varškės apkepas

Vasara tikriausiai prasidėjo ir baigėsi dar kovo mėnesį ir į Londoną (vėl) (galbūt) ateis, matyt, tada, kai aš būsiu Vilniuj. Sako, miestui gresia potvyniai, o visuomeniniam transportui – baisingi vėlavimai. Aną savaitę 2 mln litrų vandens (gerai jau, vandens iš vamzdžių, ne lietaus) užtvindė vieną metro linijų, o mūsų kiemelyje esančios terasos stogas prakiuro ir vanduo plonomis srovelėmis skalauja ką tik išplautus drabužius. Šiandien lyja nuo pat ryto, o aš vis dar neturiu botų (labai neapgalvotas mindžiukavimas vietoj). O taip, mes čia turim daug vandens. Ei, gal kam reik daržus laistyt?!

Bent jau braškių senokai pilni turgūs. Pačių saldžiausių trešnių ir šilauogių, kurias užsispyrusiai vadinu mėlynėmis. Trinam jas su cukrumi, valgom vienas, tas uogas, spjaudom kauliukus juokdamiesi, kad va štai ten kitąmet tiksliai išdygs trešniamedis. Kepam varškės apkepus – nes vasarą, kokia ji bebūtų už lango – norisi šio to lengvo. Puraus. Kvepiančio vanile. Ir su varške. Užsidedam šaukštą grietinės, it spalvingų segių prisaigstom uogų ir… na, matot patys. Visgi vasara yra dalykas.

Varskes apkepas

~ varškės apkepas ~

1/2 stiklinės* manų kruopų

1 stiklinė pieno

80 g sviesto

3/4 stiklinės (150 g) cukraus

šaukštas vanilinio cukraus

3 kiaušiniai

800 g varškės

Manų kruopas užpilk pienu ir palik brinkti 15 minučių.

Sviestą ištirpink ir palik truputį atvėsti.

Varskes apkepas

Dubenyje varškę pertrink šakute – galima ir per sietelį, jei noris švelnesnio apkepo.

Kiaušinių trynius atskirk nuo baltymų. Trynius išsuk su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, o baltymus išplak iki standžių putų.

Į varškę įmaišyk išbrinkusias manų kruopas su pienu, sviestą, kiaušinių trynius su cukrumi ir, galiausiai, labai švelniai – baltymus.

varskes-apkepas-31

Tešlą sudėk į trupučiu sviesto pateptą kepimo formą, išlygink paviršių ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę 40-45 minutėms, kepimo laikas labai priklauso nuo orkaitės. Iškepęs apkepas bus gražiai gelsvas ir nekliuksės pajudintas.

Apkepas labai purus, tad tik ką ištrauktą iš orkaitės gali būti sunku atpjauti – palik kuriam laikui orkaitėje, kad kiek sutvirtėtų. (Nors aš nepalikčiau, toks jis man – pats skaniausias :)

*P.S. man tikrai kartais labai patogu ingredientus matuot stiklinėmis. Primenu, kad manoji kaip visad – 250 ml.

Skanaus!

Varskes apkepas

Pasidalinkite:

18 Comments

Add Yours
  1. 3
    Jurgita

    Giedre :)) Reiks kada papasakot mano stalų istorijas – jos visos ypatingos :))
    Ir skanaus apkepo – aš ir vėl jo noriu. Eisim varškės :)

  2. 4
    photo sprinkles

    nepatikesi – mamos uzsiprasiau varskes apkepo :) aciu uz priminima, nes pries keleta menesiu apie varskes apkepa labai galvojau :) aha! dabar matau koks tavo “stalas“. labai puikus, beigi lengvai pavagiamas – capt ir nera :) 100% kad parsiveziu koki pagali is kaimo :)

  3. 6
    Kristina

    Oi kaip skanu… toks purus tas tavo apkepas atrodo, noriu!!! Ir as kazkaip apsileidau, vis tikiuosi, kad tas lietus baigsis tai ir neperku tu botu :) Bet gal reiks vistiek isisgyti :)

  4. 7
    Jurgita

    Ir aš mėlynių noriu. Labai tikiuos, kad dar spėsiu grįžt ir dar rasiu miškuos :)
    Ir ačiū už nuotraukas – širdžiai mielas komplimentas..:)

  5. 8
    Jurgita

    Lina, iš cottage cheese nebandžiau, tiesą sakant. Nors pamenu, kad kažką kepiau varškinio su juo, bet skonis labai prastas buvo. Gal varškėčius… Neiškepė visai, ne, nevykęs dalykas. Gaila, nieko patart negaliu, nebent su rikota mėgint… Aš perku lenkišką varškę, kaip jau minėjau aukštėliau :)

  6. 11
    Jurgita

    Indre, Lina, pažįstamos mintys :) Dabar atradau labai geros lenkiškos varškės, tad kelionės namo laukt nebereik :)
    Ir ačiū ačiū.. Alpt nereik, bet miela girdėt. Labai :)

  7. 12
    Lina

    Jurgita, o tu sita skanesta iskepi is cottage cheese ar perki (darai) lietuviska varske? Nes bent jau man, asmeniskai, is norvegisko cottage cheese varskes apkepas ne toks skanus,purus kaip kad is lietuviskos tikros varskes.

  8. 13
    Jurgita

    Lyja, lyja ir vis lyja. :) Kaip ten bebūtų, vasaros lietus yra kitoks, vis tiek didesnė tikimybė, kad sulauksim bent vienos popietės kada galima nusimest šiltesnį megztuką.
    O apkepas tai paprastai tobulas, toks kaip nuo pat vaikystės skanaujamas. Universalus, žiemą – su cinamono kepure, vasarą – spalvingomis uogomis. Beje, kad ir kaip mėgčiau šilauoges, be proto pasiilgstu mėlynių, ech… Jurgita, pagyrimas už paskutines nuotraukas, niekada nemaniau, kad tai kas likę po suvalgytų uogų gali taip estetiškai atrodyti ;)

  9. 14
    Rennie

    Po tokių nuotraukų ir aš kuo greičiausiai kepčiau varškės apkepą, bet vasarnamyje neturiu orkaitės, o lauko kepsninėje juk jo neiškepsiu :)

  10. 16
    Indrė

    Lina, paspausčiau LIKE :))) Skanaus apkepo Lietuvoje! (aš čia kasdien cottage cheese valgau), bet varškės manija Lietuvoj visas atostogas užpuolus būna… :) Oi bais į temą, Jurgita tas apkepas :)

  11. 17
    Lina

    Na juokas,atsidarau komentaru laukeli,kad aikteleti del sito grozio ir skanumo, o ten Indres komentaras atkartoja mano mintis:-)) Ir as kepsiu varskes apkepa, kai tik grisiu i Lietuva:-)))

  12. 18
    Indrė

    Ha! Aš šiandien kaip tik pasvajojau apie TĄ varškės pyragą, kaip kepsiu, grįžus Lietuvon, jį be pagrindo ir bus jis man varškės apkepu, ir dar galvojau kokias uogas tada dėsiu… Oh, visas krausiu, semsiu vitaminus saujom :)
    Aš alpstu dėl Tavo nuotraukų :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *