meduolinis tortas

Kai savaitgalį klaidžiojom po miestą apsikabinę svaigiai meduoliniais prieskoniais kvepiančias chai latte, grįžtančiame namo autobuse kažkas ėmė lupti mandarinus, kaimynai parsinešė gražuolę eglę, o šįryt iš miegančio dangaus pasipylė purios snaigės, širdyje apsigyveno Kalėdos. Ir atsiminiau laiką namuos, močiutės kildinamos mielinės tešlos kvapą, mamą virtuvėje, tėtį, visuomet pasiruošusį išmaišyt, kas sunkiai maišoma, ir pakelt, kas nelengvai pakeliama. Ir išvirti spanguolių kisielių! Brolį ir save, dūzgiančius apie margaspalviais burbulais nubarstytą eglutę (būtinai būtinai jos matomiausioj vietoj kabėdavo varpelis), verčiančius ir vėl tvarkančius kambarius, tyliai prasmunkančius į virtuvę nugvelbti skanaus kąsnelio ar pasiūlyt vaikiškos pagalbos.

Ir kasmet, prieš Kalėdas, sugrįžta tas namų ilgesys. Ir kaskart, kilstelėjęs akis į kalendorių, suvoki, kad kuo toliau esi nuo jų, tuo tas laukimas brangesnis.

Bilietai jau kišenėje. Tik (beveik) trys savaitės!

Šis tortas ar, greičiau, meduolis su puriu, tirpstančiu burnoje, apelsinais kvepiančiu grietinės ir grietinėlės sluoksniu – puikus. Namai kvepėte kvepėjo švenčių laukimu! Patiko, kad į tešlą dedama smulkintų lazdynų riešutų – meduolis pavyko drėgnesnis nei jei būtų keptas vien su miltais. Manau, jį drąsiai galima būtų pagyvinti keliais šlakeliais mėgstamo stipresnio gėrimo.

~ meduolinis tortas ~

meduoliniam pagrindui:

200 g rudojo cukraus

šaukštelis cinamono

1/2 šaukštelio malto imbiero

1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių

po žiupsnį malto kardamono ir muskato

3 kiaušiniai

180 g liesos grietinės

200 g miltų

100 g lazdynų riešutų branduolių

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

baltajam sluoksniui:

180 g kambario temperatūros liesos grietinės

90 g cukraus pudros

2-3 apelsinai

3 šaukšteliai želatinos

200 g riebios plakamosios grietinėlės

tortui aptepti:

skystoko medaus, apelsinų marmelado arba žemės riešutų sviesto

Lazdynų riešutus sumalk visiškai smulkiai arba palik didesnių gabalėlių.

Cukrų, prieskonius ir kiaušinius suplak giliame dubenyje elektriniu plaktuvu, tuomet sudėk grietinę ir išmaišyk iki vientisos masės.

Atskirame dubenyje sumaišyk miltus, riešutus ir kepimo miltelius. Nuolat plakdamas, berk po kelis šaukštus sausojo mišinio, kol subersi visą ir gausi vientisą tešlą.

Ją supilk į 22 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais, padengtą kepimo popieriumi ir lengvai suteptą sviestu. Kepk iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar pyragas iškepė, patikrink mediniu smeigtuku arba peiliu – įsmeigti į pyrago vidurį, neturėtų aplipti tešla.

Meduolinis tortasPalik pyragą visiškai atšalti, atsargiai iškelk iš formos ir nulupk kepimo popierių.

Nutarkuok 1 nuplikyto apelsino žievelę ir išspausk abiejų sultis – tau prireiks 200 ml sulčių. Jei apelsinai mažoki ir sulčių pritrūktum, naudok dar vieną.

Grietinę suplak su cukraus pudra, apelsinų sultimis ir tarkuota žievele. Želatiną išbrinkink 3-4 šaukštuose pieno ir ištirpink garų vonelėje. Supilk ją į grietinės ir apelsinų sulčių mišinį, išmaišyk ir pastatyk į šaldytuvą 10 minučių, kol mišinys ims vos vos stingti. Grietinėlę išplak iki standžių putų, sudėk į grietinės ir sulčių mišinį, atsargiai išmaišyk ir padėk į šaldytuvą dar 10-20 minučių, kol ims tvirtėti, bet dar bus pakankamai skystas, kad galėtum pilti.

Išsipūtusią meduolio viršūnėlę gražiai nupjauk, kad susilygintų su kraštais. Meduolį padėk ant kepimo formos dugno (ir lengvai palaistyk mėgstamu stipresniu gėrimu, jei tik nori). Iš 2 ilgų maistinės plėvelės gabalų suformuok pliuso ženklą. Ant jo uždėk meduolį ir atsargiai įkelk į kepimo formą. Plėvele aplipink vidinius formos kraštus. Supilk baltąjį sluoksnį, išlygink ir padėk į šaldytuvą bent 2 valandoms arba nakčiai.

Likusius pyrago gabalėlius sutrink į trupinius. Meduolį atsargiai iškelk iš formos, nulupk plėvelę, kraštus patepk medumi, apelsinų marmeladu arba žemės riešutų sviestu ir aplipink trupiniais. Baltojo sluoksnio tepti nereikia – prie jo trupiniai lips lengvai.

Paruoštą tortą padėk į šaldytuvą dar bent valandai.

Beje. Meduolių tikrasis skonis atsiskleidžia po kelių dienų, tad ir mums tortas skaniausias buvo dar dienelę praleidęs šaldytuve.

Skanaus!

Adaptuota pagal Cake Time receptą

Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    Jurgita dėkoja Jurgitai :) išties ačiū už gražius žodžius ir kad nepatingi užsukti!

    beje – smagu buvo atrasti tavo puikų kūrybos kupiną puslapį – negaliu nepalinkėt įkvėpimo taip pat :)

  2. 3
    Jurgita

    Sveika, Jurgita. Noriu pasakyt, jog Tavo tinklapis ir receptai labai jaukūs ir mieli. Nemėgstu „tiesiog“ receptų, kur tik nuogos raidės skrandžio tuštumai užpildyti… ir jokios šilumos. Tavo tinklaraštyje daug Meilės. O tai yra svarbiausias ingredientas VISKAME. Taip ir norisi susitikti ir dalintis, dalintis, dalintis viskuo, kas tik kvepia kūryba! :) Galbūt taip ir bus. :) Dideliausios Tau sėkmės ir įkvėpimo… :)

  3. 9
    marrti

    Kai žiūriu į šias nuotraukas iš kart noriu namo, storų močiūtiškų kojinių ir kakavos. Ir visai nesvarbu, kad namai pas mamą vos už tų 50 km. Bet tavo ilgesys daug stipresnis, daug daugiau mylių :)

  4. 10
    Kristina

    oi kaip skanu… as kaip tik sirguliuoju, o toks tortas tikrai isvarytu sloguti :) Ir as vaziuoju namo Kaledoms, tikiuosi bus baltos kaledos, bet ne per daug! :D Smagiu artejanciu svenciu! :)

  5. 12
    Indrė

    aš įžangas suvalgyti norėčiau… tirpsta širdelė skaitant, įsivaizduojant, išgyvenant… kas kartą… Smagu dėl bilietų :)!! 4-os Kalėdos bus ne namie :)) Bet… žiemą gerai, žiemą būna Kalėdos :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *