Įrašuose dažnai kalbu apie paprastumą. Apie mažus dalykus, priverčiančius pasaulį suktis. Ir apie kelis ingredientus, paverčiančius patiekalą skaniausiu. Dar dažnai užsimenu apie aistrą Italijai ir makaronams. Pasta, pesto, passion, na, žinot. Bet dar niekad nerašiau apie… grybus.
Iki šiol atsimenu: vaikystė, Nida, ankstyvas ruduo, nedidukas miškelis, pilnas raudonviršių. Maža mergaitė ir šimtai (tada atrodė) didelių kepurėlių. Vėliau – šviežios bulvės su krapais, grybai, kepti svieste ir gardinti paprastučiais prieskoniais…
Ir iki šiol vienas didžiausių rudens malonumų – lėkštė keptų grybų su virtomis bulvėmis. Vis dėlto laiko patikrintam deriniui atsirado konkurentas: grybai su spagečiais ir taure atvėsinto vyno – ne mažiau puikūs. Maža mergaitė užaugo…
Receptas – jokia stebuklinga naujovė, paprastas ir aiškus, daugelio ne sykį išmėgintas. Bet buvo taip skanu, kad rankos pačios susirado fotoaparatą, o pirštai surinko tekstą.
Skanaukit.
Viskas labai paprasta.
Įkaitintoje keptuvėje ištirpink kelis šaukštus sviesto, jame kelias minutes pakepink smulkintus svogūnus.
Sudėk paruoštus (anksčiau apvirtus; nors baravykai daug kam skanūs tiesiog nuvalyti ir pakepti svieste, aš apverdu visad) grybus, gal po stiklinaitę abiejų? :) Paskanink druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir džiovintais čiobreliais, kepk 5 min.
Nepersistenk su prieskoniais: jų pakaks vos vos, subtiliam aromatui ir lengvam poskoniui išgauti – norim kuo grynesnio rudens ir miško skonio, ar ne?
Galiausiai supilk grietinėlę ir patroškink dar 5 min.
Makaronus išvirk al dente, nukošk, perliek karštu vandeniu. Sumaišyk su grybais.
Patiek su duonos rieke ir taure atvėsinto (baltojo) vyno.
Skanaus!
~ Recipe in English ~
~ spaghetti with porcini mushrooms and chanterelle ~ serves 2 spaghetti, 300 g fresh porcini mushrooms and chanterelle, ready to use,few handfuls butter, few tablespoons onion, 1 medium dried thyme, pinch or few salt, to taste freshly ground black pepper double or single cream, 1/4 cup
In a large pan melt the butter over a medium high heat. Add in the chopped onion and fry for a few minutes until golden brown. Add mushrooms and fry until lightly browned and tender. This take about 5 minutes depending on the amount you have in the pan. Season with a little sea salt and ground black pepper to taste, don't forget thyme. Try not to over season as you really want to allow the natural flavours to shine through. Finally, pour in the double cream, and steam for further 5 mins. Cook the spaghetti until al dente. Drain and toss with mushrooms. Serve immediately with fresh bread and a chilled glass of (white) wine.
Buon appetito!
Anksčiau/Earlier:
Spagečiai su pomidorų, bazilikų ir česnakų padažu/ Spaghetti with Italian tomato, garlic and basil sauce
Sicilietiškas pesto/ Sicilian pesto
Tagliatelle su avinžirniais ir saulėje džiovintais pomidorais/ Tagliatelle with chickpeas and sun dried tomatoes