Alyvuogių aliejus. Ir ledai. Dievinu abu. O jų santuoka verta nuodėmės.
Alyvuogių aliejus su ledais dera fantastiškai. Svarbiausia taisyklė – nenaudoti pigaus alyvuogių išspaudų aliejaus. Jokiais būdais! Kokybiškas, aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus ledams (salotoms ir kitam kokybiškai ruošiamam maistui) būtinas kaip oras. Kokį aliejų naudosi, tokį ledų skonį ir išgausi. Jei aliejus kvepės citrusiniais vaisiais, šviežiai pjauta žole ar migdolais, būtent tokius ledus ir ragausi. Jei aliejus bus apkartęs ir netikęs, netikę, deja, bus ir ledai.
„Alyvuogių aliejaus aromatas ir skonis turėtų būti
tarsi elegantiška moteris – be priekaištų”, rašė Paulius Jurkevičius.
Ir šiems žodžiams linksiu, kitaip ir negalėčiau.
Tai patys tobuliausi naminiai ledai. Tikrai. Skubu džiaugtis ir ploti katučių – tokių skanių, tikrų, riebių (kas ledams labai į naudą!) dar neteko nei gaminti, nei ragauti. Beveik gelato. Lengvai vaniliniai, sugėrę subtilų alyvuogių aliejaus aromatą… O aliejų pakeitus, tarkim, sutrintomis avietėmis, braškėmis ar kitomis uogomis (ar tuo, kas tik šaus į galvą), galima pasigamint kaskart vis kitokio skonio ledų.
~ ledai su alyvuogių aliejumi ~
apie 700 ml ledų
2 stiklinės* pieno (naudojau 3,2proc. riebumo)
stiklinė riebios grietinėlės
po 1/4 stiklinės cukraus ir medaus
3/4 šaukštelio druskos
3 kiaušinių tryniai
šaukštas vanilinio cukraus arba šaukštelis vanilės ekstrakto
1/2 stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus
Atskirame dubenyje suplak kiaušinių trynius.
Į gilesnį puodą supilk pieną, grietinėlę, suberk cukrų, druską, sudėk medų. Pakaitink ant vidutinės ugnies, kol mišinys įkais, bet neužvirs.
Puodą nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti kelias minutes.
Tuomet 2 stiklines mišinio po truputėlį, nuolat plakdamas šluotele, supilk į trynius. Svarbu, kad mišinys nebūtų per karštas – gali sutraukti trynius.
Supylęs abi stiklines, perpilk kiaušinių ir pieno mišinį atgal į puodą, jį statyk ant viryklės ir ant nedidelės ugnies nuolat plakdamas šluotele kaitink, kol ims tirštėti. Prireiks maždaug 15-20 minučių. Jei praėjus šiam laikui matysi, kad netirštėja, ugnį kiek padidink ir toliau kaitink plakdamas. Stebėk, kad neužvirtų! Mišinys neturi smarkiai sutirštėti – vis pakilnok šluotelę, kol pamatysi, kad jis tapo ne toks skystas ir lėčiau varva.
Puodą nukelk nuo ugnies, įmaišyk vanilę ir aliejų. Neišsigąsk – aliejus iš pradžių sunkokai norės sukibti su mišiniu. Intensyviai plakdamas šluotele aliejų nesunkiai įmaišysi.
Palik atvėsti, tuomet puodą uždenk ir statyk į šaldytuvą 4 valandoms arba nakčiai.
Kai mišinys atvės (ir lengvai sutirštės), trauk jį iš šaldytuvo ir jei pamatysi, kad nuo puodo sienelių atsiskyrė aliejaus, keliais intensyviais judesiais jį įmaišyk.
Supilk į paruoštą ledų gaminimo aparatą ir, atsižvelgdamas į naudojimosi instrukciją, pasigamink ledus.
Juos sukrėsk į plastmasinį uždengiamą indelį ir padėk į šaldymo kamerą 4 valandoms, kad sustingtų.
Ledai riebūs, tad į ledo luitą tikrai nesustings – prieš patiekiant pakaks vos kelias minutes palaikyt ištrauktus iš kameros.
P.S.
Ledus namuose gaminu jau labai seniai. Buvo visko – ir sėkmių, ir didelių nusivylimų, ir blankių skonių. Pastebėjau, kad ledams grietinėlės nepakanka vien išplakti, būtina ją pakaitinti su kitais ingredientais – antraip pagaminti ledai velsis burnoje, bus juntamas visai nemielas riebumas. Ši taisyklė pasitvirtino visuomet. Net fantastiškai skanūs gervuogių ledai turėjo itin nemalonų riebų poskonį.
Žalių kiaušinių bijotojams – geros naujienos! Jamie Oliveris ranką prie širdies pridėjęs garantavo, kad štai Britanijoje salmoneliozės visiškai nėra. Žalius kiaušinius gali gert kasdien! :) Lietuvoje, tikiu, taip drąsiai kalbėti nedrįstu niekas. Šiame recepte kiaušiniai termiškai apdoroti, visiškai nepavojingi ir ledams suteikiantys, na, tokį tikrą tikrą lediškumą.
* stiklinė kaip visuomet – 250 ml
Skanaus!
Šaltinis: Adventures in cooking
Anksčiau:
Graikiško jogurto ledai su pistacijomis
Recipe in English
~ olive oil ice cream ~
2 cups whole milk
1 cup cream
1/4 cup sugar
1/4 cup honey
3/4 teaspoon salt
3 egg yolks
1 tablespoon vanilla sugar or 1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup extra virgin olive oil
Heat the milk, cream, sugar, honey, and salt in a medium-sized saucepan over medium heat until the mixture becomes hot, but not boiling. Remove from heat and gradually drizzle 2 cups of the milk mixture into the bowl with the egg yolks, whisking constantly. Once the 2 cups have been incorporated, pour the egg yolk mixture back into the saucepan. Place the pan back onto the stovetop and cook over the lowest heat setting, whisking constantly, until the mixture has thickened, about 15-20 minutes. Remove from heat, and whisk in the olive oil and vanilla extract until combined. Allow to cool to room temperature, then cover and refrigerate for 4 hours or overnight.
Prepare your ice cream machine according to the manufacturer's directions. Remove the ice cream mixture from the refrigerator. There may be some separation between the olive oil and the rest of the mixture - just give it a good whisking right up until the moment you pour it into your ice cream maker. Allow the ice cream maker to churn according to the manufacturer's directions. Scoop the ice cream into a freezer-safe container. Seal it, place it in the freezer, and allow it to freeze for 4 hours before serving.
Enjoy!