Duonkepės vis dar neturiu. Ir kol kas nežadu įsigyti. Kam, kai štai tokią (nykštys į viršų) duoną galima išsikepti namuose esančioje orkaitėje. Iš miltų, morkų, riešutų, jogurto, pieno. Ir šiek tiek sodos. Sako, įvairių variacijų soda bread populiari Airijoje. Mano žmogus, kuriam teko laimė lankytis tuose kraštuose, pasakojo, kad vietos prekybos centruose parduodamų soda bread galėdavo ragauti tik labai (labai labai, pabrėžė) alkanas. Nes ten duona su jaučiamu sodos skoniu ir besivelianti burnoje, cituoju. Sakė, vietiniai valgė ir nesuprato, kodėl lietuviai raukosi ir kalba apie kažkokią Lithuanian black rye bread. Tiesa, turint omeny, kad tie patys vietiniai įtartinai žvelgdavo į lietuvius, graužiančius žalius agurkus, nieko keista. Skirtingų tautų mitybos įpročiai turi žavesio :)
Manoji soda bread buvo įvertinta išsyk suvalgius pusę kepaliuko. Be galo vykusi. Smarkiai greitai pagaminama. Jokio minkymo ir kildinimo. Kasdien valgyt turbūt nebūtų labai sveika (nes, sako, sveikiausia – juoda, ruginė, raugu kildinta, stambaus malimo, su stambiais grūdais, sėlenom ir pan., duona), bet retsykiais – oi, kaip skanu. Ragauti šiltą ir su sviestu. Tuo tikru, grietinėlės. Ir keliomis sūrio riekelėmis.
~~~
~ duona su morkomis ir graikiniais riešutais ~
350 g kvietinių miltų (arba tų, kuriuos naudoji kepdamas pyragus)
150 g viso grūdo ruginių miltų
šaukštelis druskos
2 nedidelės morkos (arba 150 g)
sauja skrudintų graikinių riešutų
300 ml jogurto (tinka 3 proc. riebumo)
2 šaukšteliai sodos kepimui
125 ml pieno
Orkaitę įkaitink iki 210 laipsnių.
Sumaišyk abiejų rūšių miltus ir druską, įmaišyk smulkia tarka sutarkuotas morkas, graikinius riešutus, jogurtą su jame nugesinta soda. Galiausiai supilk pieną – pilk po truputį tiek, kad galima būtų suformuoti minkštą, šiek tiek lipnią tešlą.
Stalą pabarstyk miltais, ant jų išversk tešlą ir suformuok kamuolį.
Kepimo skardą padenk kepimo popieriumi, ant jo paguldyk tešlos kamuolį, lengvai suplok viršų ir pašauk į įkaitintą orkaitę.
Kepk 35-40 min., kol gražiai pakils, paruduos ir, pabarbenus viršų, atrodys tuščiavidurė :)
Labai skani šilta, ne mažiau puiki atvėsusi, lengvai drėgna duona. Pavyks išsikepti ir pusryčiams, nes pagaminti užima visai mažai laiko. Kad nesudžiūtų, saugok maišelyje, geriausia – popieriniame. Begalę kartų išmėginta, todėl drąsiai rekomenduoju.
Skanaus!
~~~
Recipe in English
~ quick carrot and walnut bread ~
350 g plain flour
150 g wholemeal flour
1 teaspoon salt
2 teaspoons bicarbonate of soda
150 g (or 2 small ones) carrots, peeled and grated
handful of walnut pieces, toasted
300 ml low-fat Greek yogurt
125 ml milk
Turn the oven to 210C.
Mix the flours, salt, then stir in the carrots, walnuts and yogurt, mixed with bicarbonate of soda, followed by enough of the milk to make a soft, quite sticky dough.
Tip onto a floured surface and form a ball, put on a baking sheet, slash the top and bake for 35-40 min. until risen and cooked. It should sound hollow underneath when you tap it.
Perfect for breakfast, good and tasty either warm or cold.
~~~
Enjoy!
Šaltinis: BBC Easy cook, Issue 33, Spring 2010.