obuolių ir sūrio pyragas + cukrus akims

Nubildėjęs griaustiniu su lietumis ir žaibais, jau tikrai atėjo pavasaris. Kvepiantis deginamais pernykščiais lapais ir mėtom ant palangės. Kava ar vyno taure saulės užlietose lauko kavinėse. Besikalančia žole ir ridikėliais. Trumpom naktim ir ankstyvais rytais. Mažyte šypsena ir šiltais skruostais. Vyšnių žiedais. Ir paskutiniais žieminiais obuoliais iš sklepuko – nedidukais ir susiraukšlėjusiais.

Sumaišiusi taip mėgstamą sūrio pyragą su dievinama obuoliene, kvepiančia cinamonu ir tais, rudenį sugėrusiais, obuoliukais, iškepiau pyragą. Gaivų ir lengvą, it pats pavasaris, žvelgiantis pro langą.

Mamai. Ir sau.

Juk šis pavasaris tikrai kvepia kitaip.

Obuoliu ir surio pyragas

Ir dar šitas tas skanaus.

Knygos apie maistą. Receptų knygos. Iškarpos. Maisto žurnalai ir tinklaraščiai. Kulinariniai filmai. Skonis ir vaizdas. Visa tai – tikrų tikriausias cukrus akims, jau ketverius metus nubarstantis nemažą mano gyvenimo dalį.

Skyrelyje Cukrus akims šį pavasarį apsigyveno skanūs filmai. Tie, kuriuose vieną iš rolių vaidina maistas. Nes man skanių filmų, kaip ir gardaus maisto, pyragų kepimo ir jaukių vakarų per daug nebūna. Sušiai, prancūziška, itališka virtuvės, šeimyniškos vakarienės, meilė virtuvės šefui, skanėstų krautuvėlės, vynuogių laukai ir vyno skanavimai, greitasis maistas – kulinarinių filmų temos neišsemiamos. Lai kinoteka kaupiasi tinklarašty ir būna pasiekiama visų akims, o ne vis prapuolančiose užrašų knygutėse. Galbūt ir tu atrasi savo skanią istoriją.

O kuo tau kvepia pavasaris?

Obuoliu ir surio pyragas

~ obuolių ir sūrio pyragas ~

pagrindui:

3 kiaušiniai

2/3 stiklinės miltų

2/3 stiklinės cukraus pudros

2 šaukštai kakavos

2 šaukštai aliejaus

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

sūrio sluoksniui:

650 g kreminio sūrio arba varškės (pvz., President arba Alpen rose)

3 kiaušiniai

šaukštelis vanilės ekstrakto

3/4 stiklinės cukraus

šaukštas miltų

obuolių sluoksniui:

700 g nuluptų ir sutarkuotų obuolių

šaukštelis cinamono

cukraus pagal skonį

80 g persikų želė

Miltus sumaišyk su kakava ir kepimo milteliais.

Kiaušinius plak su cukraus pudra apie 5 minutes, kol mišinys suputos. Suberk sausus ingredientus, supilk aliejų ir gerai išmaišyk.

20 cm kepimo formą padenk kepimo popieriumi, supilk tešlą ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug 15 minučių arba tol, kol medinį smeigtuką, įsmeigęs į pyrago vidurį, ištrauksi neaplipusį tešla.

Kol kepa kakavinis pyrago pagrindas, paruošk sūrio sluoksnį. Visus jam skirtus produktus plak 15 sekundžių elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.

Sūrio mišinį supilk ant iškepusio pagrindo, orkaitės temperatūrą sumažink iki 160 laipsnių. Po 20 minučių formos viršų pridenk kepimo folijos lakštu ir toliau kepk nustatęs kaitinimo iš viršaus funkciją dar maždaug 20-30 minučių, kol sūrio sluoksnis sutvirtės.

Ištrauk iš orkaitės ir palik atvėsti.

Sutarkuotus obuolius sudėk į didesnį puodą, suberk cinamoną, cukrų ir kaitink ant vidutinės ugnies maišydamas, kol obuoliai sukris ir virs koše – prireiks maždaug 20 minučių. Aš juos dar pertryniau rankiniu smulkintuvu.

Į obuolius įmaišyk persikų želė ir palik atvėsti.

Ant atvėsusio sūrpyragio sudėk atvėsusį obuolių sluoksnį, pridenk maistine plėvele ir padėk į šaldytuvą nakčiai.

P.S. Pyragas patiko. Nuvylė tik kakavinis pagrindas – man buvo per sausas. Kitąsyk, jei vėl nutarčiau pyragą gaminti, jo atsisakyčiau ir kepčiau tik sūrpyragį su sausainių ir obuolių sluoksniais arba rinkčiausi brownie tipo pagrindą kaip šiame šokoladainyje su moliūgais.

Skanaus!

Pagal Gotuję bo lubię receptą

Obuoliu ir surio pyragas.

Pasidalinkite:

18 Comments

Add Yours
  1. 6
    Jurgita

    kai kakavinis pagrindas iškepa (maždaug po 15 minučių):
    * ugnį sumažinti iki 160 laipsnių
    * ant pagrindo supilti sūrio mišinį ir pašauti į orkaitę
    * kepti 20 minučių
    * tada nustatyti kaitinimą iš viršaus
    * pyragą ištraukti, jo viršų pridengti folija, vėl pašauti į orkaitę
    * kepti dar 20-30 minučių, kol sūrio pagrindas sutvirtės.

  2. 7
    Naujoke gardesiu kepime

    O kur parasyta Sūrio mišinį supilk ant iškepusio pagrindo, orkaitės temperatūrą sumažink iki 160 laipsnių.(cia reikia tik ideti po 20 minuciu ar po 20 minuciu istraukti ir vel ideti?) Po 20 minučių formos viršų pridenk kepimo folijos lakštu ir toliau kepk nustatęs kaitinimo iš viršaus funkciją dar maždaug 20-30 minučių, kol sūrio sluoksnis sutvirtės. as skliaustuose parasiau klausimus

  3. 9
    Jurgita

    Reda, ir aš ilgai žiūrėjau į jį :) vertas išmėgint, manau. įdomu, kaip tau patiks pagrindas.

    Rennie, merginos, jei kepsit, paskaičiuokit, kad želė užtektų obuolių košei sustingdyt. originale nėra parašytas želė kiekis, aš turėjau tik 80 g jos, tad ir obuolių pamažinau.

  4. 15
    Reda

    Oooo šitą pyragiuką ir aš nusižiūrėjusi :) nerealus jis man pasirodė, kitoks nei visi obuolių pyragai, o dar ir klasika tapęs derinys obuoliai – varškė.. mmm… Tavasis atrodo taip pat nuostabiai kaip ir originaliame recepte, dabar dar didesnė paskata kuo greičiau jį pasigaminti :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *