cantucci su migdolais ir pistacijomis

Cantucci (kitaip – cantuccini arba biscotti di Prato) – itališkų biscotti rūšis, kilusi iš Prato miesto, esančio netoli Florencijos. Sausainėliai tradiciškai patiekiami su taure labai saldaus ir šalto Vin Santo ir valgomi mirkant į jį – patys vieni yra kietoki tarsi džiūvėsėliai; kitais kartais – puodeliu espresso ar cappuccino kaip žavus skanėstas. Jei saldumynų namuos negamini ar prieš kepdamas nori išmėginti jų skonį, puikių cantucci gali paragauti mano viename mylimiausių itališkų restoranų, besiglaudžiančių Universiteto gatvelėje Vilniaus senamiestyje.

Cantucci pagaminami ir iškepami labai greitai, todėl puikiai tinka nustebinti netikėtai tarpdury išdygusius draugus. Sausainėliai-džiūvėsėliai smagūs dar ir tuo, kad juos galima kepti su riešutais, džiovintais vaisiais, galima sumaišyti saldžią arba sūrią tešlą, įtarkuoti Parmezano, įberti pipirų, rozmarinų. Galiausiai, cantucci gali būti puikiausia kalėdinė dovana mylimiausiems: belieka tik dailiai supakuoti į margas dėžutes ar permatomus maišelius, perrišti kaspinėliu ir padėti po eglute – valia jūsų fantazijai!

cantucci~~~

~ cantucci su migdolais ir pistacijomis ~

245 g kvietinių miltų (ir dar truputis stalui pabarstyti)

140 g cukraus

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto

2 dideli kiaušiniai

smulkiai tarkuota apelsino žievelė

po gerą saują migdolų ir gliaudytų pistacijų (tinka ir sūdytos)

sviesto kepimo skardai ištepti

 

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Dubenyje mediniu šaukštu arba plaktuvu sumaišyk miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilės ekstraktą, kiaušinius ir smulkintą apelsino žievelę.

Įmaišyk nesmulkintus migdolus ir pistacijas.

Tešlą padalink į 3 lygias dalis.cantucci

Miltais pabarstyk stalą, imk po vieną tešlos dalį ir delnais iškočiok iki gana ilgo, maždaug 4 cm skersmens ritinėlio.

Ritinėlius guldyk į sviestu pateptą kepimo skardą, lengvai suplok delnu viršų ir kepk 20-25 min. arba kol šiek tiek paruduos.

Praėjus laikui, trauk iš orkaitės, imk aštrų peilį ir supjaustyk maždaug 1 cm pločio sausainėlius.

Sausainėlius sudėk į skardą ir pašauk į orkaitę dar kelioms minutėms, kad papildomai padžiūtų.

Skanaus!

~~~

Recipe in English

~ biscotti cantucci ~
245 g plain flour, plus extra for dusting
140 g caster sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon vanilla extract
2 large eggs
finely grated zest of 1 orange
handful of almonds and pistachio nuts (salted will do)
Preheat the oven to 180 C.
Beat together the flour, sugar, baking powder, vanilla, eggs, orange
zest in a food mixer or by hand. Fold in the nuts.
On a floured surface, shape the dough into 3 sausages about 4 cm wide
and place on a greased baking tray. Bake for 20-25 minutes.
Remove from the oven and slice on a slant into biscuits about 1 cm
thick.
Return the biscuits to the oven for a few minutes to let them finish
drying out and turn golden brown.
Serve cooled with a chilled glass of Vin Santo.

Enjoy!

Šaltinis: Delicious magazine, May 2009.

Pasidalinkite:

21 Comments

Add Yours
  1. 2
    duonosirzaidimu

    Vadinas, etimologiją išsiaiškinau ne visai į lankas :))
    Dėkui ir tikrai taip, svarbiausia, kad skanūs :)

  2. 3
    Citrina ir bulve

    Jurgita, cantucci ir biscotti, kaip ir tu paaiškinai, skiriasi tuo, kad biscotti reiškia sausainėliai ir gali būti patys įvairiausi. Cantucci dar kitaip vadinami Biscotti di Prato, nes būtent iš Prato yra kilę, ir mūsų turimose Toskanos virtuvės knygose vartojami sinonimiškai.
    Kita vertus, Vikipedijoj aiškina kiek kitaip. Sako, kad vienintelis tikras pavadinimas yra cantucci arba cantuccini, kurie gaminami su migdolais ir kedro riešutais, o Biscotti di Prato gali būti patys įvairiausi ir dažnai nukrypstantys nuo tradicinio recepto (http://it.wikipedia.org/wiki/Biscotti_di_Prato).
    Na bet šiaip ar taip, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, svarbu, kad sausainėlis yra skanus :)

  3. 4
    duonosirzaidimu

    Sveika,
    vanilės ekstraktą perku Marks and Spencer, dar gali būti sveiko maisto krautuvėlėse. Prekybos centruose kol kas matyti neteko, keista, Londone pačiam mažiausiam rast įmanoma… Kai neturėdavau, kvapui įlašindavau kelis lašus Dr.Oetker vanilės aromato, jo tikrai visur rast įmanoma :) Iš esmės ir vanilinis cukrus suteikia puikų aromatą ir skonį.

  4. 6
    duonosirzaidimu

    Karolina, būdavo būdavo, pirmą sykį kepant senoj orkaitėj pakepė kaip reikiant neapsižiūrėjus :)

    Indre
    , imsi italą už atlapų, geraaai :)) Papasakok, lauksiu.

  5. 8
    Karolina

    Taip šie yra patys geriausi, su vienu ar be vieno kiaušinio, biscotti ar cantucci. Gaminta šimtus kartų, visada gavosi kuo puikiausiai, nors ir šonai kartais labiau padegdavo nei reikia :)

  6. 9
    duonosirzaidimu

    Dalia, vieni paprasčiausių po kokosinukų, sakyčiau :)

    Sima, pistacijos tokių dailių žalių sagučių juose pridėlioja :))

    Ačiū, merginos.

  7. 12
    duonosirzaidimu

    Egle, fain, kad pasisėmei idėjų :)

    Citrina ir bulve, būna būna :) Lauksiu tavųjų :) Kaip patiko mintis įpilt truputį vyno į tešlą, yay! Tik žiūrėk, įžangoj į receptą papasakok, kuo skirias cantucci nuo biscotti, ką Citrina apie tai pasakytų :)

    Ineta, ačiū :) Ir lengvučiai, ir skanūs, ir šiaip simpatiški – paprastumų paprastumas, tavo mama žino, kas skaniausia :))

    egidija, dėkui, smagios tokios dovanėlės :) Aš šokoladinių saldainių prigaminau :)

    aguonėle, išties daug kas tinka, kepiau ir su cukruotais imbiero gabalėliais, ir su džiovintais vaisiais, norėčiau dar nesaldžių paragaut :)

    Indre, skiriasi tik regionu, cantucci kilę iš Toskanos, ir valgymo būdu – mirkomi vyne :) Dar sakoma, kad į juos deda anyžių ir gamina mažyčius, bet abiem pasiūlymais originalus receptas nesiūlė naudotis. Nesvarbu, kad gamyba tokia pat kaip biscotti, svarbu, kad pavadinimas skiriasi ir kiekvienas italas mušis į krūtinę sakydamas, kad skirtumas yra :) Galiausiai, itališkai „sausainis“ yra „biscotto„, vadinas, tai bendrinis žodis, o tų „biscotti“ rūšių gali būt n+1: cantucci, amaretti ir t.t. :) Paklausk kaimyno, su kuriuo makaronus gaminai ;)

  8. 13
    Indre

    Ok, aš žiauriai panašiai kepu biskočius (net nuėjau pasitikrinti recepto) – vieno kiaušinio skirtumas. Tada nesuprantu, kuo jie skiriasi vieni nuo kitų :)

  9. 15
    egidija

    ohoho kokie bello belissimo :) ir tikrai puikiai tinka dovanelems – per praeitas Kaledas tuos skanius dziuvesiukus po eglutem rado ir mano artimieji :)

  10. 16
    Ineta

    Gražuoliai, gražuoliukai, gražuolėliai tie tavo cantucci :) Taip vilioja jie mane…
    Mano mamai tokie visoki ale džiūvesėliai tai aukščiau visko, nereik jai nei tortų, nei pyragų, tad žinau jau kuom ją pradžiuginsiu:)))

  11. 17
    Citrina ir bulvė

    Jurgita, nepatikėsi! Aš kaip tik sukiojausi virtuvėj ir dėliojau ingredientus… kantučiams!! Susivokiau, kad baigėsi migdolai, tad atidėjau rytdienai. Prisėdau prie kompo, žiū, ogi… atkeliavo taviškis kantučių receptėlis! :) Atrodo nuostabiai. Ir mirkant į vin santo – pasaka! Aromatui dar į tešlą galima įpilti keltą šaukštelių vin santo arba kito saldaus vyno.
    O Kalėdom man dar nekvepia. Nea. Ginkdie. Nors mieste jau matėme eglutėmis papuoštus žibintus. Bet, žmonės, palaukime bent gruodžio pradžios! ;)

  12. 18
    duonosirzaidimu

    Merginos, o man Kalėdom dar nė nekvepia… Pernai jau rugsėjį lakstė šiurpuliukai, o šiemet.. Nežinau. Lietuvoj oras įpareigoja, o čia dar toks gražus ruduo su auksiniais lapais, saule ir pošiltėm dienom.
    Labai laukiu to jausmo…
    Asta, įžangoj Kalėdos atsidūrė visai netyčia, užteko vieno žvilgsnio į kalendorių ir pavartyti kelis kalėdinius žurnalus su dovanų idėjomis :)

    Mademoiselle, ir ten, kur tu, tikiu, atsiras žmonių, laukiančių Kalėdų, apsidairyk :)

  13. 19
    Eglė

    kaip tik galvojau, ką namiškiams padovanojus Kalėdų proga lengvai transportuojamo ir tinkamo visiems skoniams, ir bac, kaip tik tavo įrašas su užuomina į tai! Manau, galvos sukimas ties šiuo klausimu jau išspręstas, ačiū už idėją ;)

  14. 20
    Mademoiselle

    Antrinu Astai ir pritariu visomis jėgomis, kad šiais metais visus yra užpuolęs ankstyvų Kalėdų jausmas…kur tik bepasisuktu visi tik ir šnabžda apie mažytes dovanėles, jau ruošiamus kepinius ar tylius pirmuosius pirkinius, o mano „Rytinėje Šalyje“ turbūt net ir vėlyvų bei gerokai pavėluotų Kalėdų šiais metais neužuosiu… :(

  15. 21
    Asta

    O, pagaliau ir tavųjų biskočių brolių sulaukiau :)) Na gi žavūs, ką čia daugiau ir bepasakysi!
    O, žiūriu, vis daugiau įrašų su žodeliu Kalėdos šmėsteli… galvojau, čia aš viena būsiu toks ankstyvas paukštis, bet matyt, kad ne – jau sklando šen bei ten ta nuotaika artėjančių švenčių :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *