cantucci su migdolais ir pistacijomis

Cantucci (kitaip – cantuccini arba biscotti di Prato) – itališkų biscotti rūšis, kilusi iš Prato miesto, esančio netoli Florencijos. Sausainėliai tradiciškai patiekiami su taure labai saldaus ir šalto Vin Santo ir valgomi mirkant į jį – patys vieni yra kietoki tarsi džiūvėsėliai; kitais kartais – puodeliu espresso ar cappuccino kaip žavus skanėstas. Jei saldumynų namuos negamini ar prieš kepdamas nori išmėginti jų skonį, puikių cantucci gali paragauti mano viename mylimiausių itališkų restoranų, besiglaudžiančių Universiteto gatvelėje Vilniaus senamiestyje.

Cantucci pagaminami ir iškepami labai greitai, todėl puikiai tinka nustebinti netikėtai tarpdury išdygusius draugus. Sausainėliai-džiūvėsėliai smagūs dar ir tuo, kad juos galima kepti su riešutais, džiovintais vaisiais, galima sumaišyti saldžią arba sūrią tešlą, įtarkuoti Parmezano, įberti pipirų, rozmarinų. Galiausiai, cantucci gali būti puikiausia kalėdinė dovana mylimiausiems: belieka tik dailiai supakuoti į margas dėžutes ar permatomus maišelius, perrišti kaspinėliu ir padėti po eglute – valia jūsų fantazijai!

cantucci~~~

~ cantucci su migdolais ir pistacijomis ~

245 g kvietinių miltų (ir dar truputis stalui pabarstyti)

140 g cukraus

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto

2 dideli kiaušiniai

smulkiai tarkuota apelsino žievelė

po gerą saują migdolų ir gliaudytų pistacijų (tinka ir sūdytos)

sviesto kepimo skardai ištepti

 

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Dubenyje mediniu šaukštu arba plaktuvu sumaišyk miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilės ekstraktą, kiaušinius ir smulkintą apelsino žievelę.

Įmaišyk nesmulkintus migdolus ir pistacijas.

Tešlą padalink į 3 lygias dalis.cantucci

Miltais pabarstyk stalą, imk po vieną tešlos dalį ir delnais iškočiok iki gana ilgo, maždaug 4 cm skersmens ritinėlio.

Ritinėlius guldyk į sviestu pateptą kepimo skardą, lengvai suplok delnu viršų ir kepk 20-25 min. arba kol šiek tiek paruduos.

Praėjus laikui, trauk iš orkaitės, imk aštrų peilį ir supjaustyk maždaug 1 cm pločio sausainėlius.

Sausainėlius sudėk į skardą ir pašauk į orkaitę dar kelioms minutėms, kad papildomai padžiūtų.

Skanaus!

~~~

Recipe in English

~ biscotti cantucci ~
245 g plain flour, plus extra for dusting
140 g caster sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon vanilla extract
2 large eggs
finely grated zest of 1 orange
handful of almonds and pistachio nuts (salted will do)
Preheat the oven to 180 C.
Beat together the flour, sugar, baking powder, vanilla, eggs, orange
zest in a food mixer or by hand. Fold in the nuts.
On a floured surface, shape the dough into 3 sausages about 4 cm wide
and place on a greased baking tray. Bake for 20-25 minutes.
Remove from the oven and slice on a slant into biscuits about 1 cm
thick.
Return the biscuits to the oven for a few minutes to let them finish
drying out and turn golden brown.
Serve cooled with a chilled glass of Vin Santo.

Enjoy!

Šaltinis: Delicious magazine, May 2009.