudėk cukrų ir maišydamas ištirpink. Supilk citrinos sultis, suberk vanilę.

Obuolius supjaustyk stambokais gabalėliais, sudėk į ištirpusį cukrų. Retsykiais pamaišydamas troškink, kol skystis nugaruos, apie 15 min.

Baltymus išplak su cukraus pudra iki standumo.

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Obuolius su likusiu skysčiu sukrėsk į kepimo formą. Sukrėsk baltymus, išlygink. Ant viršaus užtarkuok likusią tešlą, pabarstyk migdolais.

Kepk apie 35 min.

Patiek karštą. Su ledais, žinoma.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *