duona su morkomis ir graikiniais riešutais

duona su morkomis ir graikiniais riesutaisDuonkepės vis dar neturiu. Ir kol kas nežadu įsigyti. Kam, kai štai tokią (nykštys į viršų) duoną galima išsikepti namuose esančioje orkaitėje. Iš miltų, morkų, riešutų, jogurto, pieno. Ir šiek tiek sodos. Sako, įvairių variacijų soda bread populiari Airijoje. Mano žmogus, kuriam teko laimė lankytis tuose kraštuose, pasakojo, kad vietos prekybos centruose parduodamų soda bread galėdavo ragauti tik labai (labai labai, pabrėžė) alkanas. Nes ten duona su jaučiamu sodos skoniu ir besivelianti burnoje, cituoju. Sakė, vietiniai valgė ir nesuprato, kodėl lietuviai raukosi ir kalba apie kažkokią Lithuanian black rye bread. Tiesa, turint omeny, kad tie patys vietiniai įtartinai žvelgdavo į lietuvius, graužiančius žalius agurkus, nieko keista. Skirtingų tautų mitybos įpročiai turi žavesio :)

Manoji soda bread buvo įvertinta išsyk suvalgius pusę kepaliuko. Be galo vykusi. Smarkiai greitai pagaminama. Jokio minkymo ir kildinimo. Kasdien valgyt turbūt nebūtų labai sveika (nes, sako, sveikiausia – juoda, ruginė, raugu kildinta, stambaus malimo, su stambiais grūdais, sėlenom ir pan., duona), bet retsykiais – oi, kaip skanu. Ragauti šiltą ir su sviestu. Tuo tikru, grietinėlės. Ir keliomis sūrio riekelėmis.

~~~

~ duona su morkomis ir graikiniais riešutais ~

350 g kvietinių miltų (arba tų, kuriuos naudoji kepdamas pyragus)

150 g viso grūdo ruginių miltų

šaukštelis druskos

2 nedidelės morkos (arba 150 g)

sauja skrudintų graikinių riešutų

300 ml jogurto (tinka 3 proc. riebumo)

2 šaukšteliai sodos kepimui

125 ml pieno

Orkaitę įkaitink iki 210 laipsnių.

Sumaišyk abiejų rūšių miltus ir druską, įmaišyk smulkia tarka sutarkuotas morkas, graikinius riešutus, jogurtą su jame nugesinta soda. Galiausiai supilk pieną – pilk po truputį tiek, kad galima būtų suformuoti minkštą, šiek tiek lipnią tešlą.

Stalą pabarstyk miltais, ant jų išversk tešlą ir suformuok kamuolį.

Kepimo skardą padenk kepimo popieriumi, ant jo paguldyk tešlos kamuolį, lengvai suplok viršų ir pašauk į įkaitintą orkaitę.

Kepk 35-40 min., kol gražiai pakils, paruduos ir, pabarbenus viršų, atrodys tuščiavidurė :)

Labai skani šilta, ne mažiau puiki atvėsusi, lengvai drėgna duona. Pavyks išsikepti ir pusryčiams, nes pagaminti užima visai mažai laiko. Kad nesudžiūtų, saugok maišelyje, geriausia – popieriniame. Begalę kartų išmėginta, todėl drąsiai rekomenduoju.

Skanaus!

~~~

Recipe in English

~ quick carrot and walnut bread ~
350 g plain flour
150 g wholemeal flour
1 teaspoon salt
2 teaspoons bicarbonate of soda
150 g (or 2 small ones) carrots, peeled and grated
handful of walnut pieces, toasted
300 ml low-fat Greek yogurt
125 ml milk
Turn the oven to 210C.
Mix the flours, salt, then stir in the carrots, walnuts and yogurt,
mixed with bicarbonate of soda, followed by enough of the  milk to
make a soft, quite sticky dough.
Tip onto a floured surface and form a ball, put on a baking sheet,
slash the top and bake for 35-40 min. until risen and cooked. It
should sound hollow underneath when you tap it.
Perfect for breakfast, good and tasty either warm or cold.

~~~


Enjoy!

Šaltinis: BBC Easy cook, Issue 33, Spring 2010.

Pasidalinkite:

22 Comments

Add Yours
  1. 1
    jurate

    nereikia nei sodos saulegrazoms, uzmerkiau lukstentas saulegrazas i virinta vandeni, sios pazaliavo ir prie indo krastu zalesiai buvo susitelke. Gal kas zinot kame saknys

  2. 2
    liu

    Tikrai taip, tiek saulegrazos, tiek moliugu seklos reaguoja su soda ir igauna ta radioaktyvia zalia spalva. O vat graikiniai riesutai, kiek teko pastebeti – pajuoduoja. Taip nutinka, kai kepinys turi kiek per daug sodos. Skonio nekeicia ir valgyti saugu. Tik atrodo idomiai taip.. :)
    Beje, ‘googlindama’ sia ‘problema’ atradau, kad taip galima iskepti zalios spalvos sausainiu Helloween’ui, pvz kaip kad cia: http://acraftygourmet.blogspot.co.uk/2012/11/sunflower-seed-flour-recipe-vegan-gluten-free-green-cookie.html
    ;)

  3. 3
    Jurgita

    česnakas spalvą pakeitė nuo rūgšties (acto) – lygiai taip pat bus, jei jį sulaistysi citrinos sultimis :)

    o štai saulėgrąžos… mįslė, žinok.su kažkuo sureaguoja, gal su soda? daugiau variantų neturiu. ir kodėl būtent saulėgrąžos – neįsivaizduoju..

  4. 4
    aure

    turiu klausimą:] kiek kepiau šią, bananų ir pan. duoneles mano dedamos saulėgrąžos pažaliuoja O_0 (per Velykas neįtikinau sesers, kad NE, neįbėriau netyčia kiaušinių dažų:D) tešla nesikeičia, tik pačios saulėgrąžos tampa ryškios samaninės spalvos. mėginau maximines, lietuviškas ekologiškas – rezultatas tas pats. kodėl? :( pamenu, 9 metų būdama marinavau agurkus, tai česnakas po mėnesio tapo elektrinės spalvos… ar aš ragana? :D skoniui tas žalumas netrukdo, bet kažkaip nejauku žiūrėti :D

  5. 5
    Jurgita

    Fail’as :)) Na, bent jau traškučiai skanūs :)
    Ryžių miltai tikrai ne viskam tinka – pyragas iškepė skanus, bet va blynai man visai nepatiko, vos vartyt galima buvo. Tikriausiai reik maišyt perpus su įprastais kvietiniais…

  6. 7
    Indrė

    Ryžių miltai netinka šią duoną kepti (net ir su ksantano guma dėl lipnumo :)) :D Riekelėmis fail’as skrudinasi dabar orkaitėje :) buižiukas toks ir pagal skonį, bet nėra to, ko nesuvalgyčiau vis tiek kažkokiu būdu :) bent išmėginau, ir dabar mėginsiu žinau kaip vėl – ogi pagal receptą! :))
    p.s. šią duonelę turiu MUST do sąrašiuke nuo tų laikų, kai nesisukiojau virtuvėje ;)
    Linkėjimai!

  7. 8
    Jurgita

    Gintare, ačiū už komentarą – puikią alternatyvą miltams pasirinkot :)
    Man ši sodos duona – viena skaniausių ragautų, morkos ir riešutai čia ypač dera :) Džiugu, kad patiko!

  8. 9
    Gintarė

    Viso grūdo ruginius miltus pakeičiau avižiniai dribsniais, o sodą – kepimo milteliais :) Iškepė greitai ir be proto skaniai… Patys geriausi vėlyvi šeštadienio pusryčiai :) Su sviestu, sūriu, pomidoriukais, bazilikais, keptais kiaušiniais, balinta kava. Let’s stuck in this moment for hours, please :)

  9. 10
    duonosirzaidimu

    fausta… Spaudau mygtukus ir nežinau, ką tau patarti. Gaila kaip! Man taip niekad nebuvo, kas kartą pavykdavo idealiai, lyg kepčiau pirmąsyk. Čia vienas tų receptų, kurie daug kartų išmėginti ir drąsiai rekomenduojami.. O kiek pylei pieno? Jogurto naudojai ne per mažai? Gal dar miltų pagailėjai? Aš naudoju 250 ml stiklinę, kurioje telpa 160 g miltų. Vadinasi, kvietinių miltų reikėtų supilti 2 1/4 stiklinės, o viso grūdo ruginių – beveik 1 stiklinę. Tešla turėtų būti minkšta, gali būti kiek lipni, bet tikrai ne kieta, pieno paprastai supilu visus 125 ml. Jei atrodytų per lipni, išvertusi ant stalo pavoliok miltuose.
    Kitą sykį bandyk tiksliai tiksliai ingredientus sunaudot, privalo pavykti. Tikrai privalo :)

  10. 11
    fausta

    Perskaičius aprašymą susižavėjau šia duona :) bet gaminant buvo absoliutus fiasko… Duona per šonus keistai ir smarkiai išsižiojo, o perpjovus paaiškėjo, kad vidurys visiškai žalias žalutėlis… nors kepiau 40 minučių… Ar gali būti,kad per mažai įpyliau pieno ir tešla buvo per kieta, todėl taip ir atsitiko? Labai noriu pabandyti dar kartelį kepti :)

  11. 12
    duonosirzaidimu

    Lina, manau, galima ir be sodos.Tik kepimo miltelių reikėtų dėti dvigubai daugiau, maždaug 4 šaukštelius.
    Kepimo miltelių nereikia įmaišyti į jogurtą, juos sumaišyk su miltais ir toliau gamink pagal receptą.

  12. 13
    lina

    sveiki, norejau paklausti ar sodos negalima keisti kepimo milteliais? ten kur esu nelabai galeciau rasti, o kepimo milteliu turiu…aciu

  13. 14
    duonosirzaidimu

    Dziuga, galima ir be riešutų, nors jie čia ir smagiai dera. Esu bandžiusi dėti skrudintas moliūgų sėklas – taip pat neprastas variantas :) Dar galima mėgint su skrudintom saulėgrąžų sėklom, jei panelė jas gali valgyti.

    Tikiuosi, patiks :)

  14. 15
    Dziuga

    Norejau uzklaust, ar imanoma be riesutu? Arba bent jau juos kuom nors pakeisti? Mano mergina alergiska riesutams :( o taip norisi issikepti duonos…

  15. 17
    duonosirzaidimu

    Citrina ir bulve, būtinai išmėgink, turbūt nėr paprasčiau ir greičiau pagaminamos duonos :)

    Simona, negaliu ginčytis :) Tik kad džiaugiaus pusryčiams bent geltono radus :))

  16. 20
    duonosirzaidimu

    Rima, aha, karvutes ir aš myliu :))

    Žiupsneli, greičiausiai. Gal kepyklėlinės būtų skanesnės nei masinės gamybos. Čia jau negaliu teigti ir remiuos tik subjektyvia vyriškio nuomone :) Bent jau naminė tikrai vykusi :)
    Išmėgink būtinai, aš dar tikrai mėginsiu kitokių skonių.

  17. 21
    Žiu

    Na aš Airijoj nebuvau, bet ten gyvenantys draugai atvežė kepaliuką paragaut ir man labai labai patiko. Ir jokios sodos nesijautė. Gal reikia žinot, kur pirkt?

    Pati neprisiruošiu iškept, bet kažkada tikrai bandysiu ;-)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *